Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ξεσπά η φωτιά στα Γλυκά Νερά, η οποία θεωρείται πως εκδηλώθηκε από drone που κατέπεσε και τύλιξε την περιοχή στις φλόγες.

Συγκεκριμένα, στα πλάνα που μεταδίδει το MEGA απεικονίζεται ένας άντρας να απομακρύνεται από το σημείο τρέχοντας, ενώ είχε ήδη ξεσπάσει η φωτιά, και να μπαίνει μέσα στο βαν, το οποίο στη συνέχεια αποχωρεί από την περιοχή.

Δείτε το βίντεο:
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2g2qd2hm189)

Γλυκά Νερά: Συνελήφθη ο χειριστής του drone

Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη ένας ημεδαπός ως υπαίτιος πρόκλησης φωτιάς στα Γλυκά Νερά., από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Ο συλληφθείς κρατείται και θα οδηγηθεί αύριο (4/7) ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 4.675€

Για τη μεγάλη πυρκαγιά έγινε νωρίτερα γνωστό ότι προσήχθησαν τέσσερα άτομα στο αστυνομικό τμήμα της Παιανίας, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η φωτιά ξεκίνησε μετά από πτώση drone με το οποίο οι τέσσερις έκαναν δοκιμαστική πτήση στη δασική περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα, εργαζόμενοι ιδιωτικής εταιρείας, φέρονται να πετούσαν drone, η πτώση του οποίου εξετάζεται ως αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Αυτό είναι το drone που εξετάζεται από τις Αρχές

To drone που εξετάζεται από τις Αρχές είναι τύπου SARISA SRS-1A της εταιρείας SAS.

Τον ίδιο τύπο drone έχει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία με το εν λόγω μη επανδρωμένο όχημα να είναι η στρατιωτική έκδοση, που πιστοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ ως εκτοξευτής ρουκετών. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας, ο χρόνος πτήσης εξαρτάται από το φορτίο, την αποστολή και τις συνθήκες, αλλά σε κάθε περίπτωση ξεπερνά τα 20 λεπτά με μέγιστο φορτίο. Το SARISA SRS-1A προωθείται εμπορικά στη διεθνή αγορά των οπλισμένων drone, στην κατηγορία των συστημάτων χαμηλού κόστους. Το drone, σύμφωνα με το εμπορικό του φυλλάδιο μπορεί να εξοπλιστεί με μονό ή διπλό εκτοξευτή ρουκετών, συμπεριλαμβανόμενης της ρουκέτα 2,75 ιντσών HYDRA 70.

drone-glika-nera-fotia_0_jpg

Nα σημειωθεί πως το ελληνικό drone παρουσιάστηκε το 2021 στην έκθεση DEFEA ενώ φέτος συμμετέχει στη Eurosatory 2024 στο Παρίσι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2fz7xz9zdmh)

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του drone είναι:

Μήκος: 165 εκ.

Πλάτος: 218 εκ.

Ύψος: 45 εκ.

Μέγιστο βάρος απογείωσης: 60 κιλ.