Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με το κύκλωμα εκβιαστών, με μερικούς από τους εμπλεκομένους να έχουν εντοπιστεί σε Δήμο Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής, υπουργείο Πολιτισμού και ΠΑΣΟΚ.

Το κύκλωμα

Συγκεκριμένα, για συμμετοχή στο κύκλωμα και άλλα αδικήματα κατηγορούνται μεταξύ άλλων ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, εκ των οποίων ένας από τη Διεύθυνση Δόμησης, τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, εκ των οποίων η μία τμηματάρχισσα, και τουλάχιστον 12 άτομα από το υγειονομικό τμήμα της Περιφέρειας Αττικής. 

Το κύκλωμα δρούσε στην πρωτεύουσα αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη και στην υπόθεσή του εμπλέκονται συνολικά 23 άτομα, εκ των οποίων οι αστυνομικές Αρχές έχουν περάσει χειροπέδες στους 14, που είχαν κομβικούς ρόλους, ενώ κατηγορούνται ακόμα εννέα.

Η φερόμενη ως αρχηγός, η επονομαζόμενη «Νάνσυ», και ο αρχηγός του κυκλώματος δεν ήταν υπάλληλοι σε κάποια υπηρεσία, είχαν όμως φροντίσει να έχουν τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις για να τους εξυπηρετούν στους εκβιασμούς των καταστηματαρχών. 
 


Αλυσιδωτές αντιδράσεις 

Σε αναστολή έθεσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού τους τρεις υπαλλήλους του που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «​Από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του υπουργείου, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής».


Το ΠΑΣΟΚ διέγραψε δύο μέλη του

Δύο από τους τρεις κατηγορουμένους που είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού ήταν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και ένας αναπληρωτής τομεάρχης).

Η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους στην υπόθεση, προχώρησε στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας των παραπάνω προσώπων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας».


Σαρωτικές αλλαγές από Χαρδαλιά

Σαρωτικές αλλαγές στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας ετοιμάζει ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύλληψη συνολικά 12 υπαλλήλων εποπτών Δημόσιας Υγείας. Από τους 12 συλληφθέντες, οι εννέα εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και οι τρεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές και στις ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλάζοντας τα πάντα, με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και την τροποποίηση εσωτερικών διαδικασιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα κινηθούν στους εξής άξονες:

  • Θεσπίζονται δικλίδες ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα διαφθοράς.
  • Ενισχύεται η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα.
  • Αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή.
  • Και οι 12 εμπλεκόμενοι τέθηκαν αμέσως σε αργία με υπογραφή Χαρδαλιά, μετά την κοινοποίηση της έρευνας των διωκτικών Αρχών.

«Μηδενική ανοχή σε κάθε παράνομη ενέργεια, που αμαυρώνει το κύρος της Περιφέρειας και προσβάλλει τους πολίτες» ήταν το μήνυμα Χαρδαλιά, ο οποίος επιβλέπει όλες τις αλλαγές που προωθούνται στην υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας.