Ξεκίνησαν σήμερα (8/07) οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να επωφεληθούν από σημαντικές εκπτώσεις σε ποικιλία προϊόντων. Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Νίκος Κογιουμτσής, μιλώντας στο ERTNEWS, παρείχε χρήσιμες συμβουλές για τους καταναλωτές και διευκρίνισε τις υποχρεώσεις των εμπόρων κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

“Την επόμενη Κυριακή τα καταστήματα θα είναι προαιρετικά ανοιχτά και το προτεινόμενο ωράριο θα είναι από τις 11 έως τις 6 το απόγευμα. Βρισκόμαστε μετά από μια νωχελική περίοδο στο κομμάτι της κατανάλωσης. Θεωρώ ότι θα υπάρχουν γενναίες εκπτώσεις που μπορεί να φτάσουν και σε κάποιες περιπτώσεις το 70%”, ανέφερε ο Κογιουμτσής.

Ο ίδιος συνέστησε στους καταναλωτές να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς, είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης στα φυσικά καταστήματα, προκειμένου να βρουν την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής. “Στις εκπτώσεις συμπεριλαμβάνονται όλα τα προϊόντα, τόσο της τρέχουσας όσο και της προηγούμενης σεζόν. Οι επιχειρηματίες θέλουν να αντικαταστήσουν τα εμπορεύματα με τα νέα φθινοπωρινά και χειμερινά, καθώς και να ρευστοποιήσουν λόγω της δύσκολης οικονομικής περιόδου”, πρόσθεσε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2jwy7osdgc1)

Ο Κογιουμτσής υπογράμμισε τη σημασία της ρευστότητας, αναφέροντας πως είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες λόγω του κλειστού τραπεζικού συστήματος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, τόνισε ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα έχει μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση, ενώ η ανυπαρξία χρηματοδοτικών εργαλείων και οι χαμηλοί μισθοί επιδεινώνουν την κατάσταση.

“Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί αυτό διαχέεται στην αγορά. Επίσης, πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις, σημείωσε.

Αναφερόμενος στους τουρίστες, ο Κογιουμτσής ανέφερε ότι “οι αφίξεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχουν αυξηθεί κατά 13%, αν και η καταναλωτική δυναμική τους δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο λόγω της κρίσης. Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί τουρίστες, που έχουν αυξηθεί κατά 300%, αφήνουν χρήματα στην αγορά”, σημείωσε. “Φέτος περιμένουμε περισσότερους Αμερικανούς, Αυστραλούς και Καναδούς τουρίστες, που ξοδεύουν περισσότερα”, πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους καταναλωτές, ο Κογιουμτσής τόνισε ότι τα προϊόντα πρέπει να έχουν αναγραφόμενες τιμές, με τη μία να είναι σβησμένη και η άλλη να είναι η τωρινή τιμή πώλησης. Επεσήμανε επίσης ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να αποφεύγονται οι πλασματικές τιμές.