Ο όρος «µαφία της Μυκόνου» ήρθε ξανά στην επιφάνεια, στο άκουσµα της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του 54χρονου τοπογράφου, Παναγιώτη Στάθη. Χωρίς αµφιβολία η έκδοση «συµβολαίου θανάτου» (καθώς µε τέτοιο µοιάζει αυτό το χτύπηµα) για έναν απλό καθηµερινό πολίτη είναι ένα γεγονός που δεν µπορεί να περάσει απαρατήρητο. Τι αποκαλούµε «µαφία της Μυκόνου» και είναι αυτή ικανή να προβεί σε τέτοιες ενέργειες;

Η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» κάνει µία αναδροµή στις επιθέσεις που σχετίζονται µε τη λεγόµενη «µαφία των οικοδοµών» και στρέφεται στους κατοίκους του νησιού για να βρει τις απαντήσεις. «∆εν πρέπει να αποκαλείται µαφία. Αυτά που συµβαίνουν δεν µπορώ να τα αποδώσω σε µία σοβαρή οργάνωση. “Εκείνοι” είναι απλώς εγκληµατίες του κοινού Ποινικού ∆ικαίου. Αυτό που έγινε, συνέβη ενάντια σε έναν άνθρωπο που προφανώς κάποιου τα συµφέροντα δεν τα εξυπηρετούσε», ισχυρίζεται στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» η δικηγόρος Αλεξάνδρα ∆ήµου, η οποία δραστηριοποιείται δεκαετίες στο νησί της Μυκόνου.

Ψυχικό: Ο 54χρονος είχε προγραμματίσει ραντεβού με τη δικηγόρο για επαγγελματική υπόθεση

Η γνωστή νοµικός αποδίδει τη συγκεκριµένη κατάσταση στην ασυδοσία που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90: «Η Μύκονος έχει ξεφύγει από την εποχή του Χρηµατιστηρίου. Τότε άρχισε να πέφτει πάρα πολύ χρήµα. Το µεγαλύτερο λάθος ήταν η νοµιµοποίηση των αυθαιρέτων. Από τότε δόθηκε η εκκίνηση σε έναν αγώνα δρόµου για το ποιος θα υπερισχύσει. Μιλάµε για συγκρούσεις συµφερόντων χωρίς κανόνες. Αυτή είναι η ζωή πλέον στη Μύκονο», λέει απογοητευµένη.

Η ίδια πάντως διατηρούσε επαγγελµατικές αλλά και φιλικές σχέσεις µε τον αδικοχαµένο 54χρονο. Νιώθει πεπεισµένη πως πίσω από τη δολοφονία του παλιού της φίλου κρύβονται µικροπρεπή συµφέροντα: «Συγκλονίστηκα όταν έµαθα το τι συνέβη στον Παναγιώτη. Ηµασταν χρόνια φίλοι. Είχαµε µάλιστα ραντεβού την Πέµπτη 4 Ιουλίου για µία επαγγελµατική υπόθεση», σηµείωσε και συµπλήρωσε: «Ο Στάθης σε όλη αυτή την ιστορία ήταν ο κορυφαίος. ∆εν υπήρξε ποτέ επιθετικός. Ενας άνθρωπος γλυκύτατος και ωραίος, άριστος στη δουλειά του».

Ο Παναγιώτης Στάθης εκτελέστηκε εν ψυχρώ και οι δολοφόνοι του αναζητούνται στις υπόγειες διαδρομές των «φιλέτων» και των οικοδόμων της Μυκόνου

Ολοκληρώνοντας, τόνισε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» πως η περσινή πολιτική και δικαστική πρωτοβουλία για την... επιδροµή του εισαγγελέα Εφετών, Οδυσσέα Τσορµπατζόγλου, στο νησί ήταν αχτίδα ελπίδας. Περιέγραψε όµως ένα παιχνίδι ποντικού και γάτας, καθώς φέτος η παρουσία του εισαγγελέα είναι ανύπαρκτη, από τη στιγµή που εκείνος παραµένει «θαµµένος» κάτω από χιλιάδες υποθέσεις, χωρίς βοήθεια, στη Σύρο.

Η προϊστορία της λεγόµενης «µαφίας της Μυκόνου»

Η επίθεση µε τους δεκάδες πυροβολισµούς είναι αναµφίβολα πρωτοφανής ακόµη και για τα µέλη της λεγόµενης «µαφίας της Μυκόνου», αν εντέλει αποδοθεί εκεί το έγκληµα. Οπως θα παρατηρήσει κάποιος στα προγενέστερα «συγγενικά» γεγονότα, αντιλαµβάνεται πως οι ειδεχθείς επιθέσεις έµεναν µόνο σε επίπεδο ξυλοδαρµού.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Συντριπτικά κατάγµατα σε χέρι και πόδι για τον Φλώριο Ασηµοµύτη. Αγνωστοι του επιτέθηκαν µε λοστό προκαλώντας του σοβαρότατους τραυµατισµούς, αρπάζοντας και 12.000 ευρώ από τα ταµεία της επιχείρησής του. Ο µεσίτης και επιχειρηµατίας εκείνη την εποχή δεν µάσησε τα λόγια του, φωτογραφίζοντας ευθαρσώς τους υπεύθυνους της επίθεσης που δέχτηκε: «...είναι οι αυθαιρετάκηδες του νησιού», τόνιζε µε οργή τότε στα Μέσα.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Πολύ σοβαρά τραύµατα προκάλεσε άγνωστος στον επιχειρηµατία και ξενοδόχο της Μυκόνου, Θοδωρή Κουσαθανά. Ενας µαυροφορεµένος άνδρας εντόπισε τον επιχειρηµατία και µέρα µεσηµέρι σε κεντρικό σηµείο της Χώρας εξαπέλυσε την ανηλεή επίθεση. Το θύµα έπεσε στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις του. Οι συγγενείς του επιχειρηµατία πιθανολογούσαν πως οι δράστες ήταν άτοµα της νύχτας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά τέσσερις ήταν οι δράστες της επίθεσης σε 49χρονο εργολάβο. Η εγκληµατική οµάδα µπήκε στο γραφείο του άνδρα και κραδαίνοντας σιδηρόβεργες τα έκαναν όλα γυαλιά-καρφιά, ενώ χτύπησαν άσχηµα και θύµα. Ενας από αυτούς τον κρατούσε από τον λαιµό, ένας κρατούσε πιστόλι, ενώ ένας τρίτος τον χτυπούσε µε τη βέργα σε χέρια και πόδια. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, όταν για καλή τύχη του 49χρονου ο ένας άφησε το πιστόλι στο γραφείο. Εκείνος το άρπαξε, το σήκωσε, απείλησε τους δράστες και αυτοί διέφυγαν.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Εµµεση φαίνεται να είναι η σχέση του συγκεκριµένου περιστατικού µε τη λεγόµενη «µαφία της Μυκόνου», καθώς στη συµπλοκή που σηµειώθηκε, άτοµο που είχε εµπλακεί σε προηγούµενη επίθεση έλαβε µέρος και σε αυτή, µε τη συνοδεία πυροβολισµών. Ηταν τα ξηµερώµατα της 12ης Μαρτίου, όταν οµάδες των δύο ατόµων, οι µεν θαµώνες, οι δε µέλη της «ασφάλειας» του καταστήµατος, αντάλλαξαν γροθιές και πυροβολισµούς, µε αποτέλεσµα τον ελαφρύ τραυµατισµό ενός 21χρονου. Εδραιώνεται πλέον η άποψη πως στην πιάτσα «αγοράζονται» µπράτσα των µπράβων, µε σκοπό να δρουν και για θέµατα που έχουν να κάνουν µε τις αγοραπωλησίες ακινήτων στο νησί της Μυκόνου.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Τρεις υποθέσεις αυθαιρεσιών στη Μύκονο ερευνούσε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλης Ψαρρός. Ο επιστήµονας έκανε τη δουλειά του και γι’ αυτό δύο άγνωστοι του έστησαν καρτέρι, εξαπολύοντας φρικτή επίθεση. Οι δύο άγνωστοι δράστες τον εγκατέλειψαν αιµόφυρτο και λιπόθυµο στη µέση του δρόµου, µε τον αρχαιολόγο να έχει υποστεί τραυµατισµούς και κάταγµα στη µύτη. Ολα αυτά µε την επιστροφή του στο σπίτι του στην Αττική, µε αποτέλεσµα να χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκοµείο «Ευαγγελισµός». «Λυπάµαι, αλλά δεν µπορώ να γυρίσω στη Μύκονο», έλεγε, πέντε µήνες µετά την επίθεση που δέχτηκε, στα Μέσα.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»