Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκε με το νομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ζήτημα του Νέου Οικοδομικού Κώδικα (ΝΟΚ).

Είναι γνωστό ότι ο κ. Ξυπολυτάς έχει σηκώσει το ζήτημα ιδιαίτερα ψηλά τόσο για το θέμα των υψών όσο και για την αποξήλωση των δέντρων στα υπό ανέγερση οικόπεδα.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, ο οποίος έχει αποφασίσει να "σπάσει αυγά", ζητά επιτακτικά την αλλαγή του άρθρου 17 του ΝΟΚ, αλλά και σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία αφορά στη φύτευση σε ακάλυπτους χώρους και περιφράξεις, ώστε να εκλείψει η κοπή του συνόλου των δέντρων εντός των οικοπέδων και να διασφαλιστεί ο πράσινος χαρακτήρας των δημοτικών ενοτήτων της Κηφισιάς, της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υπουργική απόφαση και ο ΝΟΚ δίνει τη δυνατότητα να χτιστεί το εκατό τις εκατό του οικοπέδου ως υπόγειο με σαράντα εκατοστά χώμα απο πάνω. Υπό αυτές τις διατάξεις, τα πλατάνια και οι κέδροι που κοσμούν τα παλιά σπίτια του Δήμου Κηφισιάς θα αντικατασταθούν από αποκλειστικά και μόνο γκαζόν.

Ο κ. Ξυπολυτάς ανέδειξε τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργήσει η διάταξη του άρθρου 17 του ΝΟΚ στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των συνδημοτών του, ενώ φάνηκε από πλευράς Κυβέρνησης ότι πρόκειται να επέλθει κάποια σχετική τροποποίηση. Άλλωστε τα θέματα της “Πράσινης Ατζέντας” βρίσκονται ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες.