Το φαινόμενο της ξηρής καταιγίδας: Οι ισχυροί κεραυνοί και πώς να παραμείνετε ασφαλείς
Τι συμβαίνει με τους κεραυνούς
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προξενεί πυρκαγιές, αλλά πολλές φορές, αν επακολουθήσει βροχόπτωση, αυτές σβήνονται γρήγορα
Ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Σιούτας μίλησε στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» σχετικά με τους 1.400 κεραυνούς που «χτύπησαν» χτες την Αττική και προκλήθηκαν από το φαινόμενο της ξηρής καταιγίδες.
Όπως εξήγησε ξηρή καταιγίδα σημαίνει πως: «δεν υπάρχει βροχόπτωση σε ένα σημείο, εκεί όπου φτάνει ο κεραυνός, ο οποίος βέβαια είναι γνωστό ότι μπορεί να εκτοξευθεί, να χτυπήσει σε μια απόσταση 10 – 15 χιλιόμετρα έξω από την περιοχή της βροχόπτωσης, σε ξηρό μέρος, γι’ αυτό και ονομάζεται ξηρή καταιγίδα.
«Έχουμε πυρκαγιές εξαιτίας των κεραυνών»
Συμβαίνει συχνά το φαινόμενο και πλέον, με τις παρατηρήσεις που έχουμε, με drones μπορούμε να το δούμε καλύτερα. Δηλαδή, να δούμε περιοχές όπου γίνεται ανάφλεξη όπου έχουμε πυρκαγιές εξαιτίας των κεραυνών».
Τόνισε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που προξενεί πυρκαγιές, αλλά πολλές φορές, αν επακολουθήσει βροχόπτωση, αυτές σβήνονται γρήγορα.
«Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό γιατί συνήθως οι καταιγίδες συνοδεύονται και από βροχόπτωση και μάλιστα έντονη, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα, με αποτέλεσμα οι κεραυνοί που προκαλούνται από ξηρές καταιγίδες να είναι μια από τις αιτίες των δασικών πυρκαγιών», είπε.
Όπως εξήγησε ο κ. Σιούτας, η τεχνολογία και η συνεχής παρακολούθηση είναι πολύ πιθανόν να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Εφαρμογές αποτυπώνουν τις περιοχές εκδήλωσης κεραυνών
Ανέφερε τέλος, πως υπάρχουν και εφαρμογές σήμερα στα κινητά, οι οποίες αποτυπώνουν τις περιοχές εκδήλωσης κεραυνών. «Μάλιστα υπάρχουν και εφαρμογές που μας δίνουν προειδοποιήσεις σχετικά με την απόσταση των κεραυνών και των αστραπών», εξήγησε.
Ο ίδιος, λίγες ημέρες νωρίτερα σε ανάρτησή του, τόνισε τι θα πρέπει να προσέξουμε στις καταιγίδες για να παραμείνουμε ασφαλείς: