Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης, Γιώργος Σγουράκης. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από σχετική ανάρτηση του γιου του Στέλιου, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Άδεια η καρέκλα σου από χρόνια
μα πάντα ήλπιζα να ξανάρθεις . . .
Πήγαινε τώρα να βρεις τη μάνα, την αγαπημένη σου Ηρώ, και τους φίλους σου, τον Βαγγέλη, τον Βασίλη κι όλη την παρέα, που σίγουρα σε περιμενουν.
Πήγαινε γιατί εδώ ο κοσμος έχει γεμισει τσογλάνια πατέρα, όπως κάποτε σου έλεγε κι ο Τσαρούχης.
Κοιτάνε να καταστρέψουν και να εξαφανησουν το έργο σου γιατί εσένα σε έτρεμαν και δεν τολμούσαν να σε αντιμετωπίσουν στα ίσα, μα τώρα σε παραμερισαν όταν σ' αισθανθηκαν λαβωμένο από την αρρωστια, κι αυτό σε πλήγωσε βαθιά. Αυτό περίμεναν χρόνια.
Βαριά η κληρονομιά που αφήνεις σε μας αλλά συνάμα και το χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα της καταγραφής και διάσωσης του πολιτισμού αυτού του τόπου, όπως κάνατε με την Ηρώ για σχεδόν πενήντα χρόνια ... μιαν ολόκληρη ζωή.
Καλό κατευόδιο πατέρα».


Ποιο ήταν το έργο του Γιώργου και της Ηρούς Σγουράκη

Ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη ήταν σκηνοθέτες και δημιουργοί πνευματικών και πολιτιστικών ταινιών, οι οποίες έχουν προβληθεί και προβάλλονται από την ελληνική τηλεόραση και σε τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού. Σπούδασαν πολιτικές επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου και ασχολήθηκα;ν επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.

Το έργο τους στην ελληνική τηλεόραση μέχρι σήμερα αποτελείται από 800 ταινίες-ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το "Μονόγραμμα" (260 εκπομπές), το οποίο έχει αποκληθεί από τον τύπο ως το "εθνικό αρχείο". Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία. όπως η ταινία "Θεόφιλος Γ. Χ''Μιχαήλ", Α' Βραβείο 20ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. "Μίκης Θεοδωράκης-αυτοβιογραφία" κ.ά.

Ο Γιώργος Σγουράκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Διετέλεσε πρόεδρος: της "Παγκρητίου Ενώσεως", του "Συνδέσμου Παραγωγών Ελληνικής Τηλεόρασης", Γενικός Διευθυντής του ΟΠΑΠ και πρόεδρος του "Αρχείου Κρήτης" και Πρόεδρος του "Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης & Oπτικοακουστικών Έργων".

Το συγγραφικό έργο του Γιώργου Σγουράκη έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, όπως το βιβλίο "Σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό".

Η σύζυγός του, Ηρώ, έφυγε από τη ζωή το 2017 μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ήταν μέλος του "Ιδρύματος Μελετών Νίκος Καζαντζάκης" και διετέλεσε μέλος των Δ.Σ. του "Πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αθηναίων", του ραδιοφωνικού σταθμού "Αθήνα 9,84". Είναι εταίρος της "Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας" των Αρσακείων Σχολείων και συνεργάτης του"Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών". Διετέλεσε Σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Μίκη Θεοδωράκη.

Το συγγραφικό έργο της Ηρώς Σγουράκη έχει ερευνητικό χαρακτήρα, όπως το βιβλίο - λεύκωμα "Γαύδος, οδοιπορικό στο χώρο και στον χρόνο".

Η γνωριμία τους και η ενασχόληση με την τηλεόραση - «Θελήσαμε να περάσουμε το πνεύμα των Ελλήνων ποιητών, των λογοτεχνών και των επιστημόνων»

Γνωρίστηκε με τον Γιώργο Σγουράκη το 1969 στην Πάντειο, παντρεύτηκαν λίγο αργότερα και από τότε πορεύτηκαν μαζί στη ζωή και στη δουλειά, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο.

«Όταν ασχοληθήκαμε με την τηλεόραση το 1977 σκεφτήκαμε ότι αυτό που της έλειπε ήταν η πνευματικότητα, κάτι που λείπει και σήμερα, και θελήσαμε τότε να περάσουμε το πνεύμα των Ελλήνων ποιητών, των λογοτεχνών και των επιστημόνων στην τηλεόραση» δήλωσε στο ΑΠΕ ο Γιώργος Σγουράκης μιλώντας για το ξεκίνημα της αρχειακής του καταγραφής.

«Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε την πρώτη ταινία που ήταν αφιερωμένη στον Θεόφιλο, σε κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη. Θελήσαμε να αλλάξουμε τη μορφή του ντοκιμαντέρ που ώς τότε αναφερόταν μόνο στην ωραία φύση και να βάλουμε στην τηλεόραση το λόγο των πνευματικών ανθρώπων. Έτσι κάναμε με τον Σεφέρη τους Δελφούς, με τον Νίκο Καζαντζάκη την Ολυμπία, με τον Γιάννη Ρίτσο τη Μονεμβασιά».

Στα 35 χρόνια που πορεύτηκαν μαζί δημιούργησαν δεκάδες εκπομπές στη δημόσια τηλεόραση. Ιδρυσαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αρχείο Κρήτης» και εξέδωσαν τα λευκώματα με dvd «Μίκης Θεοδωράκης – ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του», «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία», την ταινία «Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου», τα βιβλία «Κρητικά Ημερολόγια», καθώς και την ειδική έκδοση σε cd με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Εθνάρχη.

Η ΕΡΤ σε ειδική εκδήλωση (Φεβρουάριος 2012) τους βράβευσε για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της εκπομπής στην ελληνική τηλεόραση.