«Άγιο» είχε η μοναδική Ελληνίδα πιλότος των Mirage 2000-5, η οποία το μεσημέρι της Δευτέρας 01/07, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μαχητικό της αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, χρησιμοποιώντας το σύστημα εκτίναξης του καθίσματος.

*Διαβάστε εδώ: Τανάγρα: Ειδικοί μιλούν για το συμβάν με το Mirage - "Σπάνια περίπτωση και δύσκολη απόφαση της πιλότου να το εγκαταλείψει"

Το συμβάν σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της τροχοδρόμησης του μαχητικού, έπειτα από εκπαιδευτική πτήση.

Η πιλότος είναι καλά στην υγεία της, ωστόσο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.


Καραϊωσηφίδης: Δεν ξέρουμε αν το Mirage ερχόταν με κάποιο πρόβλημα

Ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «δεν ξέρουμε αν το Mirage ερχόταν με κάποιο πρόβλημα, ίσως με τα υδραυλικά».

Όπως εξήγησε, η τροχοδρόμηση γίνεται «με σταδιακή πέδηση, φρεναρίσματα δηλαδή. Όλα τα αεροπλάνα είναι εφοδιασμένα με το ίδιο σύστημα που είναι και τα αυτοκίνητα, έτσι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ασυμμετρία στην πέδηση, επεμβαίνει αυτόματα. Από την άλλη μεριά, στα Mirage υπάρχουν αναφορές για προβλήματα στο παρελθόν στο σύστημα πέδησης. Δηλαδή, μπλοκάρουν. Υπάρχουν προηγούμενες αναφορές για προβλήματα στη διάρκεια της πέδησης. Δεν είναι κάτι που το ακούμε πρώτη φορά».


Πώς λειτουργεί το εκτινασσόμενο κάθισμα στα Mirage

Όπως είπε, στη χώρα μας έχει συμβεί ένα ακόμη παρόμοιο περιστατικό εκτόξευσης καθίσματος από το έδαφος.

Εξηγώντας τη διαδικασία της εκτίναξης, περιέγραψε το εκτινασσόμενο κάθισμα ως μία ρουκέτα.

«Δηλαδή το κάθισμα που κάθεται πάνω ο πιλότος έχει μία ρουκέτα ενσωματωμένη η οποία τον εκτοξεύει αρκετά δεκάδες μέτρα. Ταυτόχρονα η διαδικασία είναι ότι υπάρχει ένα μικρό αλεξίπτωτο το οποίο σταθεροποιεί το κάθισμα το αποχωρίζεται από το σώμα του πιλότου, αναπτύσσεται το κύριο αλεξίπτωτο και ο πιλότος προσγειώνεται αρκετά δίπλα στο αεροπλάνο του», επισήμανε.

Τέλος, σημείωσε ότι η όλη διαδικασία εγκατάλειψης, όταν ενεργοποιείται το κάθισμα, διαρκεί 30 με 40 δευτερόλεπτα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2errpqhlkbd)