Η Κατερίνα Κουρκουλή-Γιαννέτου, αριστούχος Διδάκτωρ εφαρμοσμένης γλωσσολογίας ΕΚΠΑ και Καθηγήτρια του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με ειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων, τη διά βίου μάθηση, το δημόσιο λόγο και την επικοινωνία για ειδικούς σκοπούς, υποδέχθηκε στην Αθήνα την κορυφαία γλωσσολόγο Lourdes Ortega από το Georgetown University της Washington.

Η Lourdes Ortega, μια πραγματική φιλέλληνας, μιλάει άπταιστα τη νέα ελληνική γλώσσα και γνωρίζει καλά και την αρχαία ελληνική. Είναι μία από τους κορυφαίους 2% πιο αναφερόμενους ερευνητές παγκοσμίως σύμφωνα με το 2023 Elsevier Data Repository και διακρίνεται για την έρευνά της στην πολυγλωσσία.

Η επίσκεψη της κ. Ortega περιέλαβε ξενάγηση στη Βουλή των Ελλήνων, όπου ενημερώθηκε για τα σπάνια κειμήλια της Έκθεσης για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου στη γενέτειρα της Δημοκρατίας. Οι δύο επιστήμονες φωτογραφήθηκαν συμβολικά με φόντο το βράχο της Ακρόπολης, εκεί όπου άναψε η φλόγα της Δημοκρατίας πριν από 25 αιώνες και δεν έσβησε ποτέ κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς η κ. Ortega διδάσκει στην Washington, μια πόλη που αντλησε έμπνευση από την αρχαία ελληνική δημοκρατία, την αρχιτεκτονική και τις ιδέες της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο επιστήμονες συζήτησαν θέματα της ειδικότητάς τους που μπορούν να επιφέρουν θετικές αλλαγές σε διάφορους τομείς και να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία καθώς η εφαρμοσμένη γλωσσολογία, ως διεπιστημονικό πεδίο, ασχολείται με πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τη γλώσσα και την επικοινωνία καθώς επίσης και την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, την έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, την ισότητα, και την ενσωμάτωση. Διερευνήθηκαν επίσης πεδία δράσης ώστε να ανευρεθούν βιώσιμες λύσεις σε κοινά ζητήματα. Η κ. Ortega ευχαρίστησε θερμά την κ. Κουρκουλή-Γιαννέτου για την ανταλλαγή απόψεων και την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα την «ελληνική ψυχή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

kourkouli-ortega__1_
kourkouli-ortega__3_
kourkouli-ortega__2_
kou-ort