Στην αυλή της Δομής Φιλοξενίας Ουκρανών Προσφύγων στην Ελευσίνα στήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά τηλεσκόπια που υπάρχουν στην Ελλάδα και οι 33 μικροί φιλοξενούμενοι της Ελλάδας, 15 κορίτσια και 18 αγόρια, είχαν την ευκαιρία για ένα βιωματικό μάθημα Αστρονομίας.

Οι μικροί πρόσφυγες και οι μαθητές του Ομίλου Αστρονομίας του Προτύπου Επαγγελματικού Λυκείου Ελευσίνας παρατήρησαν παρέα τον Ήλιο, ενώ ανέπτυξαν μεταξύ τους δεσμούς φιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηλιακά τηλεσκόπια είναι ιδιαιτέρως ακριβά στην κατασκευή τους, ώστε να μπορεί κανείς με απόλυτη ασφάλεια να δει τις λεπτομέρειες της επιφάνειας ενός αστεριού. Ως εκ τούτου, λίγοι άνθρωποι σε όλη την Γη που έχουν την ευκαιρία να δουν τον Ήλιο από κοντά, δηλαδή να διαπιστώσουν πώς είναι στην πραγματικότητα ένα αστέρι που διαρκώς εκρήγνυται.

Το ηλιακό τηλεσκόπιο που χρησιμοποιήθηκε έχει πιστοποίηση ασφάλειας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και είναι της ΑΜΚΕ Ηλιοσκόπιο η οποία έχει άδεια από το Υπουργείο Παιδείας να επισκέπτεται τα σχολεία όλης της χώρας για την αντίστοιχη δραστηριότητα παρατήρησης.

Τα παιδιά συνόδευσε η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ Κατερίνα Λάσκου, και η παρατήρηση έγινε υπό την εποπτεία του Φυσικού Δρα Εμμανουήλ Αποστολάκη, ενώ παρούσα ήταν και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, αλλά και οι Αντιδήμαρχοι Αστικής Πανίδας Ελευσίνας και Μαγούλας και Πρασίνου Ελευσίνας, Ευαγγελία Βέζου, και Ειρήνη Χαλκιαδάκη.

Σε συνεργασία με την Διοικήτρια της Δομής Δέσποινα Μπαχά, η κ. Βούλτεψη διοργανώνει και ενθαρρύνει όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις που αποσκοπούν στη διεύρυνση των γνώσεων των μικρών προσφύγων και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία της Ελευσίνας και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας με τα παιδιά των σχολείων της περιοχής.

Η εκπαιδευτική γιορτή ολοκληρώθηκε με γεύμα, καθώς οι φιλοξενούμενες γυναίκες πρόσφυγες της Δομής για άλλη μια φορά ετοίμασαν ουκρανικές νοστιμιές για τους δικούς τους φιλοξενούμενους.