avatar

Ο Εξαρχείων
Ανδρέας Μαζαράκης

Εκτόξευση µε +15% στις τιµές του σερβιριζόµενου καφέ - Μονιµοποιείται το 13% για take away

Αντιδρούν οι επαγγελµατίες της εστίασης

Από σήµερα επιστρέφουν σε συντελεστή ΦΠΑ 24% τα σερβιριζόµενα ροφήµατα

kafes-e1718890034845-910x521
Ακριβότερος έως και 15% θα είναι από σήµερα ο καφές στα καφενεία και τις καφετέριες λόγω της επαναφοράς του ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή 24%. Οι αυξήσεις αφορούν τον σερβιριζόµενο καφέ και όχι την παράδοση σε «πακέτο» (delivery και take away), για την οποία -προκειµένου να αποφευχθούν νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές- αποφασίστηκε η µονιµοποίηση του µειωµένου ΦΠΑ 13%, µε το µέτρο να πιάνει και την κατανάλωση στο χέρι για κακάο, τσάι και χαµοµήλι.

Αντιδράσεις 

Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιζόµενα ροφήµατα, αντίστοιχα δηλαδή µε τα µη αλκοολούχα ποτά, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελµατιών της εστίασης, καθώς -όπως υποστηρίζουν- µέσα στο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας, µε το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση. Την ίδια στιγµή, µάλιστα, που η διεθνής τιµή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους µήνες σε ανοδικό ράλι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιµές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50%, συµπαρασύροντας προς τα πάνω την τιµή του καφέ Arabica.

Παρότι κάθε επιχείρηση θα αποφασίζει εκείνη πώς θα διαµορφώσει τις τιµές των υπηρεσιών που παρέχει, στην προκειµένη περίπτωση, σύµφωνα µε όσα επισηµαίνουν οι εκπρόσωποι της εστίασης, φαίνεται δύσκολο να αποφευχθούν οι αυξήσεις στην τελική τιµή προς τους καταναλωτές, καθώς η επαναφορά του καφέ στο υψηλό ΦΠΑ 24% θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση 11 µονάδων, οι οποίες θα µετακυλιστούν στη λιανική τιµή.

Πράγµα που θα οδηγήσει σε µείωση της κατανάλωσης, µε αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο της εστίασης και µε τους εκπροσώπους να ζητούν από την κυβέρνηση να µην ισχύσουν οι δύο διαφορετικές «ταχύτητες» στον ΦΠΑ για τον καφέ. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις µε τη νέα αύξηση 15% στην τιµή του καφέ, ο freddo espresso στην καφετέρια θα πωλείται κατά µέσο όρο στα 4-4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ σήµερα, ενώ η τιµή του freddo cappuccino θα ανέβει στα 4,5-4,6 ευρώ από 4 ευρώ σήµερα. Επίσης, ο ελληνικός καφές (µονός) που µέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ, από σήµερα θα πωλείται τουλάχιστον 2,8 ευρώ.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»