Νέα έξαρση παρουσιάζει ο κορονοϊός πέντε χρόνια μετά την εμφάνισή του, με τον αριθμό των νοσούντων αλλά και των θανόντων να αυξάνεται συνεχώς.

Ο ιός «χτυπάει» τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους και στα νοσοκομεία χθες νοσηλεύονταν πάνω από 400 ασθενείς, με τους 78 να είναι σε Μονάδες, ενώ οι εισαγωγές το περασμένο 24ωρο άγγιξαν τις 100.


Πάνω από 1.800 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη

Τα νούμερα «μιλάνε» από μόνα τους, αφού τις τελευταίες έξι εβδομάδες πάνω από 1.800 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid έχουν οδηγηθεί στα νοσοκομεία, με τις εισαγωγές να είναι δεκάδες ημερησίως και τις νοσηλείες εκατοντάδες, ενώ αύξηση έχει παρατηρηθεί και στον αριθμό των θανόντων από κορονοϊό.

Στη χθεσινή, εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρονται 22 θάνατοι, όταν ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες δεν ξεπερνούσε τους 8. 

Τρεις μήνες νωρίτερα, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας δεν ξεπερνούσαν τους 80 και καταγράφονταν μονοψήφιος αριθμός εισαγωγών. Τέλος Μαρτίου είχαν αναφερθεί μόλις επτά εισαγωγές σε όλη τη χώρα, ενώ στα μέσα του ίδιου μήνα ο διοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είχε κάνει με ανάρτησή του γνωστό πως για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020, ολοκληρώθηκε εφημερία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας χωρίς καμία εισαγωγή ασθενούς με κορονοϊό.


Οι λόγοι που οδήγησαν στο νέο επιδημικό κύμα

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορονοϊού στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, καθώς επίσης και η φθίνουσα ανοσία από τυχόν προηγούμενη νόσηση είναι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το επιδημικό κύμα, το οποίο είναι το δεύτερο κατά σειρά από την αρχή του έτους.

Το πρώτο κύμα σημειώθηκε αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, το οποίο φαίνεται ότι πρόσφερε κάποια ανοσία στον πληθυσμό, που όμως τώρα έχει μειωθεί πολύ.

Επιπλέον, ο συγχρωτισμός, τα ταξίδια, οι έξοδοι που χαρακτηρίζουν την περίοδο που διανύουμε τώρα, σε συνδυασμό με τη μηδενική ή χαμηλή προστασία έναντι του κορονοϊού οδήγησαν εύκολα σε νέα έξαρση.


Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 άνω των 60 χρόνων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος ετήσιας αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τις ευπαθείς ομάδες δεν επιτυγχάνεται, παρά το γεγονός πως ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κορονοϊού σε ετήσια βάση είναι αναγκαίος για τους ηλικιωμένους.

Ηλικιωμένοι και ευάλωτοι παραμένουν ακάλυπτοι, παρά τις αυστηρές συστάσεις των ειδικών, αποτελώντας τον εύκολο στόχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 15 Απριλίου 2024 εμβολιάστηκε μόλις το 7,1% των ατόμων 60-69 ετών, με το ποσοστό για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών να ανέρχεται σε 11,6% και για τους πολίτες άνω των 80 ετών σε 8,8%.

Τέλος, τραγικά χαμηλό είναι το ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας της χώρας (μόλις 4,4%).