Για το αδιανόητο περιστατικό που έλαβε χώρα στη Ζαγορά Πηλίου, με τη μεταφορά ασθενή στο Κέντρο Υγείας σε.... καρότσα αγροτικού, μίλησε στο MEGA ο Βασίλης Τσαπράζης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Μαγνησίας ΚΚΕ.

*Διαβάστε εδώ: Ενδοοικογενειακή βία: 302 συλλήψεις την περασμένη εβδομάδα - Σε 146 γυναίκες θύματα το Panic Button

Το εν λόγω γεγονός συνέβη, καθώς το ένα ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας ήταν χαλασμένο και το άλλο είχε πάει σε άλλο περιστατικό.

Έτσι, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να μεταφερθεί ο ασθενής, προτάθηκε να μεταφερθεί με κάποιο αγροτικό όχημα.

Την καταγγελία έκαναν μέλη του ΚΚΕ της περιοχής.

Ο Βασίλης Τσαπράζης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Μαγνησίας ΚΚΕ, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό με τη μεταφορά πολίτη στο Κέντρο Υγείας με…. καρότσα.


«Μία διακομιδή στον Βόλο μπορεί να ξεπεράσει και τις 3 ώρες»

«Ήταν συγκλονιστικό αυτό το πράγμα. Να είσαι στον κεντρικό δρόμο του χωριού σου και να περνάει από μπροστά σου ένα αγροτικό με έναν ασθενή πάνω, και δύο άτομα επίσης στην καρότσα που προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχαμε ένα ατύχημα, έπεσε από κάποιο ύψος αυτός ο άνθρωπος, υπήρχε μεγάλη αναμονή γιατί το καινούριο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας ήταν σε διακομιδή. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι επειδή είμαστε απομακρυσμένη περιοχή, μία διακομιδή στον Βόλο μπορεί να ξεπεράσει και τις 3 ώρες. Το δεύτερο ασθενοφόρο που είναι το παλαιότερο, δεν επισκευάζεται ποτέ, η Περιφέρεια δεν προκρίνει την επισκευή του γιατί υποστηρίζει ότι «έχουμε ήδη ένα». Θέλουμε να αναδείξουμε ότι υποτάσσει την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας η ΝΔ, στην λογική του κόστους και οφέλους. Ενώ φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι έχουμε δύο. Είναι σημαντικό από ό,τι φαίνεται να είναι δύο. Το ένα σίγουρα δεν φτάνει», είπε αρχικά.

«Είχαμε επίσης και ένα καινούριο θέμα. Το νέο ασθενοφόρο δεν χωράει να μπει σε όλους τους στενούς δρόμους που έχουμε. Το υπάρχον παλαιότερο μπορούσε να μπει σε περισσοτέρους δρόμους και να βοηθήσει και το χρησιμοποιούσαμε όλα αυτά τα χρόνια. ο γιατρός και νοσηλευτής πήγαν με ιδιωτικά μέσα και σταθεροποίησαν τον ασθενή, όμως ήταν επείγον να διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας. Ξεκίνησε και μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ αλλά απαιτεί και ένα χρονικό διάστημα να φτάσει. Ο άνθρωπος είναι σε βαριά κατάσταση, αλλά δεν έχω πλήρη εικόνα. Μαζί με τον ασθενή ανέβηκε στην καρότσα και ο γιατρός μαζί με ένα άλλο άτομο. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανταποκρίνεται με αυταπάρνηση πραγματικά και το βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την πολιτική του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

«Πριν από 2 χρονιά, είχαμε την πτώση μίας αγρότισσας, η οποία πλέον αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Και είχε μεταφερθεί με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν περιφερειακά αγροτικά ιατρεία τα οποία θέλουμε να λειτουργούν σε καθημερινή βάση», κατέληξε ο κ. Τσαπράζης.


Άδωνις Γεωργιάδης για την μεταφορά ασθενή σε καρότσα: Το ΕΣΥ αντέδρασε ακαριαία στον τραυματισμό του συμπολίτη μας

«Μιλάμε για την 5η υγειονομική περιφέρεια, μιλάμε για το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας της Ζαγοράς. Εκεί έχει δύο ασθενοφόρα, το ένα πιο νέο που εκείνη την ώρα ήταν σε μια διακομιδή προς τον Βόλο, και ένα δεύτερο μικρότερο, πολύ παλαιότερο, το οποίο είναι προς επισκευή και παραδίδεται αυτήν την εβδομάδα. Όταν έγινε ο τραυματισμός του ατυχούς συμπολίτη μας, πήγε κατευθείαν από το Κέντρο Υγείας ομάδα γιατρού και νοσηλευτή, όπου σταθεροποίησαν την αιμορραγία επί τόπου. Ο άνθρωπος σήμερα ζει, γιατί από το Κέντρο Υγείας πήγε η ομάδα πάρα πολύ γρήγορα. Στην συνέχεια πράγματι, εφόσον δεν υπήρχε ασθενοφόρο, έκριναν ότι πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο Κέντρο Υγείας. Μεταφέρθηκε με καρότσα και όταν έφτασε στο Κέντρο Υγείας είχε φθάσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε και τον πήγε στον Βόλο. Πώς αντέδρασε το σύστημα υγείας στον τραυματισμό του συμπολίτη μας; Αντέδρασε ακαριαία, του έσωσε τη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.