Άρχισε η εκδίκαση της υπόθεσης για τη φονική φωτιά στο Μάτι με τους 14 εκ των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση να δίνουν το «παρών» στη δικαστική αίθουσα.

Ηχηρές απουσίες από τη διαδικασία αυτή των κατηγορουμένων του πρώην αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου και του πρώην δημάρχου Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Η διαδικασία άρχισε με την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων και στη συνέχεια δηλώθηκαν οι παραστάσεις υποστήριξης της κατηγορίας από δεκάδες συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ήρθε με διαδικασίες-εξπρές δυόμισι μήνες μόλις μετά την έκδοση της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου η οποία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.

Σε αυτήν την απόφαση ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα εφετών με αποτέλεσμα να κάθονται στο εδώλιο και οι 21 αρχικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση και να αρχίζει η εκδίκαση της από μηδενική βάση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2k4zlv0d921)

Σε κάθε περίπτωση, η δευτεροβάθμια δίκη για την πολύκροτη υπόθεση-μάλιστα- πρέπει να «τρέξει» καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και από τον Άρειο Πάγο μέχρι τον Ιούλιο του 2026.

Το δικαστήριο μετά από επισημάνσεις δικηγόρων θα προχωρήσει και στον διορισμό συνηγόρου υπεράσπισης στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ι. Φωστιέρη. Λόγω αλλαγής στον ΚΠΔ πλέον είναι υποχρεωτική η παράσταση με δικηγόρο των κατηγορουμένων που δικάζονται για πλημμελήματα που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δικάστηκε χωρίς δικηγόρο στον πρώτο βαθμό.

Το δικαστήριο αποφάσισε και την αντικατάσταση της αναπληρώτριας προέδρου η οποία δήλωσε κώλυμα μετά τις νομιμοποίησης των συνηγόρων υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας για λόγους ευπρέπειας.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.