Ενα βήµα πιο κοντά στην Ελλάδα και στην κουλτούρα του τόπου καταγωγής τους φέρνει το υπουργείο Εξωτερικών τα παιδιά και τους νέους της Οµογένειας µέσω των προγραµµάτων φιλοξενίας, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του υπουργείου για τον απόδηµο Ελληνισµό. Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενδυνάµωση των σχέσεων µε τη νέα γενιά των Ελλήνων της ∆ιασποράς, η εξοικείωση των παιδιών µε τον τόπο καταγωγής τους και η προώθηση της ελληνοµάθειας και του ελληνικού πολιτισµού.

Με τα προγράµµατα φιλοξενίας, τα οποία υλοποιεί και στηρίζει η Γενική Γραµµατεία Απόδηµου Ελληνισµού του υπουργείου Εξωτερικών, όλα τα παραπάνω επεκτείνονται, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά και νέους της Οµογένειας να οικοδοµήσουν µια βιωµατική σχέση µε την Ελλάδα. «Με το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδηµο Ελληνισµό, το οποίο έχει ορίζοντα τετραετίας, θέτουµε σε νέα, πιο συγκροτηµένη βάση τα προγράµµατα φιλοξενίας παιδιών της Οµογένειας. Αξιοποιούµε την εµπειρία του παρελθόντος και επεκτείνουµε τα προγράµµατα µε τρόπο µεθοδικό και στοχευµένο, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. Σταθερή µας επιδίωξη η εµβάθυνση της εθνικά κεφαλαιώδους σχέσης µε τους νέους της ∆ιασποράς», εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.  Ηδη έφτασε στην Αθήνα η πρώτη οµάδα παιδιών της Οµογένειας, που φιλοξενείται φέτος στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, κατόπιν µνηµονίου συνεργασίας που υπεγράφη µεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του ∆ήµου της Αθήνας. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας 13-17 ετών από τα οµογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης - το Ζωγράφειο, το Ζάππειο και την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. 

∆ραστηριότητες 

Τα παιδιά θα παραµείνουν συνολικά 15 ηµέρες στην Ελλάδα και θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και µουσεία, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισµό µέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων.  Συγκεκριµένα, η φιλοξενία τους έχει εµπλουτιστεί µε τη συµµετοχή τους στο πρόγραµµα «Παίζω και επικοινωνώ στην ελληνική γλώσσα», που υλοποιείται σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας, καθώς και µε ένα εκπαιδευτικό τριήµερο στην Αρχαία Ολυµπία, στις εγκαταστάσεις της ∆ιεθνούς Ολυµπιακής Ακαδηµίας, µε αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται µε τις αξίες του Ολυµπισµού.  Θα ακολουθήσουν παιδιά από κάθε γωνιά της Γης, όπως την Τανζανία, τη Βραζιλία, την Ουκρανία, το Κάιρο και την Κάτω Ιταλία.  Επιπλέον, θα υλοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι από τη Γενική Γραµµατεία Απόδηµου Ελληνισµού του υπουργείου Εξωτερικών σειρά προγραµµάτων φιλοξενίας παιδιών και νέων της Οµογένειας από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Αλβανία στις κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και νέων από τη Γεωργία στο ∆ιεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας - Παράδοσης και Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης «Σταύρος Νιάρχος» στα Ιωάννινα. 

thumbnail_omogenoia_fitites

Τα πανεπιστήμια 

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ενεργά προγράµµατα φιλοξενίας οµογενών µαθητών και φοιτητών που διοργανώνουν πανεπιστήµια της Ελλάδας και του εξωτερικού, οµογενειακές οργανώσεις και οι ανά τον κόσµο Αρχιεπισκοπές. Τα προγράµµατα προσαρµόζονται στις ανάγκες των διαφορετικών οµάδων φιλοξενουµένων, ανάλογα µε την ηλικία, το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας, την προέλευση και τα ενδιαφέροντά τους.  Πρόσφατα, οµάδα Ελληνοαµερικανών φοιτητών Πολιτικής Επιστήµης, Ιστορίας και ∆ιεθνών Σχέσεων, που επισκέφθηκαν τη χώρα µας στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού που διοργάνωσε η οµογενειακή οργάνωση American Hellenic Institute για εξοικείωση µε θέµατα εξωτερικής πολιτικής, είχε σειρά επαφών στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενηµερώθηκε για τις θέσεις της χώρας µας. «Οι αξιόλογοι αυτοί νέοι που φοιτούν σε εγνωσµένου κύρους αµερικανικά πανεπιστήµια των ΗΠΑ είναι µελλοντικοί πρεσβευτές του Ελληνισµού στις ΗΠΑ. Στηρίζοντας την εκπαιδευτική επίσκεψή τους στην Ελλάδα, συµβάλλουµε στη βαθύτερη κατανόηση από µέρους τους των ζητηµάτων ελληνικού ενδιαφέροντος και στην εµβάθυνση των ελληνοαµερικανικών σχέσεων», σηµειώνει στα «Π» ο κ. Κώτσηρας, ο οποίος υποδέχτηκε τους φοιτητές στο υπουργείο Εξωτερικών και συνοµίλησε µαζί τους για τις ελληνοαµερικανικές σχέσεις. 

Συνεργασίες 

Η υλοποίηση και στήριξη των προγραµµάτων φιλοξενίας γίνεται σε συνεργασία µε πλήθος φορέων, µεταξύ άλλων µε το υπουργείο Πολιτισµού, τη Βουλή των Ελλήνων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καθοριστικής σηµασίας είναι η συµβολή της Εκκλησίας και των οµογενειακών οργανώσεων, καθώς και των διπλωµατικών και προξενικών Αρχών της χώρας µας στο εξωτερικό. Επειτα από µια µακρά περίοδο διακοπής λόγω οικονοµικής κρίσης και πανδηµίας, τα προγράµµατα φιλοξενίας νέων οµογενών αναβίωσαν το 2022 και πλέον εντατικοποιούνται, αναπροσαρµόζονται και επεκτείνονται οι συνεργασίες µε φορείς, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδηµο Ελληνισµό. «∆ίνουµε σε ακόµα περισσότερα παιδιά και νέους τη µοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τις ρίζες τους, να ανακαλύψουν τον πλούτο του ελληνικού πολιτισµού και να έρθουν σε επαφή µε τη σύγχρονη Ελλάδα», καταλήγει ο Γιώργος Κώτσηρας, σηµειώνοντας πως «κάνουµε άλλο ένα ουσιαστικό βήµα για να φέρουµε πιο κοντά τη νέα γενιά των οµογενών στη µητέρα-πατρίδα».


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»