Για δεκαετίες συγκρούονταν στην Ελλάδα ψυχίατροι και άλλοι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, οι οποίοι υποστηρίζουν την πλήρη κατάργηση όλων των ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας, με άλλους ψυχιάτρους και λοιπούς επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων, χωρίς, όμως, να θεωρούν ότι πρέπει να κλείσουν τα εναπομείναντα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία του ΕΣΥ. Καθώς τα επιχειρήματα των δύο αντιτιθέμενων μερών ήταν και είναι πάντα αρκούντως ισχυρά, η σχετική αντιπαράθεση υπήρξε ενίοτε πολύ «σκληρή»...

*Διαβάστε εδώ: Πιερρακάκης: ''Από τον Σεπτέμβριο 10.000 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση''

Με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, η οποία «ανέβηκε» σήμερα το πρωί στη δημόσια διαβούλευση, είκοσι πέντε χρόνια μετά τον προηγούμενο νόμο για την Ψυχική Υγεία και σαράντα χρόνια μετά τον εμβληματικό κανονισμό 815, θα υλοποιηθεί τελικά η «χρυσή τομή» του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τη διοικητική και την οργανωτική ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας. Πρόκειται για τη ριζική μετεξέλιξη των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ολοκληρωμένα κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στα οποία θα ενταχθούν όλες οι σχετικές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές. Σε καθεμία από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας μας θα δημιουργηθούν αντίστοιχα κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, υπό ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική διοίκηση.

Με το νομοσχέδιο του Δημήτρη Βαρτζόπουλου συνιστάται το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), το οποίο διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΠΕΔΥΨΥ), τα οποία λειτουργούν στις διοικήσεις των ΥΠΕ και διοικούνται από τον αρμόδιο, για τα θέματα της Ψυχικής Υγείας, αναπληρωτή διοικητή ΥΠΕ.

Επίσης, αναπτύσσεται παράλληλα ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), στον οποίο εντάσσονται και διαλειτουργούν όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς πρόληψης και θεραπείας για τα ναρκωτικά, δηλαδή όλοι οι φορείς του άρθρου 51 του νόμου 4139/2013, μεταξύ των οποίων ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το 18 Άνω, τα Κέντρα Πρόληψης κ.ά., σε ένα ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών για την ολιστική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των εθισμών.

Η σύσταση του ΕΟΠΑΕ αναμένεται ότι θα επιφέρει:

α) οργάνωση του κατακερματισμένου τοπίου και παροχή όλων των διαθέσιμων επιλογών απεξάρτησης και αποτοξίνωσης από έναν φορέα, με παράλληλη διατήρηση του θεραπευτικού πλουραλισμού,

β) μείωση του χρόνου αναμονής για την ένταξη των εξαρτημένων ατόμων στα αναγκαία θεραπευτικά προγράμματα,

γ) δυνατότητα άμεσης εναλλαγής και συνδυασμού των διαθέσιμων θεραπευτικών μεθόδων και προγραμμάτων, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες και την πορεία κάθε εξαρτημένου ατόμου,

δ) περιορισμό και, μακροπρόθεσμα, αποτροπή των ανεπιθύμητων διαλειμμάτων μεταξύ των διαφόρων θεραπευτικών προγραμμάτων, αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους και διασφάλιση του μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος, μέσα από τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα, για την πλήρη κάλυψη των εξατομικευμένων αναγκών των ωφελούμενων.


Ποιοι είναι οι επιδιωκόμενοι στόχοι;

Α. Πρωταρχικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που εδώ και 30 και πλέον χρόνια καθυστερεί, με την ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, ώστε, με τρόπο εμβληματικό και για πρώτη φορά, τα άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία να τοποθετούνται στο επίκεντρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Β. Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξαρτημένων ατόμων, μέσω της καθιέρωσης ενός ενιαίου πλαισίου και συστήματος για την ολιστική αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εξαρτήσεων, εθισμών και εξαρτητικών συμπεριφορών, στην κατεύθυνση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποκατάστασης.

Γ. Επιπλέον στόχος είναι η δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, παρακολούθησης του Ε.Ο.Π.Α.Ε. και ενός Εθνικού Δικτύου Τηλεψυχιατρικής – Τηλεσυμβουλευτικής, για την παροχή για πρώτη φορά ιατρικής, ψυχικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, μέσω ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών.