Νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το κύκλωμα εκβιαστών που δρούσε σε Αθήνα και άλλες περιοχές πουλώντας προστασία σε καταστήματα και ξενοδοχεία.

Σε αυτό εμπλέκονται τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, μια γυναίκα ανώτερο στέλεχος, που συνελήφθη, και δύο ακόμα άνδρες (δεν έχουν συλληφθεί), μεταξύ των οποίων αρχιτέκτονας-μηχανικός που έκανε εξυπηρετήσεις έναντι αδράς αμοιβής σε ιδιοκτήτες καταστημάτων, ξενοδοχείων και σπιτιών που έκαναν οικοδομικές εργασίες.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τα καθήκοντα των εν λόγω υπαλλήλων, ενώ και το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη διαγραφή δύο μελών του (ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και ένας αναπληρωτής τομεάρχης) που φέρονται να συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση.


Η καταγγελία επιχειρηματία και η κυρία «Νάνσυ»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επιχειρηματίας στο κέντρο της Αθήνας κατήγγειλε τον Απρίλιο πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Περιέγραψε μια κυρία που συστήνεται ως Νχχχχ, η οποία έλεγε στους μαγαζάτορες ότι μπορεί να μεσολαβήσει, φυσικά με το αζημίωτο, προκειμένου να μη σφραγιστεί η επιχείρησή τους.

Τελικά, οι Αρχές κατάφεραν να ξεσκεπάσουν μια πολυμελή συμμορία αποτελούμενη από ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους, με αρχηγούς μια 43χρονη γυναίκα από την Πάτρα και έναν 64χρονο άνδρα από την Αθήνα, με βασικό ρόλο την καθοδήγηση τμηματάρχη Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος, για να δρα στο πλαίσιο της οργάνωσης.

Για την οργάνωση είχαν στρατολογηθεί μέλη από δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των 14 συλληφθέντων.


Οι διάλογοι «φωτιά» και τα παζάρια

Σε διαλόγους «φωτιά» που έρχονται στο φως ένα άτομο ακούγεται να παζαρεύει με τη φερόμενη ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο δεύτερος δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού μιλώντας στο Star έδωσε τις δικές του εξηγήσεις και υποστήριξε ότι η 43χρονη «εγκέφαλος» ήταν εκείνη που τον είχε προσεγγίσει. Όπως είπε ο συνδικαλιστής: «Τη γνώριζα ως μεσολαβήτρια. Λόγω της φύσης της υπηρεσίας μου μιλώ καθημερινά με πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ζητούν πληροφορίες σχετικά με την πορεία μιας υπόθεσής τους. Μέσα στα πλαίσια αυτά μίλησα. Μια υπόθεση στην Αττική που ήταν του χειρισμού της υπηρεσίας μου. Έχει συνδεθεί το όνομά μου με πράξεις οι οποίες δεν συνάδουν με τη συμπεριφορά μου και τη θέση την οποία έχω».

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι δωροληψία, παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος, καθώς σε μια τηλεφωνική συνομιλία μιλούσε για μια υπόθεση που αφορά την υπηρεσία του με τη φερόμενη αρχηγό. «Δεν μου έχει απαγγελθεί κατηγορία επίσημη, δεν έχω συλληφθεί», ξεκαθάρισε.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 23 άτομα, εκ των οποίων οι 14 έχουν συλληφθεί και οι 9 κατηγορούνται, ανάμεσά τους και υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων.


«Της έχω δώσει πάνω από 120.000 ευρώ»

Επιχειρηματίας που η εγκληματική οργάνωση τον εκβίαζε, όπως λέει, για περισσότερο από δέκα χρόνια μίλησε στον ΑΝΤ1. Ακολουθεί ο διάλογος με τον δημοσιογράφο.

Δημοσιογράφος: Εσύ πότε ήρθες πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους;

Καταστηματάρχης: Το '17 ή το '16 ένας γνωστός μου μού τη σύστησε και μου λέει έχω ένα άτομο που μπορεί να σου δώσει λύση. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια, από κει και πέρα είναι αναγκαίο κακό, δεν μπορείς να τους αποφύγεις, χρόνια το ξέρω εγώ ότι λειτουργεί, δέκα χρόνια, όχι ένα και δύο.

Δημοσιογράφος: Τι λεφτά σού ζήτησε;

Καταστηματάρχης: Για τα μαγαζιά ήταν γύρω στα δύο με τρία χιλιάρικα για την άδεια του κάθε μαγαζιού, για τα ξενοδοχεία ξεφεύγει, 10.000-15.000 ευρώ.

Δημοσιογράφος: Συνολικά πόσα χρήματα έχεις δώσει στη συγκεκριμένη γυναίκα;

Καταστηματάρχης: Πάνω από 120.000 ευρώ.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε κάποιος επιχειρηματίας να αντισταθεί στις απαιτήσεις του κυκλώματος;

Καταστηματάρχης: Δεν παίζει το σενάριο να μην μπορείς, θα έχεις κυρώσεις άσχημες, δεν παίζει, θα σου κόψουν πρόστιμα, πήγαινε μετά στο πρόστιμο και πλήρωσε. Το έκανε και μία άλλη γνωστή μου, της οποίας της φάνηκαν πολλά τα δυόμισι και τελικά πλήρωσε πέντε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l5hxu7xa9l)

Παλιά γνώριμη των Αρχών η αρχηγός

Η 43χρονη γυναίκα φέρεται να είναι στην ηγετική πυραμίδα της οργάνωσης, η οποία είναι παλιά γνώριμη των Αρχών.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το 2009 κατηγορήθηκε για απόπειρα απάτης, προσπάθησε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας παριστάνοντας τη μεσίτρια, ενώ έναν χρόνο αργότερα κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση άνω των 1.200.000 ευρώ ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρεία. Φέρεται να είχε αποκτήσει άκρες σχεδόν σε κάθε δημόσια υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η φερόμενη ως αρχηγός κρατούσε ακόμα και πρακτικά, βιβλία εσόδων - εξόδων της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος, σημειωματάρια από τους εκβιασμούς που τους «έκαψαν».


Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών

Τα στελέχη των εκβιαστών που βρίσκονταν ψηλά ιεραρχικά απειλούσαν τους καταστηματάρχες και τους ξενοδόχους ότι σε περίπτωση που δεν δέχονταν να ενταχθούν υπό την προστασία τους θα διενεργούσαν νέους ελέγχους στις επιχειρήσεις τους και θα διαπιστώνονταν παραβάσεις.

Σε ρόλο «ταμία» ήταν ο αδελφός της 43χρονης «εγκεφάλου», ο οποίος μάζευε τα χρήματα και τα έκρυβε στο σπίτι της μητέρας τους.

Οι δωροδοκίες σε δημόσιους υπαλλήλους γίνονταν σε εξωτερικούς χώρους, για να δείχνουν πως είναι τυχαίες συναντήσεις, ή σε κλειστούς χώρους, όπου θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιο μάτι, ενώ υπήρχαν και τσιλιαδόροι.


Σαρωτικές αλλαγές από Χαρδαλιά

Σαρωτικές αλλαγές  στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου ετοιμάζει ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύλληψη συνολικά 12 υπαλλήλων εποπτών Δημόσιας Υγείας, με αφορμή το κύκλωμα εκβιαστών.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές και στις ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλάζοντας -κυριολεκτικά- τα πάντα, με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και την τροποποίηση εσωτερικών διαδικασιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών.