avatar

Εκείνη και εγώ
Θανάσης Φουσκίδης, Στέλλα Γκαντώνα

Δολοφονία στο Ψυχικό: Το λευκό ποινικό μητρώο που μετατρέπει σε θρίλερ τις έρευνες των αρχών

Σκιές και ερωτήματα στη δολοφονία

Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς ο τοπογράφος Παναγιώτης Στάθης έγινε στόχος εκτελεστών

psixiko_dolofonia
«Ποιος θα δολοφονούσε έναν επιστήμονα;». Το ερώτημα τέθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1990, όταν ο ψυχίατρος, διευθυντής του ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού, Μάριος Μαράτος, πέφτει νεκρός, δεχόμενος τέσσερις σφαίρες στην καρδιά την ώρα που αποχωρούσε από το ιδιωτικό του ιατρείο στην οδό Λυκαβηττού, στο Κολωνάκι, και κατηφόριζε προς το αμάξι του. Η οργάνωση «Επαναστατική Αλληλεγγύη», που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, σίγησε έκτοτε. Το έγκλημα παραμένει αδιερεύνητο και έως την προηγούμενη Τρίτη ήταν το μοναδικό σε βάρος επιστήμονα, τον οποίο πάντως και οι συντάκτες της προκήρυξης και δεκάδες συγγενείς κρατουμένων τότε εγκαλούσαν για διαφθορά, χρηματισμό, ψευδείς διαγνώσεις κ.τ.λ. Τα χρόνια τρέξανε, η «δίκοπη ζωή» βγήκε από τους στίχους, αποτελώντας πραγματικότητα.

Ενας μηχανικός του Πολυτεχνείου Αθηνών, ο 54χρονος Παναγιώτης Στάθης, πηγαίνοντας στις 8 το πρωί στο τεχνικό γραφείο που διατηρούσε με τον συμφοιτητή του Θωμά Κεχρολόγο, πυροβολείται πολλαπλώς από άγνωστο, που του είχε στήσει καρτέρι θανάτου στο κεντρικότερο σημείο του Νέου Ψυχικού, στη διασταύρωση των οδών 25ης Μαρτίου και Κρήτης. Στο άκουσμα της είδησης, οι συνάδελφοί του «πάγωσαν». Ταπεινός, κοινωνικός, συνετός, άξιος επαγγελματίας, γαλαντόμος και πολύ επίμονος είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς των εκατοντάδων φίλων του που τον αποχαιρέτησαν χθες το μεσημέρι στο Νεκροταφείο του Χαλανδρίου. «Στο πανεπιστήμιο δεν σηκωνόταν από το τάβλι αν δεν κέρδιζε...», θυμάται με πόνο ένας εξ αυτών. «Το ’17 έδωσε στη γυναίκα μου 10.000 ευρώ επειδή είχα ένα σοβαρό χειρουργείο στο πόδι. Αγύριστο κεφάλι, δεν τα έπαιρνε πίσω με τίποτα όταν ανάρρωσα και θέλησα να του τα επιστρέψω», έλεγε κλαίγοντας ένας άλλος συνάδελφός του.

Ο κύκλος του

Ποιος λοιπόν θα δολοφονούσε αυτόν τον επιστήμονα, που όλη του η ζωή -όπως και της συζύγου του, με την οποία γνωρίστηκαν στο Πολυτεχνείο- περιστρεφόταν γύρω από τοπογραφικά, μελέτες, σχέδια, εκθέσεις και συμβόλαια; Από το ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» στον κύκλο του άτυχου άνδρα, προκύπτει ότι στη Μύκονο, την Ιο, την Πάρο και σε μερικά ακόμα νησιά του Αιγαίου ήταν πολύ γνωστός, διαθέτοντας δίκτυο τοπογράφων, στους οποίους ανέθετε πολύ καλοπληρωμένες εργασίες, είχε σχέσεις με πολεοδομίες, δασαρχεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, περιφέρειες κ.τ.λ., ενώ δεν χρωστούσε σε κανέναν. Με τον συνεργάτη του διατηρούσαν κοινούς λογαριασμούς, εργάζονταν ακατάπαυστα και επανεπένδυαν τα κέρδη στην εταιρεία τους, αποκτώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μηχανήματα. Διέμενε στο πατρικό της συζύγου του στο Χαλάνδρι, ο γιος του σπουδάζει επίσης πολιτικός μηχανικός και όταν μετά τον ξυλοδαρμό που υπέστη το 2021 από άγνωστο πρόσωπο μετακόμισε σε άλλο διαμέρισμα, πάλι εκεί κοντά διέμεινε, και μάλιστα σε ενοίκιο.

Ο έλεγχος

Τα όσα ακούστηκαν περί εισόδου του στο «real estate της Μυκόνου» δεν απέχουν από την πραγματικότητα, αλλά από τη... λογική, όπως διατυπώθηκαν. Διότι, απλά, μέρος της δουλειάς του μηχανικού είναι οι αγοραπωλησίες ακινήτων, όπως και οι διαφωνίες με τους πελάτες του. Με τη μόνη διαφορά ότι ο Στάθης, συνεργαζόμενος με μεγαλοεργολάβους στο φως, ερχόταν απευθείας σε επαφή με δυνητικούς αγοραστές για τα ούτως ή άλλως ελάχιστα εναπομείναντα «φιλέτα» των νησιών. Κι έτσι άφηνε στο σκοτάδι τους μεσίτες. Οι συνάδελφοί του, με την τετράγωνη σκέψη και τη μαθηματική πρακτική, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ηθικοί αυτουργοί προέρχονται από τους συγκεκριμένους χώρους. Την Πέμπτη η Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος έθεσε σε έλεγχο την οικονομική δραστηριότητα του 54χρονου τοπογράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνώνται οι εταιρείες του και οι σχετιζόμενοι μαζί του.

Οσο δε για τον δολοφόνο, οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πρόκειται για επαγγελματία, που παρακολουθούσε επί ημέρες το θύμα. Από τις δεκάδες κάμερες προκύπτει ότι τουλάχιστον στην οδό 25ης Μαρτίου εισήλθε εποχούμενος σε μοτοσυκλέτα μέτριου κυβισμού, μόνος. Οι συνεργοί του αναζητώνται στις κάμερες των λεωφόρων που οδηγούν προς το Χαλάνδρι και τη Δουκίσσης Πλακεντίας, ενώ γίνονται αναλυτικές καταγραφές του υλικού από την Αττική Οδό. Το ενδεχόμενο να πρόκειται για «μοναχικό δράστη» δεν έχει αποκλειστεί.



*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»