avatar

Γιατί με ξύπνησες πρωί
Σωτήρης Ξενάκης, Βασίλης Σκουρής

Πρόγραµµα υποτροφιών σε φοιτητές - "Το ενδιαφέρον για σπουδές στην Ελλάδα µεγαλώνει"

Πάνω από 6.000 υποτροφίες

Η Αρτεµις Ζενέτου, διευθύνουσα σύµβουλος του Ιδρύµατος Fulbright, µιλά στην "Κυριακάτικη Απογευµατινή" για το πρόγραµµα υποτροφιών σε φοιτητές της χώρας µας και Αµερικανούς

ypotrofies-fulbright
Επιστηµονικές γνώσεις, διεθνείς συνεργασίες, πολιτισµικές και ακαδηµαϊκές εµπειρίες και πολλές προοπτικές προσφέρουν οι υποτροφίες του Ιδρύµατος Fulbright. Από την ίδρυσή του, το 1948, το Ιδρυµα Fulbright στην Ελλάδα έχει απονείµει περισσότερες από 6.000 υποτροφίες, δηµιουργώντας ένα δυναµικό δίκτυο υποτρόφων, προσφέροντας υποτροφίες σε Ελληνες και Αµερικανούς πολίτες. Και είναι ιδιαιτέρως σηµαντικό που Αµερικανοί φοιτητές από εµβληµατικά Πανεπιστήµια προτιµούν την Ελλάδα για σπουδές. Η απονοµή των φετινών υποτροφιών του προγράµµατος Fulbright πραγµατοποιήθηκε πριν από λίγες ηµέρες στην κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Η διευθύνουσα σύµβουλος του Ιδρύµατος Fulbright, Αρτεµις Ζενέτου, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» αναφέρεται στα 76 χρόνια ακαδηµαϊκών ανταλλαγών µεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που προσφέρουν, εκτός από επιστηµονικές γνώσεις, διεθνείς συνεργασίες και οφέλη. Εστιάζει στις υποτροφίες για τους υποψήφιους διδάκτορες λέγοντας ότι «είναι µια σηµαντική ευκαιρία “εξωστρέφειας” για φοιτητές που αποφασίζουν να εκπονήσουν το διδακτορικό τους σε ελληνικό Πανεπιστήµιο και έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν έρευνα στο αντικείµενό τους σε αµερικανικό Πανεπιστήµιο για διάστηµα 6 µηνών.

Το πρόγραµµα ξεκίνησε πριν από περίπου 9 χρόνια για να καλύψει µια ανάγκη της πανεπιστηµιακής κοινότητας για προγράµµατα σύντοµης διάρκειας στην Αµερική. Οι υποτροφίες συνδράµουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και δηµιουργούν συνθήκες για περισσότερες συνεργασίες µεταξύ των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων των δύο χωρών».

Στήριξη από ΗΠΑ

Η κ. Ζενέτου τονίζει ότι «επιπλέον της στήριξης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και Ελλάδας είναι πολύ σηµαντική η βοήθεια των δωρητών που συνδράµουν στην ανάπτυξη των προγραµµάτων Fulbright, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες σε άξιους Ελληνες, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναµικό της χώρας». Οπως λέει, «εδώ και κάποια χρόνια το Fulbright προσφέρει υποτροφίες σε Αµερικανούς που θέλουν να παρακολουθήσουν αγγλόφωνα µεταπτυχιακά προγράµµατα. Το ενδιαφέρον για σπουδές στην Ελλάδα µεγαλώνει». Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η Αµερικανίδα φοιτήτρια Avery Hurst, η οποία αφού ολοκλήρωσε την υποτροφία έρευνας µε το Fulbright αποφάσισε να συνεχίσει το µεταπτυχιακό της στην Ελλάδα. Η κ. Hurst λέει ότι παρότι ολοκλήρωσε τις σπουδές της µε την υποτροφία, θα συνεχίσει να κάνει µάστερ Βιολογίας στο Πανεπιστήµιο της Κρήτης, καθώς βρήκε, «εκτός από έναν προορισµό διακοπών, έναν εκπαιδευτικό προορισµό στη χώρα». Ανήκει στο πρόγραµµα για το 2023- 2024 για Αµερικανούς φοιτητές από το Purdue University - Main Campus, West Lafayette - Πανεπιστήµιο Κρήτης.

Ο Ανδρέας Βάββος, υπότροφος ΙΚΥ - Fulbright για Ελληνες υποψήφιους διδάκτορες σε Πανεπιστήµιο Κρήτης - Rice University, Houston, περιγράφει τη δική του εµπειρία: «Γεννήθηκα και µεγάλωσα σε ένα νοικοκυριό της κατώτερης µεσαίας τάξης στην Κοζάνη. Μετακόµισα στην Κρήτη για να σπουδάσω ψυχολογία το 2011, όταν, δυστυχώς, η επιχείρηση των γονιών µου έκλεισε λόγω της κρίσης και η οικογένειά µου βρέθηκε σε δεινή θέση. Για να ανεξαρτητοποιηθώ οικονοµικά, πήρα στη συνέχεια την απόφαση να εργαστώ ως διαιτητής ποδοσφαίρου, ενώ ήµουν φοιτητής.

Αρχισα επίσης να εργάζοµαι σε ερευνητικά προγράµµατα του Πανεπιστηµίου». Οπως λέει ο κ. Βάββος: «Σε αυτό το σηµείο έκανα και το πρώτο µου ταξίδι εκτός Ευρώπης, καθώς είχα την τύχη να βρεθώ, ως υπότροφος του ΙΚΥ και του Fulbright, στο Χιούστον του Τέξας». Και τονίζει: «Εργάστηκα στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Σπουδών του Rice University, όπου απέκτησα πολύτιµες διεπιστηµονικές δεξιότητες, µελέτησα και συνεργάστηκα µε πολύ εργατικούς µεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές και γνώρισα τη φιλικότητα και τη φιλοξενία των ανθρώπων στον Νότο της Αµερικής. Αλλά ως ερευνητής στον τοµέα της ενέργειας τίποτα δεν θα µου µείνει πιο αξέχαστο από την ευκαιρία να ζήσω στο Χιούστον, την ενεργειακή πρωτεύουσα του κόσµου».

Η «ναυαρχίδα»

Το Fulbright αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των διεθνών προγραµµάτων εκπαιδευτικών ανταλλαγών των Ηνωµένων Πολιτειών της Αµερικής σε συνεργασία µε περισσότερες από 160 χώρες παγκοσµίως. Προσφέρει προγράµµατα που απευθύνονται σε φοιτητές, επιστήµονες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και επαγγελµατίες από όλους τους χώρους, στο πλαίσιο των οποίων τους δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν, να διδάξουν και να διεξαγάγουν έρευνα, συµβάλλοντας έτσι στη δόµηση αµοιβαίας κατανόησης και στην εξεύρεση λύσεων σε κρίσιµα διεθνή ζητήµατα. 


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή»