Από πτώση drone φέρεται να οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στα Γλυκά Νερά, το οποίο είναι τύπου SARISA SRS-1A της εταιρείας SAS. Οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι ήταν και οι χειριστές του drone που κατέπεσε στην περιοχή και φέρονται να είναι εργαζόμενοι ελληνικής εταιρείας που κατασκευάζει μη επανδρωμένα συστήματα.

Τον ίδιο τύπο drone έχει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία με το εν λόγω μη επανδρωμένο όχημα να είναι η στρατιωτική έκδοση, που πιστοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ ως εκτοξευτής ρουκετών. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας, ο χρόνος πτήσης εξαρτάται από το φορτίο, την αποστολή και τις συνθήκες, αλλά σε κάθε περίπτωση ξεπερνά τα 20 λεπτά με μέγιστο φορτίο. Το SARISA SRS-1A προωθείται εμπορικά στη διεθνή αγορά των οπλισμένων drone, στην κατηγορία των συστημάτων χαμηλού κόστους. Το drone, σύμφωνα με το εμπορικό του φυλλάδιο μπορεί να εξοπλιστεί με μονό ή διπλό εκτοξευτή ρουκετών, συμπεριλαμβανόμενης της ρουκέτα 2,75 ιντσών HYDRA 70.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2fz7xz9zdmh)

Nα σημειωθεί πως το ελληνικό drone παρουσιάστηκε το 2021 στην έκθεση DEFEA ενώ φέτος συμμετέχει στη Eurosatory 2024 στο Παρίσι.

Πρόκειται για τέσσερις νεαρούς οι οποίοι πιθανότατα χειρίζονταν ένα drone το οποίο εξετάζεται εάν αυτό προκάλεσε την πυρκαγιά ή όχι. Τα άτομα αρνούνται ότι προκάλεσαν την πυρκαγιά, πλην όμως η συμπεριφορά τους, όταν εντοπίστηκαν από αστυνομικούς που πραγματοποιούσαν έρευνες μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά, ήταν τέτοια που προβλημάτισε και για αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να προσαχθούν.

Στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκονται ήδη στο «σημείο μηδέν», εκεί δηλαδή όπου ξέσπασε η φωτιά, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μπορούν να εντοπίσουν ευρήματα που να σχετίζονται με την υπόθεση. Την ίδια ώρα, στελέχη του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής έχουν παραλάβει ήδη από το αστυνομικό τμήμα Παιανίας τους τέσσερις νεαρούς για να δώσουν καταθέσεις, ενώ γίνεται μια εις βάθος έρευνα σε βάρος τους για να διαπιστωθεί εάν έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν ή όχι.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του drone είναι:

Μήκος: 165 εκ.

Πλάτος: 218 εκ.

Ύψος: 45 εκ.

Μέγιστο βάρος απογείωσης: 60 κιλ.

Μάλιστα, την ώρα που μετέβαιναν στο σημείο οι αστυνομικοί Βορειοανατολικής Αττικής, εντόπισαν αυτά τα τέσσερα άτομα που έφευγαν γρήγορα από την περιοχή.

Τότε οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν και στη συνέχεια, κατόπιν ελέγχου, τους προσήγαγαν. Τους οδήγησαν στο ΑΤ Παιανίας ενώ έχει ενημερωθεί και η Πυροσβεστική.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2fz5l1lfdkp)

Σημειώνεται πως η φωτιά στα Γλυκά Νερά, οριοθετήθηκε σε λιγότερο από δύο ώρες, μετά την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής αφού στο σημείο έσπευσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ επιχείρησαν και εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, έσπευσαν 100 πυροσβέστες με 6 πεζοπόρα τμήματα και 25 οχήματα ενώ συνέδραμαν και 9 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Αν και η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά σε οικισμό, δεν πήγε προς τον αστικό ιστό, καθώς δεν υπήρχε αέρας στο σημείο.