Πανωλεθρία στις Πανελλαδικές, έρχεται γενική πτώση βάσεων – Τι έγινε ανά μάθημα και ανά πεδίο
Τι λένε οι αριστούχοι
Κάτω από τη βάση έγραψαν οι έξι στους δέκα υποψηφίους σε Ιστορία, Μαθηματικά και Φυσική
Πτώση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια αναμένεται μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιών των γραπτών των υποψηφίων από το υπουργείο Παιδείας. Η ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για τις «χαμηλές πτήσεις» σε Ιστορία, Μαθηματικά και Φυσική, καθώς οι 6 στους 10 έπεσαν κάτω από τη βάση. Οι βαθμολογίες αυτές θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων κυρίως στις περιζήτητες Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές Σχολές, με ηπιότερη καθοδική τάση σε Ιατρικές, Νομικές Σχολές, οι οποίες πέρυσι είχαν σημειώσει άνοδο.
Ανά μάθημα
Συγκεκριμένα, στο μάθημα της Φυσικής το 58,95% των υποψηφίων, δηλαδή συνολικά 15.949 έλαβαν βαθμό κάτω από τη βάση (πέρυσι 48%), στα Μαθηματικά το ποσοστό των υποψηφίων κάτω από τη βάση ανέρχεται στο 58,37% (55,93% πέρυσι), ενώ στην Ιστορία το 59,87% (50,7% πέρυσι). Οι αριστούχοι στη Φυσική (άνω του 18) είναι μόλις το 7,23%, ενώ στα Μαθηματικά είναι ακόμα πιο κάτω (4,59%). Στην Ιστορία με άριστα βαθμολογήθηκε το 10,5% των υποψηφίων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκύπτει ότι ανά μάθημα κάτω από τη βάση έπεσε: Νεοελληνική Γλώσσα 12,85%, Αρχαία Ελληνικά 40,9%, Ιστορία 59,87%, Λατινικά 34,32%, Φυσική 58,95%, Χημεία 32,64%, Μαθηματικά 58,37%, Βιολογία 32,25%, Πληροφορική 41,27% και Οικονομία 40,9%.
Ανά πεδίο
- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές. Εκτός από την Ιστορία, κάτω από τη βάση έγραψε και ποσοστό 40,9% στα Αρχαία Ελληνικά, 12,9% στη Νεοελληνική Γλώσσα, όπου συσσωρεύτηκαν οι περισσότεροι σε μεσαίες βαθμολογίες, ενώ και στα Λατινικά για κάτω από τη βάση βαθμολογήθηκε το 34,3% των υποψηφίων. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα Λατινικά πήρε άριστα ποσοστό 14,2%. Η πτώση εκτιμάται ότι θα είναι ηπιότερη στις σχολές αυτού του πεδίου.
- Πτώση των βάσεων αναμένεται και στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών κυρίως, λόγω της Φυσικής, αλλά και η συνολική εικόνα των υποψηφίων ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα περσινά.
- Και στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας η Φυσική είναι το μάθημα με τις χαμηλές βαθμολογίες, ενώ η Χημεία και η Βιολογία κινούνται σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι, με τη Χημεία να έχει 32,6% βαθμολογίες κάτω από τη βάση και τη Βιολογία 32,3%. Στη Χημεία αρίστευσε ποσοστό 18,25% και στη Βιολογία 19,44%.
- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Οικονομικών Σπουδών και της Πληροφορικής κάτω από τη βάση έγραψε στα Μαθηματικά το 72,9%, στην Πληροφορική το 41,3% και στην Οικονομία το 40,9%. Στο μάθημα της Έκθεσης κάτω από τη βάση έγραψε το 20,5%. Σε ό,τι αφορά την Πληροφορική, αρίστευσε το 21,7% και στην Οικονομία το 18,19%.
Τι λένε οι αριστούχοι
Η Κωνσταντίνα Λιακοπούλου έγραψε 20 στη Φυσική, συγκέντρωσε 19.275 μόρια και θα μπει από τους πρώτους στην Ιατρική Σχολή. «Από το πρωί δεν έχω σταματήσει να γελάω με το που είδα το εικοσάρι στη Φυσική», λέει στην «Α» η 18χρονη απόφοιτη του 1ου ΓΕΛ Ελληνικού, που και η ίδια δεν πίστευε ότι θα έπιανε το 20 φέτος. «Από δέκα χρονών θέλω να γίνω γιατρός, γιατί μου αρέσει να βοηθώ τους ανθρώπους και με εντυπωσιάζει η λειτουργία του σώματος», λέει η Κωνσταντίνα, που μελετούσε με σύστημα, κοιμόταν και έπαιζε πιάνο για να ξεκουραστεί.
Η Ραφαέλλα Παράσχου, από τα πολύ λίγα άτομα που αρίστευσαν στη Φυσική με 19,9 (το 3,61% πήρε 19-20), μπαίνει από τους πρώτους στην Ιατρική με συνολική βαθμολογία 19.425. Η υπότροφος μαθήτρια στο Κολλέγιο Ανατόλια αρχικά σκεφτόταν τη Βιολογία, αλλά τελικά θα επιλέξει την Ιατρική. Μυστικό της επιτυχίας της η ψυχραιμία και η συστηματική μελέτη. «Δεν στερήθηκα τίποτα, έβγαινα κάθε Σάββατο και έκανα -όποτε είχα χρόνο- το χόμπι μου, που είναι ο χορός», μας λέει η 18χρονη, που όταν είδε τα θέματα της Φυσικής «τα πήγα βήμα βήμα και το πάλεψα έως το τέλος», όπως λέει χαρακτηριστικά.