Μια καλοκουρδισμένη μηχανή φαίνεται πως ήταν το κύκλωμα των εκβιαστών καταστηματαρχών στον Δήμο Αθηναίων, στο οποίο εμπλέκονταν πολλοί δημοτικοί αστυνομικοί και υπάλληλοι και διενεργούσαν κατ'εντολή των αρχηγικών μελών στοχευμένους ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να εξαναγκαστούν και να υποκύψουν στις εκβιάσεις.

Το κύκλωμα, δε, φαίνεται πως ήταν απόλυτα οργανωμένο, μέχρι και την κάθε του λεπτομέρεια, αλλά ίσως αυτό να ήταν τελικά το οποίο τους έκαψε.

Το τεφτέρι και το «άνοιγμα» της δουλειάς πέρα από το κέντρο - Τα έσοδα-μαμούθ του κυκλώματος

Ειδικότερα, οι εκβιαστές κρατούσαν τεφτέρι, με την 43χρονη «εγκέφαλο» και παλιά γνώριμη των Αρχών, γνωστή με το ψευδώνυμο «Νάνσυ», να αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ πως κρατούσε δύο τετράδια σημειώσεων, όπου παρουσιάζει τα έσοδα και έξοδα του κυκλώματος εκβιασμού καταστηματαρχών.

Όπως φαίνεται από το τεφτέρι, το κύκλωμα δρούσε για τουλάχιστον 3 χρόνια. Πέραν των 14 υπαλλήλων που εμπλέκονται στην υπόθεση, αυτό που προκύπτει από την εξέταση των σημειώσεων είναι το ότι είχαν απλώσει τη δράση τους πέραν από τον Κεντρικό Τομέα και στον Βόρειο και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Στο τεφτέρι υπάρχει και η εφαρμογή μέσα από την οποία γίνονταν οι δοσοληψίες, αλλά και οι «μισθοί» στα μέλη του κυκλώματος. Το κύκλωμα σημειώνεται πως προέβαινε σε εκβιασμούς, διευκολύνσεις για να γίνονται τα στραβά μάτια, αλλά και έλεγχοι επί τούτου, ενώ ένας δημοτικός υπάλληλος μπορεί να έπαιρνε μέχρι και 6.000 ευρώ/έτος από κατάστημα. Τα έσοδά φαίνεται να ξεπερνούν τα 2.5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται πως συνολικά έχουν συλληφθεί 14 άτομα που είχαν ενεργό ρόλο στο κύκλωμα, εκ των οποίων 9 δημοτικοί υπάλληλοι. Μέχρι στιγμής στο κύκλωμα φαίνεται να εμπλέκονται ένας δημοτικός αστυνόμος τμηματάρχης, δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και της Διεύθυνσης Υγιεινής.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2kys98u97oh)

Κύκλωμα εκβιαστών: Το προφίλ της «Νάνσυ» - Ποια είναι η «εγκέφαλος» 

Στην ηγετική πυραμίδα της οργάνωσης βρίσκεται μια 43χρονη γνωστή με το ψευδώνυμο «Νάνσυ», η οποία είναι παλιά γνώριμη των αρχών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης, παριστάνοντας τη μεσίτρια. Ένα χρόνο αργότερα κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση άνω των 120.000 ευρώ ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρία. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει αποκτήσει άκρες σχεδόν σε κάθε δημόσια υπηρεσία που ελέγχει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.


Κύκλωμα δημοτικών υπαλλήλων: Σοκάρουν οι διάλογοι των εκβιαστών 

Σε μια από τις δεκάδες συνομιλίες μεταξύ μελών του κυκλώματος πρωταγωνιστικό ρόλο έχει μια γυναίκα, φερόμενη ως διευθυντικό στέλεχος, η οποία επικοινωνεί με τους επιχειρηματίες. Μάλιστα, οι επίορκοι υπάλληλοι φέρεται να ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες της 43χρονης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες «ψάρευε» επιχειρηματίες, κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Σύνταγμα και το Γκάζι, με την υπόσχεση ότι θα είναι στο απυρόβλητο από ελέγχους του Υγειονομικού, της Δημοτικής Αστυνομίας ή της Πολεοδομίας. Το απίστευτο είναι ότι συνόδευε τους επίορκους υπαλλήλους στα καταστήματα, όταν έκαναν ελέγχους, για να εκφοβίσει τους επιχειρηματίες, δείχνοντάς τους ότι έχει διασυνδέσεις και ότι, αν δεν συνεργαστούν, θα έχουν συνέπειες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, η συγκεκριμένη γυναίκα είχε βάλει στο... κόλπο και άλλα μέλη της οικογένειάς της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αδελφός της παραλάμβανε τα ποσά από τους χρηματισμούς, ενώ η… μητέρα της έκρυβε τα χρήματα στο σπίτι της.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2kb6lr7wb01)


«Έρχεται η σειρά σας, γι’ αυτό το λέω»

Όπως φαίνεται από τη στιχομυθία που ακολουθεί, τις περισσότερες φορές επιχειρεί να φοβίσει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων για επικείμενους ελέγχους κλιμακίων του δήμου, ενώ φέρεται να είναι και αυτή που κλείνει τις «συμφωνίες» για τα χρηματικά ποσά.

Διευθυντικό στέλεχος: «Και χίλια διακόσια πενήντα, 29 του μηνός, έτσι; Τη Δευτέρα πάλι».
Επιχειρηματίας: «Ρε γ..ώ, τα λεφτά μου γ..ώ».
Διευθυντικό στέλεχος: «Εσύ μου 'δωσες ημερομηνίες, εγώ σου 'πα ''πες μου'' και τις έγραψα».
Επιχειρηματίας: «Αυτές τις μ…ς κάνω».
Διευθυντικό στέλεχος: «Ε, δεν θα μπορούσες να το αποφύγεις άλλο. Γιατί, αν έμαθες, χθες σηκώσανε την Ειρήνης (σ.σ. οδός)».
Επιχειρηματίας: «Ρε συ, το είδα, κατέβαινα την Καραγιώργη».
Διευθυντικό στέλεχος: «Έτσι μπράβο».
Επιχειρηματίας: «Τι κάνανε εκεί πέρα, ρε, τα σήκωσαν όλα;».
Διευθυντικό στέλεχος: «Έρχεται η σειρά σας, γι’ αυτό το λέω».


«Βάλε λίγο παραπάνω, καλοκαίρι, να πάμε για διακοπές, ρε. Άντε, ρε»

Σε άλλη, πάλι, συνομιλία η εν λόγω γυναίκα έχει καταγραφεί να συζητάει με κατηγορούμενο υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού:

Υπάλληλος υπ. Πολιτισμού: «Πάμε ένα τριχίλιαρο;».
Διευθυντικό στέλεχος: «Μμμ, νομίζω, δύο είναι καλύτερα εδώ».
Υπάλληλος υπ. Πολιτισμού: «Βάλε λίγο παραπάνω, καλοκαίρι, να πάμε για διακοπές, ρε. Άντε, ρε.

Σε άλλον -πάλι- διάλογο η υπάλληλος παίρνει τηλέφωνο καταστηματάρχη για να του ζητήσει τα χρήματα που πρέπει να δώσει στο κύκλωμα:

Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει;
Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισέ μου.
Κατηγορούμενη: Ε, 1.000, εε, στη χχχχχχχχ. 22 του μηνός έχουμε.
Καταστηματάρχης: 22 ή 25 είπαμε;
Κατηγορούμενη: 22.
Καταστηματάρχης: 25 είπαμε για το, τη δημοτική, ε;
Κατηγορούμενη: 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες, γιατί τα έχω συμπληρώσει, δεν κάνω λάθος. Τα 'γραφα την ώρα που μου τα 'λεγες. Λοιπόν, 22, 22 που είναι σήμερα, και 29 τα υπόλοιπα. 22 του μηνός 1.000, 29 του μηνός 1.250 ευρώ. Και μετά το Πάσχα.
Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Α, όχι, όχι, τα σπάσαμε σε δύο.
Κατηγορούμενη: Όχι, όχι.
Καταστηματάρχης: Ναι, εντάξει, εντάξει. 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα.
Κατηγορούμενη: Εντάξει, 29, τη Δευτέρα.
Καταστηματάρχης: Εντάξει, εντάξει. Ωραία, θα σ' τα αφήσω.
Κατηγορούμενη: Ωραία, οπότε άφησέ τα μου και στείλε μου ένα μήνυμα ότι τα άφησες, για να στείλω τον χχχχ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων εντοπίστηκαν περισσότερα από 400.000 ευρώ, ενώ η λεία από την παράνομη δράση εκτιμάται πως ξεπερνούσε τα 700.000 ευρώ τον χρόνο.


Η καταγγελία που «έκαψε» το κύκλωμα των εκβιαστών

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία που έφτασε στις Αρχές στις 12/4. Σε αυτήν επιχειρηματίας στο κέντρο της πρωτεύουσας ανέφερε:

«Είμαι επιχειρηματίας στο κέντρο της Αθήνας, που δραστηριοποιούμαι στον χώρο της εστίασης, και θέλω να σας καταγγείλω κάτι, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή φίλων συναδέλφων μου και τους εκβιάζουν για να βγάζουν μεροκάματο».

Όπως περιγράφει, «δύο συγκεκριμένοι άνδρες δημοτικοί αστυνομικοί γυρνάνε από μαγαζί σε μαγαζί και κάνουν μηνύσεις για να συμπληρώσουν οι καταστηματάρχες από δύο ο καθένας. Όπως πολύ καλά ξέρετε, στις τρεις μηνύσεις γίνεται σφράγιση. Τότε, περνάει μια κυρία που συστήνεται ως (σ.σ. αναφέρεται γυναικείο όνομα) και λέει ότι μπορεί να μεσολαβήσει να μη γίνει τρίτη μήνυση, αλλά εννοείται με το αζημίωτο. Αν κάποιος δεν της δώσει χρήματα, μετά από λίγες μέρες, ως διά μαγείας, έρχονται πάλι οι δημοτικοί και κάνουν την τρίτη μήνυση».