Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό για την εκδήλωση πυρκαγιών,σε όλη τη χώρα, λόγω και των ισχυρών μελτεμιών που πνέουν από το πρωί.

Τον κώδωνα του κινδύνου σήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας λέγοντας πως ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων 20 ετών, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ενώ χαρακτήρισε πολύ δύσκολη μέρα και την Τετάρτη (10/7).

Νωρίτερα σήμερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην Πάτρα, όπου παρά τους ισχυρούς ανέμους κατάφεραν να ελέξουν την πυρκαγιά δύο ώρες μετά την εκδήλωσή της και αφού εκκενώθηκαν προληπτικά το Καραμανδάνειο νοσοκομείο και ένα γηροκομείο, ενώ διαδοχικά ήταν και τα μηνύματα από το 112.

Κικίλιας: Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

«Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, σχεδόν ολόκληρη η Πελοπόννησος, Λέσβος και Χίος βρίσκονται στο πορτοκαλί, επομένως ειδικά σε αυτές τις περιοχές, η Πυροσβεστική, όλα τα σώματα ασφαλείας και οι ΟΤΑ είναι σε πολύ αυξημένη ετοιμότητα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Την ίδια αυξημένη ετοιμότητα και υπευθυνότητα πρέπει να επιδείξουμε όλοι για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε από πυρκαγιές που μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες», υπογράμμισε.

Οι περιοχές όπου υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη (9/7)

Πολύ υψηλός είναι και αύριο Τετάρτη (10/7) ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» είναι η Αττική και τα Κύθηρα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Κορινθία, η Αργολίδα και η Λακωνία.

Επίσης πολύ υψηλός είναι ο κίνυδνος για περιοχές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της, Αχαϊας, της Ηλείας, της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, όπως και στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τα Ψαρά.



Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στην Πάτρα

Σε εξέλιξη αλλά με βελτιωμένη εικόνα βρίσκεται σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη (9/7) στην περιοχή του Γηροκομειού στην Πάτρα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεσή της, ενισχύθηκαν.

Νωρίτερα σε προληπτική εκκένωση του Καραμανδάνειου νοσοκομείου και του Κωνσταντοπούλειου γηροκομείου Πατρών προχώρησαν οι Αρχές, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε οικοπεδικό χώρο στην οδό Ερρίκου Ντυνάν και έλαβε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας του δυνατού αέρα, ενώ οι φλόγες πλησιάζουν σπίτια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l37z02x6u9)

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μικροί ασθενείς του νοσοκομείου Καραμανδάνειου μεταφέρονται στο γενικό κρατικό νοσοκομείο, ο «'Αγιος Ανδρέας». Συγκεκριμένα, 15 παιδιά πήγαν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας «Αγ. Ανδρέας» και υπόλοιπα πήραν εξιτήριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννάκο, πυροσβέστες και προσωπικο του νοσοκομείου Καραμανδανείου έδωσαν μάχη με τη φωτιά η οποία πέρασε στο περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου περιμετρικά των κτηρίων. «Πυροσβέστες, αεροπλάνα και οι συνάδελφοι μου με ότι μέσο έχουν κάνουν τιτάνια προσπάθεια να σώσουν το νοσοκομείο», αναφέρει ο κ. Γιαννακός.

Επίσης, εκκενώθηκε το θεραπευτικό παιδαγωγικό κέντρο, «Μέριμνα», που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Ήχησαν πολλά μηνύματα από το 112

Μηνύματα, μέσω του 112, εστάλησαν στους κατοίκους των περιοχών Γηροκομειό, Αρόη και Παγώνα στην Πάτρα.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι της περιοχής Γηροκομειό καλούνται να μετακινηθούν προς την Εγλυκάδα, στο στρατόπεδο του ΚΕΤΧ, ενώ οι κάτοικοι της Αρόης και της Παγώνας καλούνται να μετακινηθούν προς την Πάτρα.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Γηροκομειό της Πάτρας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Ειδικότερα, στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν περίπου 80 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 25 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν συνέχειες ρίψεις νερού δέκα εναέρια μέσα.



Πάτρα: Μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό

Η φωτιά καίει μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης και οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι λόγω και των ισχυρών δυνάμεων που πνέουν στην περιοχή.

Κλειστός είναι ο δρόμος από το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 409.

Μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό


Φάρσαλα: Φωτιά στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων

Μεγάλη φωτιά όμως ξέσπασε λίγο μετά τη μία και μισή το μεσημέρι της Τρίτης (09/07), στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Φαρσάλων στην Λάρισα ενώ μία ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς εστάλη και μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με το Larissanet.gr η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ισχυρή στην περιοχή που καίει εκτάσεις με ακακίες .

Γύρω στις τρεις και μισή το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Αγίας Τριάδας Φαρσάλων, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Τρία μέτωπα σε Σουφλί, Λάρισα και Ιεράπετρα

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (9/7) σε δασική έκταση στο Σουφλί, την Ιεράπετρα και τη Λάρισα.

Η φωτιά στην Ιεράπετρα έχει τεθεί υπό έλεγχο ενώ στο Σουφλί τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Η φωτιά στη Λάρισα ξέσπασε αργότερα, το μεσημέρι της Τρίτης στην Αγία, όπου καίει αγροτοδασική έκταση.

Η πυρκαγιά που καίει αγροτοδασική έκταση και παραμένει άγνωστο πως εκδηλώθηκε έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή της Αγίας.

Στο σημείο έχει σπεύσει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής με 25 πυροσβέστες με επτά οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ επιχειρούν και τρία αεροσκάφη.