Μία από τις δυσκολότερες καταστάσεις αντιµετωπίζουν οι δήµοι, που έχουν κληθεί να σηκώσουν ακόµα ένα φορτίο για την πυροπροστασία των περιοχών τους. Το φαινόµενο της συσσώρευσης σε δρόµους και ακάλυπτους χώρους µεγάλων ποσοτήτων από κλαδέµατα και ξερά χόρτα, που δεν έχουν ακόµη συλλεχθεί και µπορεί να γίνουν εν δυνάµει «πύρινες βόµβες» σε περίπτωση πυρκαγιών, από την πλευρά των πολιτών χρεώνεται στις δηµοτικές Αρχές, αλλά αυτή των δηµάρχων, όπως τονίζουν µιλώντας στα «Π», υποστηρίζει ότι οι αντοχές τόσο των υπηρεσιών όσο και των εργαζοµένων δοκιµάζονται έντονα. Ταυτόχρονα, φυσικά, ως απολύτως θετική χαρακτηρίζεται από το σύνολο των δηµάρχων της Αττικής η έκτακτη επιδότηση που θα δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να ενισχυθούν οι δήµοι αυτή την περίοδο για τη συγκέντρωση των κλαδεµάτων από τους δρόµους. Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων θα πρέπει να τα συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι έως 31 Οκτωβρίου.

ΙΣΙ∆ΩΡΟΣ ΜΑ∆ΗΣ

Ο δήµαρχος Παιανίας και πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Ισίδωρος Μάδης, µιλώντας στα «Π» στέκεται στην υποχρέωση των ιδιοκτητών να αποµακρύνουν τα απορρίµµατα µε τη χρήση ειδικών κάδων. «Φέτος βιώνουµε το αδιανόητο, δοκιµάζοντας κάθε όριο αντοχής των υπηρεσιών µας: οικόπεδα που ήταν εγκαταλελειµµένα στην τύχη τους επί δεκαετίες καθαρίστηκαν λόγω της αλλαγής στις διαδικασίες, παράγοντας τόνους από απορρίµµατα. Μόνο που κανένας δήµος δεν θα µπορούσε να είναι προετοιµασµένος να αντιµετωπίσει αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό και η σχετική διάταξη προέβλεπε ξεκάθαρα ότι οι ιδιοκτήτες οφείλουν να τα αποµακρύνουν µε τη χρήση των ειδικών κάδων. Κάποιοι συνάδελφοι από φιλότιµο, άλλοι µε διάθεση δηµόσιων σχέσεων, θεώρησαν ότι οι υπηρεσίες τους θα τα κατάφερναν και δεν φρόντισαν να κάνουν γνωστή αυτή τη λεπτοµέρεια. Αποτέλεσµα, όλοι οι δήµοι να βρεθούµε σε µια δυσάρεστη θέση, δίχως επί της ουσίας να φέρουµε ευθύνη», υποστηρίζει ο δήµαρχος Παιανίας και καταλήγει: «Εκτιµώ ότι το επόµενο διάστηµα η κατάσταση θα οµαλοποιηθεί, ενώ όλο αυτό το διάστηµα στον ∆ήµο Παιανίας προτεραιότητα είναι οι περιφερειακές περιοχές που γειτνιάζουν µε το βουνό. Εκεί υπάρχει πραγµατικός κίνδυνος. Από ∆ευτέρα ξεκινάµε µε τα ακαθάριστα όπου απαιτείται».

∆ΗΜΗΤΡΑ ΤΣΕΒΑ

Η δήµαρχος Ραφήνας-Πικερµίου, ∆ήµητρα Τσεβά, δηλώνει ότι οι δήµοι δεν διαθέτουν τα µέσα, τους πόρους και το προσωπικό για να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον όγκο δουλειάς. «Προβλήµατα από τα νέα µέτρα πυροπροστασίας. Οι δήµοι δεν είχαν έγκαιρα ενηµερωθεί από την κεντρική διοίκηση και δεν είχαν προετοιµαστεί για τη διαχείριση ενός τόσο σηµαντικού προβλήµατος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να εφαρµόσει ένα σωστό, κατά την άποψή µας, πλαίσιο για την πυρασφάλεια, χωρίς όµως να έχει διαβουλευθεί προηγουµένως µε τους δήµους, που θα έκαναν τη δύσκολη δουλειά. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε πραγµατικά να υπάρξει έγκαιρα ένας ενιαίος σχεδιασµός και συντονισµός µεταξύ των εµπλεκοµένων. Οι δήµοι δεν διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα µέσα, τους πόρους και το προσωπικό για να ανταποκριθούν άµεσα σε αυτόν τον τεράστιο όγκο δουλειάς. Οι ελλείψεις αυτές είναι διαχρονικές και τις είχαµε ήδη επισηµάνει. Τα προβλήµατα διογκώνονται όταν καλούµαστε να δράσουµε σε έκτακτες καταστάσεις. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, οι δήµοι στην Ανατολική Αττική, που έχουν µεγάλη έκταση και τεράστιο όγκο φυτικών υπολειµµάτων, είναι αδύνατον να διαχειριστούν τους τεράστιους όγκους κλαδιών, ακόµα κι αν επιστρατεύουν ιδιωτικά συνεργεία. Ο ∆ήµος Ραφήνας-Πικερµίου καθάρισε όλα τα δηµοτικά ακίνητα έγκαιρα».

Οσον αφορά τη νοµοθεσία η κ. Τσεβά τόνισε: «Το ισχύον θεσµικό πλαίσιο ξεκάθαρα προβλέπει ότι δεν αποτελεί υποχρέωση των δήµων, αλλά των ιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ο καθαρισµός, η περισυλλογή και στη συνέχεια η διαχείριση των κλαδεµάτων. Σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία, κάθε ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να καθαρίζει, να τοποθετεί σε ειδικό κάδο τα κλαδέµατα του οικοπέδου του και στη συνέχεια, µε δικά του έξοδα, τα απορρίµµατα αυτά να καταλήγουν σε κατάλληλο χώρο διαχείρισής τους. Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών, αφού ολοκληρώσουν τον καθαρισµό του οικοπέδου τους, τις περισσότερες φορές τα αφήνουν στο πεζοδρόµιο, στον δρόµο ή σε κάποιο γειτονικό, απερίφρακτο οικόπεδο, περιµένοντας την αποµάκρυνσή τους από την Υπηρεσία Καθαριότητας του δήµου. Αρα, µεγάλο µέρος της ευθύνης για τις καταστάσεις που ζήσαµε τις προηγούµενες ηµέρες φέρουν και οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Ακόµα και ο Συνήγορος του Πολίτη επισήµανε πως πρακτικά είναι µη εφαρµόσιµα τα µέτρα πυροπροστασίας».

*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»