Έξαρση σεισμικής δραστηριότητας παρατηρήθηκε το βράδυ της Τρίτης (2/7) στην Κρήτη. Δυο σεισμοί 4,6 και 4,5 βαθμών Ρίχτερ εκδηλώθηκαν σε διάρκεια μίας ώρας θέτοντας σε επιφυλακή τους επιστήμονες.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο facebook εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ανέφερε ότι «δεν βλέπω λόγο ανησυχίας για τους κατοίκους του Ηρακλείου» ζητώντας από όσους μένουν στην περιοχή να εφαρμόζουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης.

Παράλληλα, κάλεσε όσους κολυμπούν στη νότια ακτή αν δουν κάποια απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν από την ακτή.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

«Υπάρχουν δυο περιοχές Β και Ν  της Κρήτης που μας έδωσαν σήμερα λίγους μικρούς σεισμούς με τους μεγαλύτερους 4,5R και 4,6R Νότια. Δεν βλέπω λόγο ανησυχίας για τους κατοίκους του Ηρακλείου που έγιναν πολύ αισθητοί. Απλώς να εφαρμόζουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Όσοι κολυμπούν στις Ν παραλίες αν δουν κάποια απόσυρση των υδάτων ας απομακρυνθούν από την ακτή»



Η πρώτη σεισμική δόνηση έντασης 4,5 Ρίχτερ, εκδηλώθηκε στη θάλασσσα με επίκεντρο 61 χλμ. νότια του Ηρακλείου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος της πρώτης σεισμικής δόνησης ήταν στα 19,6 χλμ.

Περίπου μια ώρα μετά εκδηλώθηκε η δεύτερη -και ισχυρότερη- σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών Ρίχτερ και πάλι στη θαλάσσια περιοχή νότια του Ηρακλείου. Το επίκεντρό της ήταν 30 χιλιόμετρα νότια των Καλών Λιμένων Ηρακλείου και το εστιακό βάθος 3,8 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε πιο αισθητή στις περιοχές στα νότια παράλια της Κρήτης, ενώ δεν έχει υπάρξει πληροφορία για οποιοδήποτε πρόβλημα. Η δόνηση έγινε πιο αισθητή στα νότια παράλια.