avatar

Ελληνοφρένεια
Θύμιος Καλαμούκης, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Πτώση τιµών στα σουπερµάρκετ - Αποπληθωρισµός σε µεγάλες αλυσίδες

-10,66% η μείωση σε φρούτα και λαχανικά

Αποπληθωρισµός για δεύτερο µήνα µε -1,92% στα ράφια τον Ιούνιο - Αυξοµειώσεις στα τρόφιµα

souperMarket3
Μειωµένες κατά µέσο όρο -1,92% σε σχέση µε τον Ιούνιο 2023 (έναντι -1,25% τον Μάιο, +1,1% τον Απρίλιο, +0,28% τον Μάρτιο, +2,7% τον Φεβρουάριο και +3% τον Ιανουάριο 2024) καταγράφονται οι τιµές στα σουπερµάρκετ τον περασµένο µήνα, σύµφωνα µε την τελευταία έρευνα του ΙΕΛΚΑ, που βλέπει αποπληθωρισµό στις µεγάλες αλυσίδες.

Σταθεροποίηση 

Σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα της έρευνας, οι τιµές παρουσιάζουν σταθεροποίηση τους τελευταίους µήνες στα µεγάλα καταστήµατα τροφίµων, λόγω των µεγάλων όγκων προϊόντων που διακινούν, των οικονοµιών κλίµακας, της οργανωσιακής/ τεχνολογικής ετοιµότητας τους και της γκάµας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Ειδικά τα µερίδια πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι µεγαλύτερα στις µεγάλες αλυσίδες σουπερµάρκετ, λόγω µεγαλύτερου εύρους κωδικολογίου, ενώ την τελευταία διετία καταγράφουν σταθερά αύξηση.

Οι µεγαλύτερες µειώσεις τιµών καταγράφονται στις κατηγορίες: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-0,66%), Απορρυπαντικά και είδη καθαρισµού (-6,13%), Χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής (-5,05%), Τροφές και είδη για κατοικίδια (-4,91%), Αυγά και βούτυρα (-4,33%). Επισηµαίνεται, µάλιστα, πως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν ευνοηθεί από τις συγκριτικά καλύτερες καιρικές συνθήκες σε σχέση µε το 2023. Στα υπόλοιπα είδη, οι µειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσµα τόσο της οµαλοποίησης της αγοράς µετά την πανδηµία όσο και της µείωσης στις τιµές παραγωγού σε ορισµένα προϊόντα.

Οι µεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες: Ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόµενα είδη (+6,46%), Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+5,02%), Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+4,25%), Τρόφιµα παντοπωλείου (+3,51%), Οινοπνευµατώδη ποτά (+2,77%). Τα περισσότερα από αυτά τα είδη επηρεάζονται από τις διεθνείς τιµές πρώτων υλών, τις τιµές της ζάχαρης και του κακάο και από άλλα κόστη παραγωγής. «Η πολιτική φαίνεται ότι έχει αποτελέσµατα, εκτιµώ ότι αυτούς τους µήνες ο πληθωρισµός τροφίµων θα κινηθεί πέριξ του µηδενός, αλλά αυτό δεν µας αρκεί», εκτίµησε ο υπουργός Ανάπτυξης. Μιλώντας στο Σκάι, ο Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήµανε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιεί το νέο παραγωγικό µοντέλο της χώρας: «Στόχος µας είναι η αποκλιµάκωση του πληθωρισµού των τροφίµων και η ενίσχυση του διαθέσιµου εισοδήµατος των πολιτών», υπογράµµισε και ανέφερε πως το υπουργείο Ανάπτυξης αναβαθµίζει 20 βιοµηχανικά πάρκα και ενισχύει µε 90.000.000 ευρώ µικροµεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο της µεταποίησης για περισσότερες και καλύτερα πληρωµένες δουλειές.

Επαφές 

Συνεχίζοντας, µάλιστα, τις επαφές του µε παράγοντες της αγοράς, πραγµατοποίησε συνάντηση µε το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων. Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η συνεργασία της πολιτείας µε τα επιµελητήρια θα ενισχυθεί ακόµη περισσότερο και επεσήµανε πως η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηµατικότητα, που συµβάλλει στην οικονοµική ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, υπογράµµισε την ανάγκη συνέχισης της κοινής προσπάθειας όλων των εµπλεκοµένων, προκειµένου να συµβάλουν στην αποκλιµάκωση των τιµών. Στη συνάντηση συµµετείχαν: ο Ιωάννης Μασούτης - πρόεδρος, ο Ιωάννης Βουτσινάς - αντιπρόεδρος, ο Παναγιώτης Αγνιάδης - γενικός γραµµατέας, ο Βασίλης Γαγιάκος - οικονοµικός επόπτης και ο Βασίλης Αποστολόπουλος - διευθυντής.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»