Σηµαντικές αλλαγές επέρχονται στη λειτουργία του Αρείου Πάγου και του Συµβουλίου της Επικρατείας από µεθαύριο, ∆ευτέρα, καθώς λόγω συνταξιοδότησης αποχωρούν αύριο από το δικαστικό σώµα 32 δικαστές από τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

*Διαβάστε εδώ: Γιώργος Φλωρίδης: Το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στα θύματα να μιλάνε - Δεν έγινε ξαφνικά βίαιη η κοινωνία

Μεταξύ αυτών περιλαµβάνεται η πρόεδρος του Συµβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώµα έπειτα από επιτυχηµένη πορεία στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας ηγούνται της ∆ικαιοσύνης και οι δικαστές που τα στελεχώνουν καλούνται να χειριστούν σηµαντικές υποθέσεις, που απασχολούν την κοινή γνώµη.

Η επιλογή, λοιπόν, των προσώπων που θα τα στελεχώσουν είναι κρίσιµη και πολλές φορές έχει καθορίσει την εξέλιξη µεγάλων σκανδάλων, αλλά και την τύχη κρίσιµων κυβερνητικών αποφάσεων και επενδύσεων.

Τα σηµαντικά αυτά κενά καλείται να καλύψει το Υπουργικό Συµβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει πιθανότατα εντός της ερχόµενης εβδοµάδας, µε κυριότερο καθήκον του να πληρώσει τη θέση του προέδρου του Συµβουλίου της Επικρατείας σε µια κρίσιµη περίοδο, κατά την οποία προωθούνται σηµαντικές µεταρρυθµίσεις στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, το οποίο εξετάζει ζητήµατα που πολλές φορές αφορούν σηµαντικές επενδύσεις αλλά και έργα πνοής για τη χώρα.

Η απερχόµενη πρόεδρος του Συµβουλίου της Επικρατείας επελέγη για αυτήν τη θέση από την κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε την πορεία της να κρίνεται επιτυχηµένη, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο πέρασε περίοδο ηρεµίας και προετοιµασίας για τις επερχόµενες µεταρρυθµίσεις.


Σε προχωρημένο στάδιο

Η επιλογή του προσώπου που θα τη διαδεχθεί βρίσκεται ήδη σε προχωρηµένο στάδιο, µε τους υποψηφίους να δίνουν «µάχη σώµα µε σώµα».

Η επιλογή του νέου προέδρου του Συµβουλίου της Επικρατείας θα γίνει ανάµεσα στους αντιπροέδρους του δικαστηρίου µετά από εισήγηση στο Υπουργικό Συµβούλιο του υπουργού ∆ικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

Στον νέο πρόεδρο, σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητά ένα πρόσωπο που θα έχει τις ικανότητες και την επιστηµονική κατάρτιση να ηγηθεί του δικαστηρίου υπό τα νέα δεδοµένα, µε τις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία του και θα παίξουν σηµαντικό ρόλο και στη µελλοντική του πορεία.

Μέχρι στιγµής, τρεις είναι οι βασικοί διεκδικητές για να αναλάβουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου µεταξύ των αντιπροέδρων, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι εκπλήξεις που κατά καιρούς προκύπτουν στις επιλογές της ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης.

Βασικός διεκδικητής της θέσης του προέδρου του Συµβουλίου της Επικρατείας είναι ο σηµερινός αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Κουσουλής, εξαιρετικά έµπειρος δικαστικός λειτουργός, που υπηρετεί και στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

Ο κ. Κουσουλής αποχωρεί από το δικαστικό σώµα σε έναν χρόνο, γεγονός που θα συνεκτιµηθεί στην επιλογή του. Πιθανότητες επιλογής συγκεντρώνει και ο αντιπρόεδρος ∆ιοµήδης Κυριλλόπουλος, ο οποίος έχει µπροστά του, εφόσον επιλεγεί από το Υπουργικό Συµβούλιο, διετή θητεία.

Ακόµα ένα όνοµα που ακούγεται έντονα είναι αυτό του επίσης αντιπροέδρου Μιχάλη Πικραµµένου, ο οποίος φαίνεται να συγκεντρώνει υποστηρικτές των αναγκών για µεταρρυθµίσεις στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται και η επιλογή της πρώτης στην επετηρίδα αντιπροέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, η οποία έχει χειριστεί σηµαντικές υποθέσεις ως πρόεδρος του 4ου τµήµατος του Συµβουλίου της Επικρατείας. Από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποχωρεί επίσης λόγω συνταξιοδότησης η αντιπρόεδρος, Μαρία Κωνσταντινίδου, και οι σύµβουλοι επικρατείας ∆ηµήτριος Γρατσίας και Ελένη Παπαδηµητρίου.


Άρειος Πάγος

Στον Άρειο Πάγο παραµένουν στις θέσεις τους για ακόµα έναν χρόνο η πρόεδρος, Ιωάννα Κλάπα, και η εισαγγελέας, Γεωργία Αδειλίνη, οι οποίες έχουν κληθεί στον χρόνο της θητείας τους να χειριστούν σηµαντικές υποθέσεις.

Ωστόσο, η ανθρωπογεωγραφία του ανωτάτου δικαστηρίου αλλάζει σηµαντικά, καθώς αποχωρούν πολλοί δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί λόγω συνταξιοδότησης. Συνολικά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τον Αρειο Πάγο αποχωρούν 28 δικαστές και εισαγγελείς.

Μεταξύ αυτών και 8 αντιπρόεδροι, οι θέσεις εκ των οποίων θα καλυφθούν από το Υπουργικό Συµβούλιο, αριθµός που θεωρείται µεγάλος και κρίσιµος για τις ανάγκες του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι υποψηφιότητες είναι πολλές από ικανούς δικαστές, που θα κληθούν να αναλάβουν αυτές τις σηµαντικές και κρίσιµες θέσεις. Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποχωρούν 7 αντεισαγγελείς, οι θέσεις των οποίων πληρώθηκαν από το Ανώτατο ∆ικαστικό Συµβούλιο Ποινικής και Πολιτικής ∆ικαιοσύνης. Ηδη το Ανώτατο ∆ικαστικό Συµβούλιο επέλεξε και τα νέα πρόσωπα των 13 αρεοπαγιτών που θα πληρώσουν τις κενές θέσεις λόγω συνταξιοδότησης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 29/06/2024