avatar

Πρωινές ιστορίες
Γιάννης Αργυρός

Από αύριο ξεκινά το φετινό πρόγραµµα Κοινωνικού Τουρισµού µε 4-10 διανυκτερεύσεις σε συνεργαζόµενα καταλύµατα

Αναλυτικά οι παροχές

66.000 οικογένειες αγροτών θα κάνουν φθηνές διακοπές

tourismos
Φθηνές διακοπές (4 ως 10 διανυκτερεύσεις) σε καταλύµατα θα κάνουν φέτος 66.000 δικαιούχοι του προγράµµατος της Αγροτικής Εστίας που ξεκινά από αύριο, Τετάρτη, µέχρι 30 Μαΐου 2025, όπου οι δικαιούχοι θα µπορούν να επιλέξουν κατάλυµα µέσω της ηλεκτρονικής εφαρµογής «Καταχώρηση κράτησης δωµατίου» στον ΟΠΕΚΑ. Οι 50.000 δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισµού που είχαν υποβάλει αίτηση και έχουν επιλεγεί θα πρέπει, εφόσον χθες αναρτήθηκαν τα συνεργαζόµενα καταλύµατα:

1. Να κάνουν έγκαιρα κράτηση δωµατίου στο κατάλυµα της επιλογής τους, το οποίο πρέπει να τους στείλει την επιβεβαίωση κράτησης (voucher). Αυτό µπορεί να γίνει είτε µε ηλεκτρονική καταχώρηση στην παραπάνω ηλεκτρονική εφαρµογή είτε από 10/7/2024 σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, αφού όµως έχει παρέλθει χρονικό διάστηµα περίπου 30 λεπτών από την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κράτησης, για να παραλάβουν τα δελτία τους.

2. Να παραλάβουν τα δελτία τουρισµού και άλλων παροχών:

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι των προγραµµάτων ΚοινωνικούΙαµατικού Τουρισµού, εκδροµικού προγράµµατος και θεάτρων µπορούν να παραλαµβάνουν τα δελτία τους έως και 30/8/2024 από οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας.

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι δωρεάν παροχής βιβλίων δεν λαµβάνουν δελτία αγοράς βιβλίων από τα ΚΕΠ, αλλά πρέπει να προσέλθουν µέχρι και τις 29/9/2024 στα συµβεβληµένα µε τον ΛΑΕ/ ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους για να παραλάβουν τα βιβλία τους.

Μετά τις ηµεροµηνίες αυτές, ακολουθεί αναδιανοµή των δελτίων όλων των προγραµµάτων για αιτούντες που δεν κληρώθηκαν και κληρωθέντες που δεν παρέλαβαν δελτία ή βιβλία εντός της προθεσµίας.

Με τη διαδικασία αυτή της αναδιανοµής, µπορούν όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση έως ότου εξαντληθούν τα δελτία, να επωφεληθούν από τις παροχές µέχρι να λήξει η ηµεροµηνία που υλοποιούνται τα προγράµµατα. Επίσης, δεν αποκλείονται από τα προγράµµατα των επόµενων ετών, αρκεί να έχουν τις προϋποθέσεις υποβολής της αίτησης συµµετοχής.

Για όλους 

Για πρώτη φορά στο πρόγραµµα Ιαµατικού Τουρισµού εντάσσεται το σύνολο των δικαιούχων δηλαδή και οι ασφαλισµένοι αγρότες-αγρότισσες. Μέχρι πρότινος δικαιούχοι ήταν µόνον οι συνταξιούχοι. Ειδικότερα, για τη Βόρεια Εύβοια, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ισχύουν τα εξής: Οι δικαιούχοι των προγραµµάτων Κοινωνικού και Ιαµατικού Τουρισµού που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συµβεβληµένα µε τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύµατα των ∆ήµων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίµνης-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, δικαιούνται διακοπές µέχρι έντεκα (11) ηµέρες, δηλαδή για δέκα (10) διανυκτερεύσεις.

Στα πρότυπα του προγράµµατος που ακολουθήθηκε στη Βόρεια Εύβοια και στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, θα λειτουργήσει το πρόγραµµα Κοινωνικού και Ιαµατικού Τουρισµού στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Περισσότερες µέρες, µηδενική συµµετοχή για τους ωφελούµενους, για να στηριχθεί η περιοχή. Ειδικότερα, όσοι επιλέξουν την περιοχή του Έβρου θα έχουν δυνατότητα διακοπών µεγαλύτερης διάρκειας. Έως και 11 ηµέρες (10 διανυκτερεύσεις) και έως 10 απλές λούσεις δωρεάν. Για τον Έβρο θα ισχύσει επιδότηση του πλήρους κόστους διαµονής µε µηδενική συµµετοχή των ωφελούµενων.

Λοιπές παροχές 

Στα υπόλοιπα προγράµµατα θα συµµετάσχουν 180.000 αγρότες, και συγκεκριµένα:

Στον Ιαµατικό Τουρισµό: 3.500 σε διακοπές 6 ηµερών και 5 απλές λούσεις. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να κάνουν χρήση αυτού του προγράµµατος και των σχετικών καταλυµάτων από 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025.

Στον Εκδροµικό Τουρισµό: Αφορά εκδροµές τεσσάρων ηµερών για 12.500 δικαιούχους µε συµβεβληµένα τουριστικά γραφεία. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να κάνουν χρήση του προγράµµατος αυτού από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025.

Στις παιδικές κατασκηνώσεις: Με πρόγραµµα διάρκειας 16 ηµερών για 1.500 παιδιά δικαιούχων της Αγροτικής Εστίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στις 10/9/2024.

Με δωρεάν βιβλία: Αφορά 130.000 δικαιούχους, οι οποίοι µπορούν να προµηθευτούν βιβλία της επιλογής τους, συνολικής αξίας 20 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 30 ευρώ για κάθε παιδί δικαιούχου, από συµβεβληµένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλη τη χώρα.

Με δωρεάν εισιτήρια θεάτρου: Αφορά σε 32.500 δικαιούχους για θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις µεγάλες πόλεις της Ελλάδας.




*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»