Το κατώφλι του ανακριτή περνούν σήμερα, προκειμένου να απολογηθούν οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι μεταξύ αυτών και η 43χρονη «Νάνσυ», φερόμενη αρχηγός του κυκλώματος εκβιαστών, που δρούσε στην Αθήνα και άλλες περιοχές, εκβιάζοντας ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, για να τους δίνουν χρήματα, προκειμένου να γλιτώνουν τη βεβαίωση παραβάσεων από τη δημοτική αστυνομία.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Μεταξύ άλλων κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση κι ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση άνω 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε, μετά από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, οι υπάλληλοι φέρονται να είχαν αναπτύξει την παράνομη και πολυπλόκαμη δράση «προσφέροντας» έναντι αδρής αμοιβής υπηρεσίες αποφυγής καταλογισμού προστίμων κ.α. σε αρκετούς επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης.

Η εγκληματική ομάδα είχε αρχηγούς που συντόνιζαν τις ενέργειες των μελών, όριζαν το ύψος της κάθε «είσπραξης» και κατέγραφαν τα παράνομα χρήματα που αναγκάζονταν να πληρώνουν τα θύματα τους


Δύο προφυλακιστέοι για το κύκλωμα 

Χθες στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκαν για να απολογηθούν οχτώ από τους κατηγορούμενους με ανακριτή και εισαγγελέα, έπειτα από μαραθώνια διαδικασία, να προφυλακίζουν δυο από αυτούς.

Οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.


Πώς «ξεσκεπάστηκε» η οργάνωση

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος έπειτα από καταγγελία επιχειρηματία«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» είχε γράψει στην καταγγελία του, τον Απρίλιο, ο επιχειρηματίας από το κέντρο της Αθήνας, περιγράφοντας μια κυρία που συστήνεται ως «Νάνσυ», η οποία λέει στους μαγαζάτορες ότι μπορεί να μεσολαβήσει, ώστε να μη σφραγιστεί η επιχείρηση τους, αλλά εννοείται με το αζημίωτο.

«Ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους το ’17 ή το ’16. Ένας γνωστός μου, μου τη σύστησε (Νάνσυ) και μου λέει έχω ένα άτομο που μπορεί να σου δώσει λύση. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια, το ξέρω εγώ ότι λειτουργεί, από εκεί και πέρα είναι αναγκαίο κακό», ανέφερε επιχειρηματίας που είχε πέσει θύμα του κυκλώματος και της 43χρονης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αnt1 και αναφερόμενος χρηματικά ποσά που ζητούσαν τα μέλη του κυκλώματος από τους επιχειρηματίες, είπε πως «για τα μαγαζιά ήταν γύρω στα δύο με τρία χιλιάρικα για την άδεια του κάθε μαγαζιού, για τα ξενοδοχεία ξεφεύγει, 10.000 – 15.000 ευρώ». Όπως δε σημείωσε, ο ίδιος είχε δώσει στη 43χρονη πάνω από 120.000 ευρώ. «Δεν παίζει το σενάριο να μην μπορείς, θα έχεις κυρώσεις άσχημες, δεν παίζει, θα σου κόψουν πρόστιμα, πήγαινε μετά στο πρόστιμο και πλήρωσε το έκανε και μία άλλη γνωστή μου, η οποία της φάνηκαν πολλά τα 2.500 και τελικά πλήρωσε 5.000 ευρώ», τόνισε ακόμη.

Μετά την καταγγελία του επιχειρηματία, από την ακρόαση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των 14 συλληφθέντων, προέκυψε ότι είχαν στρατολογηθεί για την οργάνωση, μέλη από Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Μάλιστα, δύο από τους εμπλεκόμενους που δούλευαν στο ΥΠΠΟ, ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ και η κομματική τους ιδιότητα έχει ήδη ανασταλεί.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έπειτα από έρευνα ξεσκέπασε την πολυμελή συμμορία από ιδιώτες, δημοτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους άλλων δημοσιών υπηρεσιών. 

Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται για τη σύλληψη εννέα ακόμη προσώπων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2m0u9d3x821)


Η «Νάνσυ» είχε συλληφθεί ακόμα δύο φορές

Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, η 43χρονη Νάνσυ είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση.

Η κατηγορούμενη με καταγωγή από την Πάτρα είχε συλληφθεί δύο ακόμη φορές κατά το παρελθόν για διάπραξη κακουργημάτων. Το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης, αφού παριστάνοντας τη μεσίτρια, επιχείρησε να πουλήσει ακίνητα αξίας άνω των 120.000, ενώ το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση 124.000 ευρώ από Γραφείο Γενικών Ασφαλίσεων.

Συντόνιζε το κύκλωμα με την μητέρα και τον αδελφό της να είναι οι έμπιστοί της στη διαφύλαξη του μαύρου χρήματος. Συγκεκριμένα ο αδελφός της κατηγορούμενης, παραλάμβανε τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες και στη συνέχεια τα έκρυβε στο σπίτι της μητέρας τους. Κάποια άλλα ποσά τα μοίραζαν στους δημοσίους υπαλλήλους και τα μέλη της οργάνωσης. Οι δωροδοκίες σε δημόσιους υπαλλήλους πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να φαίνονται τυχαίες, είτε σε κλειστούς χώρους όπου θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιος, ενώ κρατούσαν και τσίλιες για τυχόν «ύποπτα» άτομα.

Σε περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι, δεν δέχονταν να ενταχθούν υπό την προστασία της οργάνωσης, τα διευθυντικά στελέχη τους απειλούσαν ότι θα διενεργηθούν εκ νέου έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους και ότι θα τους βεβαιωθούν παραβάσεις. 


Ψηλή, ξανθιά με ακριβά γούστα

Όπως αποκάλυψε το Star, η Νάνσυ είναι μια ψηλή, εντυπωσιακή, ξανθιά γυναίκα. Συνήθιζε να συστήνεται ως «διεκπεραιώτρια» και κανένας δε γνώριζε το επάγγελμά της.

Η ίδια ήταν ψευδώς δηλωμένη σε συμβουλευτική εταιρεία για να φαίνεται ότι είχε εισόδημα και ασφάλιση.

Κατά τις συναντήσεις της ήταν πάντα περιποιημένη, με ακριβά ρούχα, πανάκριβα ρολόγια και κοσμήματα, ενώ το ύφος ομιλίας της ήταν πολύ επιτηδευμένο.


Πανάκριβα ρολόγια και «ματσάκια» με ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι της

Στις έρευνες που έγιναν στο σπίτι της εντοπίστηκαν πολλά χρήματα και περίπου 25 πανάκριβα ρολόγια. Ένα από αυτά κοστίζει περίπου 7.000 ευρώ.

Τα χρήματα στο σπίτι της τα είχε χωρισμένα σε «ματσάκια», τα οποία τα έκρυβε σε σακούλες με περιοδικά, στις γλάστρες του μπαλκονιού και σε τρύπες μέσα στα έπιπλα. Στους αστυνομικούς είπε ότι ανήκουν στη κόρη της, η οποία τα απέκτησε νόμιμα.

Κατά τη σύλληψή της, βρέθηκε να έχει πάνω της 2.000 ευρώ χωρισμένα σε φακέλους. Σε καταστηματάρχη ο οποίος είχε καθυστερήσει τη πληρωμή, φέρεται να είχε πει: «Εγώ έχω πάντα ρευστό, γιατί οι άνθρωποι που ανακατεύομαι, όταν λέω ότι θα γίνω αυτό, θέλω πάντα να σηκώνουν το τηλέφωνο».


Επικαλούνταν μέχρι και την ΕΥΠ

Μέχρι και την ΕΥΠ επικαλούνταν η «Νάνσυ» και αυτό φαίνεται στον παρακάτω διάλογο της φερόμενης αρχηγού του κυκλώματος με τον δεύτερο επίσης αρχηγό του κυκλώματος:

«Νάνσυ»: Το ξέρω, έπεσε μια τάβλα...

Αρχηγός Κυκλώματος: Ναι ακριβώς...

«Νάνσυ»: Και έπεσε πάνω τον δρόμο, το ξέρω, το ξέρω.

Αρχηγός Κυκλώματος: Ναι, ειδοποίησαν την αστυνομία και η τελευταία που ειδοποιήθηκε ήταν η Δημοτική.

«Νάνσυ»: Ναι το ξέρω...

Αρχηγός Κυκλώματος: Η Δημοτική δεν μπορούσε να κάνει τίποτα και τος έχουν ρίξει τώρα πάνω.

«Νάνσυ»:  Η Αστυνομία δεν πήγε ή δεν πήγε γιατί ο δικός μου είναι στην ΕΥΠ, οπότε τα κανόνισε.

Αρχηγός Κυκλώματος: Σύμφωνοι αλλά έχει, κλήθηκε από τις διαδικασίες. Ε κάποιος έχει στείλει και το βίντεο.

«Νάνσυ»:  Ναι το ξέρω...

Αρχηγός Κυκλώματος: Πού έχει γίνει αυτό;

«Νάνσυ»: Μωρέ Σπύρο... Με είχε πάρει ο πελάτης πρωί πρωί. Πήρα τον Χάρη που είναι πολεοδομία και πέρασε ο Χάρης από εκεί, οκέι. Αλλά εσένα δεν μπορούσα να σε βρω ούτως ή άλλως, γιατί δεν απαντούσες. Και λέω εντάξει, θα το κανονίσω, ξέρεις.