avatar

Στάσου πλάι μου
Κώστας Ορκόπουλος

Έρχεται ενοποίηση διπλών συντάξεων - Τα αιτήματα και οι αποδοχές χηρείας

Τι σχεδιάζεται

Για 120.000 δικαιούχους (προ του Μαΐου 2016) µε παράλληλη ασφάλιση

syntakseis
Με νοµοθετική ρύθµιση θα αντιµετωπιστεί το θέµα της παράλληλης ασφάλισης για 120.000 διπλά ασφαλισµένους πριν από το 2016, οι οποίοι είτε δεν έλαβαν το δεύτερο κοµµάτι της σύνταξης που τους αναλογεί είτε έλαβαν λάθος ποσά, ενώ θα προσµετράται µία εθνική σύνταξη στο σύνολο των απολαβών.

Τι σχεδιάζεται 

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Γενική Γραµµατεία Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεννόηση µε την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, επεξεργάζεται σχέδιο συγχώνευσης των παράλληλων συντάξεων σε µία, για όσες συντάξεις εκδόθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016, οι οποίες καταβάλλονται επανυπολογισµένες µε δύο ανταποδοτικές και δύο εθνικές συντάξεις. Ήδη το υπουργείο έχει παραγγείλει στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή αναλογιστική έκθεση ώστε να καταγράψει το κόστος της ενοποίησης αλλά και τα ποσά που µέχρι στιγµής έχουν εκδοθεί και έχουν αποδοθεί στους συνταξιούχους, είτε από νέες συνταξιοδοτήσεις είτε από επανυπολογισµένες συντάξεις. Ο επανέλεγχος αφορά την ορθότητα των υπολογισµών της δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης και των κρατήσεων, καθώς εκτιµάται ότι στο υπάρχον λογισµικό που «τρέχει» τις συντάξεις αυτές υπάρχουν λάθη.

Για παράδειγµα, πολλοί συνταξιούχοι µετά τον Μάιο του 2016, οι οποίοι είχαν παράλληλη ασφάλιση σε ∆ηµόσιο και ΤΣΑΥ, βλέπουν στα ενηµερωτικά τους µόνο την ανταποδοτική και την εθνική σύνταξη από το ∆ηµόσιο, ενώ από το ΤΣΑΥ δεν έχουν συνταξιοδοτική απόφαση.

Ανα κατηγορία 

Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται καθυστερήσεις, τόσο στην έκδοση των συντάξεων από το δεύτερο Ταµείο, όπου οι συνταξιούχοι είχαν παράλληλη ασφάλιση, όσο και στην πληρωµή των αναδροµικών που δικαιούνται. Η ενοποίηση θα γίνει στις εξής κατηγορίες δικαιούχων:

1. Νέους συνταξιούχους από τον Μάιο του 2016 και µετά, οι οποίοι λαµβάνουν δύο ανταποδοτικές και µία εθνική σύνταξη. Με την ενοποίηση θα έχουν µία ανταποδοτική σύνταξη.

2. Στους παλιούς συνταξιούχους, δηλαδή όσους εξήλθαν της αγοράς εργασίας πριν από τον νόµο Κατρούγκαλου, που -λόγω χηρείας- εισπράττουν δύο ανταποδοτικές και µία εθνική σύνταξη. Επίσης, για δικαιούχους µε σύνταξη µετά τον Μάιο του 2016, οι οποίοι εισπράττουν δύο ανταποδοτικές και δύο εθνικές συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση του θανόντος συζύγου, µε συνταξιοδότηση προ του Μαΐου του 2016.

3. Στους συνταξιούχους µε παράλληλη ασφάλιση που πήραν τη µία σύνταξη πριν από το 2016 και θεµελιώνουν δικαίωµα για τη δεύτερη σύνταξη µετά τον Μάιο του 2016 στο 67ο έτος (και µε 15 χρόνια στο δεύτερο Ταµείο).

4. Στους παλιούς συνταξιούχους πριν από το 2016 που λαµβάνουν δύο επανυπολογισµένες συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση (π.χ. ∆ηµόσιο και ΤΣΜΕ∆Ε, ∆ηµόσιο και ΤΣΑΥ κ.λπ.).

5. Η ενοποίηση θα αφορά και τις παράλληλες συντάξεις από επικουρική ασφάλιση σε δύο Ταµεία. Για τους παλιούς δε συνταξιούχους η ενοποίηση των δύο ανταποδοτικών και δύο εθνικών συντάξεων θα συνδυαστεί και µε την εφαρµογή της διάταξης περί «σώρευσης συντάξεων», που σηµαίνει ότι θα έχουν µία ανταποδοτική από το άθροισµα των σηµερινών δύο συντάξεων και µία εθνική, µε τη δεύτερη να µετατρέπεται -πιθανότατα- σε προσωπική διαφορά.

Αιτήματα 

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε το ΕΝ∆ΥΣΥ µε τον γενικό γραµµατέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκο Μηλαπίδη, εκφράστηκε η άποψη ότι δεν χρειάζεται καµία νοµοθετική ρύθµιση που θα θίγει το εισόδηµα των συνταξιούχων και θα γίνει σωστά ο επανυπολογισµός των συντάξεων. Για τις συντάξεις χηρείας κατατέθηκε πρόταση να µη µειώνονται µετά την τριετία κατά 50%, καθώς πρόκειται για σοβαρό πρόβληµα, µε κοινωνικές ανθρωπιστικές διαστάσεις. Αντίθετα, προτάθηκε να συνεχιστεί να καταβάλλεται το 70% της σύνταξης για όλους τους δικαιούχους και να καταργηθεί η τριετία.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»