avatar

Ελληνοφρένεια
Θύμιος Καλαμούκης, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Οι σχολές ευκαιρίας του μηχανογραφικού - Ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός

Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

Όπως λένε οι ειδικοί, υπάρχουν πάντα "κρυμμένες" ευκαιρίες αλλά και σχολές που δεν αποτελούν πόλο έλξης επειδή δεν είναι πολύ γνωστές ή βρίσκονται σε περιφερειακά πανεπιστήμια

panellinies-mixanografiko-ipospifioi
Επόμενο βήμα των υποψηφίων για την επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μετά τη δημοσιοποίηση των βαθμολογικών στοιχείων, είναι η «έξυπνη» συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Όπως λένε οι ειδικοί, υπάρχουν πάντα «κρυμμένες» ευκαιρίες αλλά και σχολές που δεν αποτελούν πόλο έλξης επειδή δεν είναι πολύ γνωστές ή βρίσκονται σε περιφερειακά πανεπιστήμια. Τα «μυστικά» για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου κινούνται στον γνώμονα της πραγματικής επιθυμίας του υποψηφίου, και βέβαια τη σταδιοδρομία που εξασφαλίζουν. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους υποψηφίους να μελετήσουν και την εγκύκλιο των μετεγγραφών και τις αντιστοιχίες των σχολών πριν οριστικοποιήσουν την απόφασή τους.

Όπως λέει στην Α» ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης: «Μην αγνοήσετε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σας προς όφελος της λεγόμενης επαγγελματικής αποκατάστασης ή για το κύρος και το γόητρο. Απαραίτητη αφετηρία είναι τα θέλω τα δικά σας και όχι τα θέλω του κοινωνικού περίγυρου. Αναμφίβολα, ο ιδανικός συνδυασμός είναι μια επιλογή που συνδυάζει την προσωπικότητά μας με έναν κλάδο που έχει αξιόλογες προοπτικές. Αν όμως είναι να θυσιάσω κάτι, ας μη θυσιάσω τα θέλω μου». Το πρώτο «μυστικό» για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι ο υποψήφιος να ακολουθήσει τις πραγματικές επιθυμίες του. Να έχει κάνει σωστό υπολογισμό των μορίων του. Επίσης υπάρχει και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι συντελεστές έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Μάρτιο για κάθε σχολή (σε 21 σχολές αυξήθηκε ο συντελεστής και σε 18 μειώθηκε). Η ΕΒΕ ανά πεδίο αναμένεται να ανακοινωθεί από τις 5 έως και τις 8 Ιουλίου.

Έξυπνη Συμπλήρωση 

Ένα ακόμα «μυστικό» για την έξυπνη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι τα αποκαλούμενα από αυτούς που χρόνια ασχολούνται με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις «τμήματα ευκαιρίας». Δηλαδή τμήματα που, αν και συνήθως έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής, όπως τα Μαθηματικό Σάμου, Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης, Πληροφορικής Τρίπολης, Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίου, οδηγούν σε πολλές δυνατότητες στην αγορά εργασίας. Τρίτο «μυστικό» είναι η αναζήτηση στο διαδίκτυο των οδηγών σπουδών με τα αναλυτικά μαθήματα στα τμήματα που θεωρούν οι υποψήφιοι ότι τους ενδιαφέρουν, προκειμένου να ξέρουν τι θα διδαχθούν και κατά πόσο πραγματικά τούς ενδιαφέρει το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί προτρέπουν τους υποψηφίους να βλέπουν αναλυτικά και τα προσφερόμενα μεταπτυχιακά με βάση το πρώτο πτυχίο, καθώς οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τη συνέχιση των σπουδών τους. Επίσης να βλέπουν τη δυνατότητα μετακίνησης που έχουν από τη σχολή τους στον τόπο κατοικίας, φοιτητικές εστίες, στεγαστικό επίδομα. Να βλέπουν επίσης την αξιολόγηση του τμήματος από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης καθώς και τη δικτύωση με πανεπιστήμια του εξωτερικού για το πρόγραμμα Erasmus και άλλα προγράμματα. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής του είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίησή του.
isminichar@yahoo.gr


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»