Ως επικίνδυνες χαρακτηρίζει το σωματείο των εργαζομένων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) τις συνθήκες νοσηλείας , οι οποίες επικρατούν στην παιδοψυχιατρική κλινική του ιδρύματος, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Το σωματείο ισχυρίζεται ότι μία 16χρονη ψυχικώς πάσχουσα παρακολουθείται από ψυχίατρο ενηλίκων και όχι από παιδοψυχίατρο, όπως θα έπρεπε, βάσει των ισχυόντων ιατρικών πρωτοκόλλων.

 Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε το σωματείο και αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετικά τα εξής:

 “Η νοσηλεία παιδιών σε συνθήκες ακατάλληλες και επισφαλείς και η παρακολούθησή τους από γιατρούς άλλης ειδικότητας είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη! Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική είναι διαφορετικές ειδικότητες. Οι ψυχίατροι (ενηλίκων) δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να αναλαμβάνουν μόνοι τους (χωρίς εφημερεύοντα παιδοψυχίατρο) την ευθύνη για την περίθαλψη παιδιών με προβλήματα ψυχικής υγείας”.

 Η πραγματικότητα

 Όμως, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, παρά τα αναγνωρισμένα ακόμη και από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σοβαρά προβλήματα και τις καίριες δυσκολίες, που σοβούν όσον αφορά την στελέχωση της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ με ειδικευμένους παιδοψυχιάτρους, η 16χρονη ψυχικώς πάσχουσα νοσηλεύεται κανονικά στους χώρους της παιδοψυχιατρικής κλινικής του ιδρύματος, την κουράρει και την φροντίζει κανονικά ο ειδικευμένος παιδοψυχίατρος της κλινικής, με την συνεπικουρία των δύο ειδικευομένων παιδοψυχιάτρων της κλινικής, ενώ οι ψυχίατροι της ψυχιατρικής κλινικής ενηλίκων του ΠΑΓΝΗ συνεπικουρούν στην εφημερία.

 Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, “σε καταστάσεις ανάγκης έφηβοι, ηλικίας 16 ετών και άνω, μπορούν να νοσηλεύονται και σε κλινικές ενηλίκων”.

 Τέλος, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν το parapolitika.gr ότι “οι θέσεις για μόνιμους επιμελητές παιδοψυχιάτρους για την παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ έχουν προκηρυχθεί επανειλημμένως, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ενώ οι τοπικοί ιδιώτες παιδοψυχίατροι δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με το ΠΑΓΝΗ με δελτίο παροχής υπηρεσίων, όπως ο νόμος επιτρέπει”.