Είναι οι άγρυπνοι, ιπτάμενοι φρουροί των δασών. Τα «μάτια» των πυροσβεστών και των εθελοντών. Επιτηρούν 24 ώρες το 24ωρο, πετώντας στον αττικό ουρανό, στους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου. Πρόκειται για τα 25 drones της Πολιτικής Προστασίας, τα οποία οχυρώνουν φέτος την Αττική με ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης και εντοπισμού πυρκαγιών. Χρησιμοποιώντας laser που δίνουν τις συντεταγμένες του συμβάντος, ζουμ, καθώς και ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, καταγράφουν εικόνες που μεταφέρονται live στο war room του Κέντρου Επιχειρήσεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστών.

Από τη στιγμή που ξεσπά μία πυρκαγιά αξιολογείται κατευθείαν το συμβάν και στο σημείο σπεύδουν οι επίγειες δυνάμεις που απαιτούνται, ενώ σηκώνονται κατευθείαν και τα εναέρια μέσα. Τα drones αυτά έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να «βλέπουν» και τη νύχτα και να εντοπίζουν τη φωτιά, κάτι που είναι πιο δύσκολο να συμβεί από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που περιπολούν στα δάση κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Φέτος το καλοκαίρι οι πυρκαγιές ξεκίνησαν πολύ νωρίς.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τον Ιούνιο ήταν τέτοιες που βοηθούσαν στην εκδήλωση και στη γρήγορη εξάπλωσή τους. Ηδη στην Αττική είχαμε τα πρώτα σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, όμως, οι άνδρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατάφεραν μέχρι να πέσει το φως της ημέρας να τις θέσουν υπό έλεγχο. Αυτό οφείλεται στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστών, αφού, όπως λένε και οι ίδιοι, είναι πολύ σημαντικό να προλάβουν τη φωτιά στα πρώτα της λεπτά. Οι φωτιές αυτές, που θα μπορούσαν να έχουν ολέθριες συνέπειες αν δεν αντιμετωπίζονταν άμεσα, εντοπίστηκαν από τα drones της Πολιτικής Προστασίας. Η συμβολή τους λοιπόν είναι καταλυτική στην εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επισκέφθηκαν τον Πυροσβεστικό Σταθμό στο Μαρκόπουλο για να διαπιστώσουμε από κοντά πώς λειτουργούν οι ιπτάμενο φρουροί, που επιτηρούν φέτος τα δάση της Αττικής.

Οση ώρα βρισκόμαστε εκεί και παρακολουθούμε από την ειδική οθόνη την εικόνα που στέλνει το drone, το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά από πάνω μας, εκδηλώνεται η πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά. Λίγα λεπτά αφότου είδαμε τον λευκό καπνό, ακούσαμε τα πυροσβεστικά να φεύγουν και παράλληλα είχε ήδη έρθει στα κινητά μας τηλέφωνα το μήνυμα από το 112, το οποίο καλούσε τους κατοίκους των γύρω περιοχών να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις που αποδεικνύεται πως φέτος η Πολιτική Προστασία έχει τον καλύτερο σύμμαχο στο έργο για τον εντοπισμό και τον περιορισμό μιας πυρκαγιάς.

«Υπάρχει προγραμματισμός για προμήθεια και άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έτσι ώστε να ριχτούν και αυτά στη μάχη των πυρκαγιών», μας λέει ο Χρήστος Μαγέτος, τμηματάρχης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής, και μας εξηγεί πώς «το drone εντοπίζει άμεσα τον καπνό στα πρώτα του στάδια».

«Με τη βοήθεια των drones γίνεται πλέον ορθολογική αντιμετώπιση του συμβάντος. Βλέπουμε τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και πηγαίνουν όσες δυνάμεις χρειάζονται, ούτε λιγότερες ούτε περισσότερες», περιγράφει ο επί 17 χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα Χρήστος Μαγέτος.

Τα drones αυτά έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στα 120 μέτρα ή αλλιώς στα 400 πόδια. Κατεβαίνουν για ελάχιστα λεπτά κάτω, όταν τελειώνει η μπαταρία τους, την οποία αλλάζει πολύ γρήγορα ο χειριστής. Πετούν μέχρι τα 6 Μποφόρ, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι αντέχουν και μεγαλύτερες ριπές ανέμων.

Παράλληλα όμως υπάρχουν και περιορισμοί. Τα συγκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από κατοικημένες περιοχές ή συναθροίσεις ανθρώπων και αυτό γιατί τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Για να τοποθετηθούν στα σηµεία όπου βρίσκονται, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες µελέτες. Εχει εξεταστεί το ανάγλυφο του εδάφους, αν υπάρχει επαρκές σήµα στο σηµείο, καθώς και δυνατότητα φόρτισης της µπαταρίας τους.

«Αποτελούν ακόµα ένα εργαλείο, γιατί µας βοηθούν να αποκτήσουµε γρήγορα εικόνα. Αυτό που πάντα ζητάει το κέντρο είναι η εικόνα και ο άνθρωπος που φτάνει την περιγράφει, όµως τώρα έχουµε εικόνα που ισούται µε χίλιες λέξεις και εκµεταλλευόµαστε τη δυνατότητα να έχουµε έγκαιρη επίγνωση της κατάστασης», σηµειώνει ο τµηµατάρχης των µη επανδρωµένων αεροσκαφών.

Τα drones έχουν ήδη δοκιµαστεί σε πολλές χώρες. Η Ελλάδα ετοιµάζεται να αποκτήσει περισσότερα και ήδη εκπαιδεύονται ακόµα 100 χειριστές. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες, η χώρα µας σχεδιάζει να αποκτήσει µη επανδρωµένα αεροσκάφη που θα µπορούν να επιχειρήσουν και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ολα αυτά όµως θα πρέπει πρώτα να δοκιµαστούν, έτσι ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στον εναέριο χώρο, προκειµένου να µην υπάρξει ατύχηµα. Σηµειώνεται πως το σύστηµα drones είναι δωρεά από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, το Ιδρυµα Καπετάν Βασίλη & Κάρµεν Κωνσταντακοπούλου, τη HELLENiQ ENERGY, τη ΣυνΕνωση - Τραυλού, τη Rolex και την Avis.


Κικίλιας: Πολλές επικίνδυνες φωτιές έχουν εντοπιστεί στην έναρξή τους

«Με τα νέα drones χρησιµοποιούµε ευρυγώνιες και θερµικές κάµερες, λέιζερ, τεχνητή νοηµοσύνη και pin point της περιοχής, µε στόχο την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισµό των πυρκαγιών. Πετούν µέρα και νύχτα ασταµάτητα σε όλους τους ορεινούς όγκους και τις ηµιαστικές-ηµιδασικές περιοχές της Αττικής. Πολλές επικίνδυνες φωτιές έχουν εντοπιστεί στην έναρξή τους από drones, µε αποτέλεσµα την πολύ γρήγορη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάµεων.

Γνωρίζαµε εξαρχής -και πλέον αποδεικνύεται µέρα µε τη µέρα- ότι η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω του άνυδρου χειµώνα που προηγήθηκε και των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η κλιµατική κρίση στη χώρα µας και σε όλο τον πλανήτη. Οι δυνάµεις Πολιτικής Προστασίας καταβάλλουν καθηµερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες και αντιµετωπίζουν εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές, προστατεύοντας ζωές, περιουσίες και δάση. Είναι ανυπέρβλητα δύσκολες οι συνθήκες. Αυτό που υπόσχοµαι είναι µάχη, µάχη και µάχη. Ολοι θα πρέπει να δείξουµε τη δέουσα προσοχή».


Το νέο δόγµα του Πυροσβεστικού Σώµατος

Σηµαντικό ρόλο στη φετινή αντιπυρική περίοδο διαδραµατίζει και το νέο δόγµα του Πυροσβεστικού Σώµατος. «Φέτος είµαστε πιο οργανωµένοι», έλεγαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πυροσβέστες που ήδη έχουν επιχειρήσει σε µεγάλες φωτιές.

Σύµφωνα λοιπόν µε το νέο αυτό δόγµα, µε την εκδήλωση νέας πυρκαγιάς, η κινητοποίηση πλέον γίνεται µε τουλάχιστον δύο οχήµατα (από ένα που ίσχυε έως πέρυσι), ενώ ταυτόχρονα κινητοποιείται και επιχειρησιακός αξιωµατικός. Τα εναέρια µέσα κινητοποιούνται άµεσα µε την έναρξη της πυρκαγιάς, ενώ µέχρι πέρυσι κινητοποιούνταν σε δεύτερο χρόνο και κατόπιν αναµονής αιτήµατος από τις επίγειες δυνάµεις, µε αποτέλεσµα να χάνεται πολύτιµος χρόνος. Επίσης, η κινητοποίηση των εθελοντικών οµάδων πλέον γίνεται άµεσα µε την έναρξη της πυρκαγιάς και όχι µεταγενέστερα, όπως συνέβαινε µέχρι πέρυσι.

Παράλληλα, φέτος, οι µονάδες δασοκοµάντος από έξι υπερδιπλασιάστηκαν σε 16, εκ των οποίων οι 10 είναι αεροµεταφερόµενες. Τη φετινή αντιπυρική περίοδο επίσης αυξήθηκε η στελέχωση των δασικών περιπολικών από δύο άτοµα σε τρία, ενώ συστάθηκαν οµάδες ∆ασικής Υπηρεσίας, οι οποίες υποχρεωτικά επιχειρούν στο πεδίο και λειτουργούν υποστηρικτικά στις δυνάµεις του Πυροσβεστικού Σώµατος.

Ακόµα, οι δήµοι της χώρας ενηµερώνονται σε πραγµατικό χρόνο για την έναρξη και εξέλιξη των πυρκαγιών από τα Περιφερειακά Κέντρα (ΠΕ.ΚΕ.) του Πυροσβεστικού Σώµατος µέσω της εφαρµογής Engage- SEVILI, έτσι ώστε να συντονίζονται αποτελεσµατικά όλες οι δυνάµεις Πολιτικής Προστασίας που επιχειρούν στο πεδίο.

Στο πλαίσιο του δόγµατος, στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώµατος συστάθηκαν υποστηρικτικές οµάδες µε επικεφαλής ανώτερους αξιωµατικούς, οι οποίες είναι σε ετοιµότητα όλο το 24ωρο, µε σκοπό τον άµεσο συντονισµό και την αποτελεσµατική διαχείριση µεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Τέλος, φέτος υλοποιείται νέος σχεδιασµός αναφορικά µε τη διασπορά των εναέριων µέσων, µε στόχο τη µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα σε όλη την επικράτεια.


Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 6 Ιουλίου