Συνεργασίες µε ξένα πανεπιστήµια έχουν ξεκινήσει στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας. Το υπουργείο Παιδείας και τα πανεπιστήµια σε συνεργασία µε φηµισµένα ευρωπαϊκά Ιδρύµατα και το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Εκπαίδευσης των ΗΠΑ προωθούν διµερείς συνεργασίες, στο πλαίσιο και του νέου Νόµου Πιερρακάκη.

*Διαβάστε εδώ: Πιερρακάκης: Η αντιπολίτευση διέπεται από "ακαδημαϊκό παλαιοημερολογητισμό" - Επιστρατεύει fake news

Υπό το πρίσµα των διεθνών συνεργασιών και του στόχου η Ελλάδα να αποτελέσει κορυφαίο ακαδηµαϊκό προορισµό, το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών υποδέχθηκε την περασµένη εβδοµάδα εκπροσώπους του Πανεπιστηµίου του Τέξας (Texas A&M Energy Institute) και συζήτησαν θέµατα στρατηγικού σχεδιασµού για την ενέργεια και την κλιµατική αλλαγή στην Ελλάδα, υπηρεσιών καινοτοµίας και µεταφοράς τεχνολογίας στον ενεργειακό τοµέα, µείωσης του ανθρακικού αποτυπώµατος στη γεωργία, κοινοτήτων που επηρεάζονται από την κλιµατική αλλαγή κ.ά.

Στόχος του προγράµµατος «Μετάβασις», που υποστηρίζεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι η κατανόηση των οικονοµικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων µιας ταχείας ενεργειακής µετάβασης σε ευάλωτες κοινότητες και περιθωριοποιηµένες περιοχές στο Τέξας και την Ελλάδα.

Ο πρέσβης των Ηνωµένων Πολιτειών, Τζορτζ Τσούνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία λέγοντας ότι στις ΗΠΑ οι µεγαλύτερες start-up εταιρείες ξεκίνησαν ως ιδέες µέσα από πανεπιστήµια, ενώ αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική διάσταση των ζητηµάτων ενεργειακής µετάβασης και τόνισε τη σηµασία να έχει ο κάθε νέος δυνατότητα στη µόρφωση.

Ο γενικός γραµµατέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας Ζώρας, µίλησε για την πορεία διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστηµίων, που αποτελεί έναν από τους πιο σηµαντικούς µοχλούς ανάπτυξής τους τα τελευταία χρόνια.

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου, καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος, τόνισε ότι το θέµα της ενέργειας απασχολεί καθηγητές και φοιτητές και αναφέρθηκε στη γεωργία.


Τάξη του 2024

Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης, την περασµένη εβδοµάδα πραγµατοποιήθηκε η πρώτη τελετή αποφοίτησης του Προγράµµατος ΒΑ στην Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας (BAAG), του πρώτου προπτυχιακού σπουδών πλήρους φοίτησης στη χώρα µας, που διδάσκεται εξ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα.

Πρόκειται για την τάξη του 2024, φοιτητές και φοιτήτριες που ήρθαν στην Ελλάδα από πολλά µέρη του κόσµου το 2020 και ολοκλήρωσαν ένα ευρύ πρόγραµµα στις κλασικές σπουδές. Πέρα από τα οκτώ εξάµηνα πλήρους φοίτησης στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, συµµετείχαν σε επιτόπια µαθήµατα σε αρχαιολογικούς χώρους και µουσεία.

Ο διευθυντής του προγράµµατος, καθηγητής ∆ηµήτρης Πλάντζος, είπε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι το BAAG είναι το πρώτο ξενόγλωσσο πρόγραµµα προπτυχιακών σπουδών πλήρους φοίτησης, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2019. Ήδη, το πτυχίο τους έλαβαν οι πρώτοι 9 απόφοιτοι, ενώ συνολικά στο τµήµα φοιτούν 70 φοιτητές.

Όπως εξηγεί, οι περισσότεροι είχαν ως όνειρο να έλθουν στην Ελλάδα για κλασικές σπουδές, ενώ πολλοί από αυτούς θα µείνουν για µεταπτυχιακά ή θα συνεχίσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ετήσια δίδακτρα ανέρχονται σε 6.000 ευρώ, ποσό το οποίο αφορά σε βιβλία και εκπαιδευτικά προγράµµατα και «επιστρέφει» στη Φιλοσοφική για αγορά ηλεκτρονικών προγραµµάτων, εκτός από τη διεθνή προβολή και αναγνωρισιµότητα του Ιδρύµατος.

Στο πλαίσιο των ανταλλαγών, όπως λέει ο κ. Πλάντζος, έρχονται και φοιτητές από φηµισµένα πανεπιστήµια, όπως το Κολούµπια, καθώς και από την Κίνα και την Ευρώπη. Ο Γιάννης Παπαποστόλου, µέλος της γραµµατειακής οµάδας υποστήριξης του προγράµµατος, αναφέρθηκε στα γραφειοκρατικά προβλήµατα που έπρεπε να λυθούν, κυρίως για την απόκτηση βίζας, προκειµένου να γίνει πραγµατικότητα το πρωτοπόρο εγχείρηµα.

xena_panepisthmia_sttin_ellada

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 29/06/2024