Περίπου 80 περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών, από οχιές μέχρι περίεργα τροπικά φίδια, καλείται κάθε χρόνο να διαχειριστεί η Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων, τα μέλη της οποίας ζήτησαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης να τους δοθεί το «Σπίτι των ερπετών» στον Ζωολογικό Κήπο, καθώς τα τροπικά φίδια δεν μπορούν να αφεθούν στο περιβάλλον.

Ο Στέλιος Γερονυμάκης της Ομάδας Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων έχει κατά διαστήματα κληθεί να συλλέξει ερπετά από σπίτια και δρόμους της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών, ενώ πρόσφατα κλήθηκε να μαζέψει έναν γενειοφόρο δράκο, μια τεράστια σαύρα από την Άνω Πόλη, που κατάφερε και το έσκασε από το σπίτι και το «αφεντικό» της. Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε αίσιο τέλος, αφού όπως ανέφερε ο κ. Γερονυμάκης στο thestival.gr: «Ο δράκος ανήκει σε μια κοπέλα, που μόλις είδε τις δημοσιεύσεις, επικοινώνησε μαζί μου για να το πάρει πίσω».


Αύξηση των περιστατικών

Φέτος το καλοκαίρι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά με φίδια -και κυρίως με οχιές- που κόβουν βόλτες αμέριμνα σε αυλές και σπίτια, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Γερονυμάκης, «εμείς κάθε χρόνο δεχόμαστε 70-80 κλήσεις για απομάκρυνση ερπετών, οι οχιές είναι μόλις 10-11. Απλώς, πλέον με τα social media έχουμε περισσότερες κοινοποιήσεις και δίνεται η αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί τα φίδια».


Τα αγοράζουν από pet shop και μετά τα εγκαταλείπουν

Ο κ. Γερονυμάκης έχει εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να γνωρίζει το κάθε είδος φιδιού, πώς μπορεί να τα πιάνει και να τα επιστρέφει στο φυσικό τους περιβάλλον, όταν αυτό επιτρέπεται.

Όπως αποκάλυψε, τα περισσότερα φίδια που καταλήγουν στους δρόμους ενός αστικού περιβάλλοντος είναι τροπικά φίδια, που κάποιοι ασυνείδητοι, αφού τα αγόρασαν από pet shop, στη συνέχεια τα βαρέθηκαν και τα εγκατέλειψαν όπου βρήκαν, με τον ίδιο να σχολιάζει: «Πρόσφατα βρέθηκε ένας βόας στη Σάμο, ο οποίος κατέληξε σε εμένα και τον φιλοξενώ στο σπίτι μου», προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή εκτός από τον βόα έχει στο σπίτι του άλλα τρία τροπικά φίδια.

Ο ίδιος μίλησε και για ένα ακόμα περιστατικό, λέγοντας: «Μια κοπέλα, επειδή είχε φοβία με τα ερπετά και για να την ξεπεράσει, αγόρασε ένα φίδι. Μου τηλεφώνησε και μου είπε την ιστορία της. Και μετά μου είπε ότι την ξεπέρασε τη φοβία της και ότι πλέον δεν θέλει να κρατήσει το φίδι. Αυτό είναι πιο έντιμο, το σέβομαι. Φρόντισα το φίδι εγώ. Όχι σαν άλλους, που τα παρατάνε όπου βρουν».


Συμβουλές προς τους πολίτες

Η θέα ενός φιδιού προκαλεί τρόμο στην πλειονότητα των ανθρώπων. Ο κ. Γερονυμάκης συμβουλεύει τους πολίτες να έχουν μόνο οπτική επαφή με το φίδι και να μην προσπαθήσουν να το εγκλωβίσουν.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Απλά να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, οι οποίες μας ειδοποιούν για να πάμε στο σημείο όπου βρίσκεται το ερπετό και να το συλλέξουμε και αν είναι ελληνικό φίδι, να το ελευθερώσουμε στο βουνό ή αν είναι τροπικό, θα το φιλοξενήσουμε εμείς».


Το «Σπίτι των Ερπετών»

Η ιδέα της λειτουργίας ενός καταφυγίου τροπικών και σπάνιων φιδιών είναι πλέον απαραίτητη, καθώς ο ίδιος αλλά και φίλοι του προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση με ίδια μέσα και με αρκετά μεγάλο κόστος.

Ο κ. Γερονυμάκης είπε: «Τα τροπικά φίδια δεν αντέχουν το κρύο της Ελλάδας. Οπότε αναγκαζόμαστε να ανάβουμε φουλ τη θέρμανση, προκειμένου τα σπίτια μας να έχουν πολλή ζέστη για να επιβιώσουν. Αυτό όμως σημαίνει ότι πληρώνουμε πολλά χρήματα. Έχουμε ζητήσει από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη -και από τους αντιδημάρχους του-, να μας παραχωρήσει το «Σπίτι των Ερπετών», που υπάρχει στον ζωολογικό κήπο της πόλης, που είναι ένας χώρος έτοιμος να λειτουργήσει, αφού έχει ρεύμα και νερό».

Και καταλήγοντας πρόσθεσε: «Έτσι κι εμείς θα βοηθηθούμε και θα έχουμε έναν χώρο για να φιλοξενούμε τα φίδια, αλλά και ο δήμος θα δείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα ζώα».