Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (9/7) στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Γηροκομείου.

H φωτιά εκδηλώθηκε σε οικοπεδικό χώρο στην οδό Ερρίκου Ντυνάν και έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, καθώς στο σημείο έπνεαν άνεμοι 5-6 μποφόρ. Επιτόπου έσπευσε ισχυρή επίγεια και εναέρια δύναμη της Πυροσβεστικής.

fotia_patra02


fotia_patra6
fotia_patra06

Εντολή εκκένωσης για το Ίδρυμα ΜΕΡΙΜΝΑ και για το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο

Οι φλόγες κινήθηκαν προς το Ιδρυμα ΜΕΡΙΜΝΑ για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης, καθώς επίσης και για το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο.

Τόσο, οι τρόφιμοι του Ευγηρείου, όσο και του θεραπευτικού παιδαγωγικού κέντρου, «Μέριμνα», έχουν μεταφερθεί και παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού του στρατού ξηράς που βρίσκεται στην περιοχή της Εγλυκάδας.

Η μεταφορά των τροφίμων έγινε με ευθύνη του δήμου Πατρέων και την συνδρομή της Αστυνομίας, ενώ είναι σε ετοιμότητα η δομή αστέγων του δήμου.

fotia_patra03


Εκκενώθηκε και το Καραμανδάνειο 

Εκκενώθηκε με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν ακόμη και μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες των parapolitika.gr, περί τα 23 νοσηλευόμενα παιδιά μεταφέρθηκαν ήδη στο νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας». 

Οι τελευταίες πληροφορίες των parapolitika.gr θέλουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν θέσει υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα, τα οποία απειλούσαν με καταστροφή το νοσοκομείο παίδων της Πάτρας, ενώ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο νοσοκομείο.

fotia_patra04

Κατόπιν έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τη μεγάλη φωτιά, η 6η ΥΠΕ αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου μέχρι νεοτέρας, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, αύριο θα γίνει η αποτίμηση των ζημιών.

Συγκεκριμένα, καθώς υπάρχουν αρκετά προβλήματα από τη φωτιά στις υποδομές, αναμένεται εργολάβος ο οποίος θα αποτιμήσει πλήρως τις ζημιές και θα ξεκινήσει άμεσα την αποκατάστασή τους.

6269667
fotia_patra2


Όπως ανέφερε πριν τη σύσκεψη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, «η σύσκεψη πραγματοποιείται με σκοπό να αποτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα», αφού η φωτιά έφθασε στον περιβάλλοντα χώρο, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκαν στο γενικό κρατικό νοσοκομείο «'Αγιος Ανδρέας».

fotia_patra3
fotia_patra4

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l0cpgm07fd)

Η μαρτυρία παιδιάτρου του Καραμανδάνειου για τη φωτιά

Για την πυρκαγιά και την κατάσβεση της φωτιάς όπως την έζησε, μίλησε ο Θανάσης Φίλιας, παιδίατρος του Καραμανδάνειου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η εκκένωση έγινε έγκαιρα και γρήγορα. Απομακρύνθηκαν όλα τα νοσηλευόμενα παιδιά και μεταφέρθηκαν στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, στο νοσοκομείο του Ρίου και στον Άγιο Ανδρέα. Είναι όλα ασφαλή».

Στη συνέχεια, όπως περιέγραψε, η φωτιά «μπήκε» και στον εσωτερικό χώρο του Νοσοκομείου: «Η φωτιά έπιασε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου και δημιουργήθηκε εστία στο τρίτο όροφο, την οποία όμως πολύ γρήγορα κατάφεραν να την σβήσουν» ανέφερε, σχολιάζοντας πως η πυρκαγιά πιθανόν προήλθε από κουκουνάρι που πετάχτηκε στον χώρο, καθώς το Νοσοκομείο περιτριγυρίζεται από πεύκα.

Καταλήγοντας είπε: «Προφανώς από κάποιο κουκουνάρι που πετάχτηκε, γιατί η περιοχή εδώ είναι γεμάτη με πεύκα και έπιασε και στην ταράτσα σε έναν χώρο, όμως δεν επεκτάθηκε, έσβησε γρήγορα».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l0o1nbce1t)


Ήχησε το 112 αρκετές φορές 

Σειρά μηνύματων από το 112 εστάλησαν στους κατοίκους των περιοχών Γηροκομειό, Αρόη και Παγώνα, ενώ λίγη ώρα μετά, ήχησε ξανά το 112 καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν από την Εγκλυκάδα προς την Πάτρα.





ΠΟΕΔΗΝ: Η σκέψη μας να σωθεί το Καραμανδάνειο

Η μεγάλη φωτιά κινητοποίησε την ΠΟΕΔΗΝ, με τον πρόεδρό της Μιχάλη Γιαννάκο να έχει ήδη επικοινωνήσει με συναφέλφους του και να σημειώνει πως η σκέψη όλων είναι στην επιχείρηση, να σωθεί το Καραμανδάνειο.

Όπως ανέφερε, «δίνεται μάχη με τη φωτιά, η οποία πέρασε στο περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου περιμετρικά των κτιρίων».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «πυροσβέστες, αεροπλάνα και οι συνάδελφοι μου με ότι μέσο έχουν κάνουν τιτάνια προσπάθεια να σώσουν το νοσοκομείο. Ευτυχώς εκκενώθηκε από τα νοσηλευομενα παιδάκια και 8 μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, όπου φιλοξενούνται στον άδειο χώρο των χημειοθεραπειών. Στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας περιμένουν τη μεταφορά και ηλικιωμένων από ίδρυμα που εκκενώνεται».

Ο κ. Γιαννακός τέλος πρόσθεσε: «Όλοι οι συνάδελφοι σε ετοιμότητα. Μπράβο και κουράγιο».



Στο σημείο ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ

Στην περιοχή που καίει η μεγάλη πυρκαγιά στην Πάτρα μετέβη μετά από εντολή του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του ΕΘνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Νϊκος Παπαευσταθίου, προκειμένου να συντονίσει με τον πιο άρτιο τρόπο τις εκκενώσεις των υγειονομικών σχηματισμών.

Εντός ολίγου θα πραγματοποιηθεί, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του ΕΚΑΒ ευρεία σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας», για τον συντονισμό και την εύρυθμη λειτουργία των Υγειονομικών Σχηματισμών λόγω των εκκενώσεων.

Παράλληλα θα γίνει τηλεδιάσκεψη και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.



Δείτε εικόνες και βίντεο από την φωτιά στην Πάτρα 

fotia_girokomeio_patra_3_
fotia_girokomeio_patra_2_
fotia_girokomeio_patra_1_

ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
patra_fotia_9_7_2024_5_
patra_fotia_9_7_2024_4_
patra_fotia_9_7_2024_3_
patra_fotia_9_7_2024_2_
patra_fotia_9_7_2024_1_

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l0eai3m6h5)