Τραγωδία σημειώθηκε στη θάλασσα ανοιχτά της Καρπάθου, με μια 40χρονη Γαλλίδα, μέλος πληρώματος ιστιοφόρου σκάφους, να βρίσκει τραγικό θάνατο, κατά τη διάρκεια διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα ανοιχτής θαλάσσης.

*Διαβάστε εδώ: Κάρπαθος: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στο θάνατο της 40χρονης - Η ευθύνη του κυβερνήτη

Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στη βραχονησίδα Αστακίδα, ανοιχτά της Καρπάθου, υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, με τους ανέμους να αγγίζουν τα 9 μποφόρ.

«Κάποια στιγμή, δύο μέλη του πληρώματος, ενώ ταξίδευαν στο Καρπάθιο πέλαγος, πήγαν μπροστά την πλώρη, για να αντικαταστήσουν ένα πανί και ένα κύμα ήρθε και τους πέταξε στη θάλασσα. Δυστυχώς για το κορίτσι, έπεσε μπροστά στο σκάφος και εν συνεχεία το σκάφος πέρασε από πάνω της και τη χτύπησε με το φτερό του πηδαλίου», ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης, πρόεδρος Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ) και διοργανωτής Aegean 600.


«Εφαρμόζουμε τακτικές επιβιώσεως»

«Οι οδηγίες είναι ότι εφόσον υπάρχει κατάσταση ανέμου πάνω από 4 μποφόρ, απαραιτήτως πρέπει να είναι προσαρτημένοι πάνω στο σκάφος. Ιδιαίτερα τη νύχτα είναι κανονισμός ότι πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε τους ιμάντες ασφαλείας. (…) Οι πληροφορίες μας είναι ότι κάποια στιγμή το μπαλόνι που είχαν μπροστά είχε μπλέξει και ο καπετάνιος φώναξε το κορίτσι, που είναι έμπειρο, και βγήκε στο κατάστρωμα, πήγε με έναν ακόμα συνάδελφό της από το πλήρωμα στην πλώρη για να τακτοποιήσουν το θέμα και ένα κύμα τούς πέταξε μέσα στη θάλασσα», επισήμανε.

Σημειώνεται ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, 14 πλοία αποχώρησαν από τον αγώνα.

«Είναι ο τρόπος αντιμετωπίσεως μιας κακοκαιρίας. Όταν οι ανεμολογικές συνθήκες περάσουν τα 8 μποφόρ, τότε εγκαταλείπουμε την αγωνιστική τακτική και εφαρμόζουμε τακτικές επιβιώσεως. Είναι απόφαση του καπετάνιου να αλλάξει τακτική», κατέληξε ο κ. Μαραγκουδάκης.