Πολύ δύσκολο αναμένεται και απόψε το έργο των Πυροσβεστών στα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετά σημεία της χώρας. Δυσκολότερη, ωστόσο, φαίνεται να είναι οι φωτιές που μαίνονται στην Κω και στη Χίο

Η κατάσταση στην Κω παραμένει δύσκολη καθώς το πύρινο μέτωπο επεκτείνεσαι σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά, σύμφωνα με το kosnews24.gr, εκτείνεται από την περιοχή του παλιού λατομείου ως την Καρδάμαινα ακριβώς απέναντι από το κάστρο της Αντιμάχειας. Μάλιστα νωρίτερα, εστάλη μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονταν στην Καρδάμαινα καλώντας τους να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Αντιμάχεια.

Φωτιά στην Κω: Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση από την Καρδάμαινα

Εστάλη νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Καρδάμαινα καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Αντιμάχεια. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κως απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».



Η Αστυνομία ενημέρωσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καρδάμαινας, να απομακρυνθούν από την περιοχή και να οδηγηθούν προς την Αντιμάχεια, καθώς η φωτιά είναι κοντά στο χωριό. Τα λεωφορεία πηγαίνουν στα ξενοδοχεία για να απομακρύνουν τον κόσμο, ο οποίος οδηγείται στα σχολεία της περιοχής.

Φωτογραφία από τον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος στο γήπεδο της Αντιμάχειας:

Σε γήπεδο και σχολεία μεταφέρθηκαν τουρίστες από ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα της φωτιάς στην Καρδάμαινα της Κω και μεταφέρθηκαν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, τονίζουν οι τοπικές αρχές.

Τα σχολεία και οι δρόμοι της Αντιμάχειας γέμισαν κόσμο, ενώ άνοιξαν και γήπεδα για να φιλοξενήσουν κόσμο.



Ο δήμος, φορείς και επιχειρηματίες του νησιού έστειλαν τρόφιμα και νερά, ενώ παρόντες ήταν και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παροχή κάθε βοήθειας

Πολλοί κάτοικοι της Αντιμάχειας βρέθηκαν στα σχολεία εθελοντικά, ενώ υπήρξε και συνδρομή του στρατού, σημειώνουν τοπικά μέσα.

Εν τω μεταξύ, από την Ένωση Ξενοδόχων Κω γίνεται αγώνας να βρεθούν διαθέσιμα δωμάτια σε όλο το νησί. Ξενοδοχεία σε όλο το νησί έχουν προσφέρει συνεδριακά κέντρα, σαλόνια, κοινόχρηστους χώρους για την προσωρινή διαμονή τουριστών και κατοίκων, με προτεραιότητα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.



Η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Την εικόνα της σημερινής ημέρας σε ένα απολογισμό έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Άγιο Ελισσαίο Λακωνίας.

Στη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω, η εικόνα είναι βελτιωμένη, με αρκετές όμως ακόμη δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, ενεργές εστίες.

Επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις στο νησί θα ενισχυθούν περαιτέρω με 15 πυροσβέστες και 2 οχήματα που θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από Ρόδο.

Στην πυρκαγιά της Χίου επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες».

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

kos1
kos2
kos4
kos5
kos9



Δείτε βίντεο:

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2e8l65c47mh)


Μάχη με τις φλόγες στη Χίο


Παράλληλα, σύμφωνα με το politischios.gr, σε εξέλιξη είναι δύο μέτωπα στη Χίο, το ένα στην περιοχή Κουκουδότσουμπος και το άλλο νότια της Σιδηρούντας. Πέντε πυροσβέστες και ένας συνταξιούχος πυροσβέστης που συμμετείχε εθελοντικά τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Νωρίτερα μάλιστα, εστάλη μήνυμα από το 112 όσοι βρίσκονται στην περιοχή Μετόχι να απομακρυνθούν προς παραλία Μετοχίου.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στη Χίο, 5 πυροσβέστες και ένας συνταξιούχος πυροσβέστης που συμμετείχε εθελοντικά τραυματίστηκαν.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν τις τελευταίες τους ρίψεις νερού, επιστρέφοντας στις βάσεις τους, αφήνοντας το έργο της κατάσβεσης στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στη Χίο επιχειρούν142 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα και 21 οχήματα

Κατά τις πληροφορίες της ΕΡΤ, οι τραυματίες φέρουν ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χίου, όπου μέχρι τις 6.30 μ.μ. βρίσκονταν στα ΤΕΠ για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Συνελήφθη 63χρονος

Στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στη Χίο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη σήμερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.

ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗ ΣΙΔΗΡΟΥΝΤΑ

ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗ ΣΙΔΗΡΟΥΝΤΑ


Σύμφωνα με πληροφορίες του politischios η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα , με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το 112 για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κλήθηκαν να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο.

Η πυρκαγιά μέχρι και αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (01/07/2024), έκαιγε ανεξέλεγκτη σε αγροτοδασική και αμιγώς δασική έκταση, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωσή της προς την περιοχή Αψηλές, όπου υπάρχει μεγάλος πνεύμονας πρασίνου.





Σύμφωνα με το alithia.gr έχουν μεταφερθεί τρεις πυροσβέστες στο νοσοκομείο με εγκαύματα, ενώ αναζητείται ένας ηλικιωμένος από το χωράφι του οποίου πιθανολογείται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.



Βίντεο από τη φωτιά στη Χίο:

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2e5ntjfc2wp)



Mηνύματα από το 112 σε Κω και Χίο


Το 112 έστειλε μήνυμα για τις φωτιές τόσο στην Κω όσο και στη Χίο.

«Ενεργοποίηση 112. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κω απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έλαβαν όσοι είναι στην Κω.



«Ενεργοποίηση 112. Δασική πυρκαγιά στη Χίο. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μετόχι Χίου απομακρυνθείτε προς παραλία Μετοχίου‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έγραψε το μήνυμα σε όσους είναι στη Χίο.