Η ομογενειακή οργάνωση AHEPA, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της ικανότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πλημμύρες, σεισμοί και πυρκαγιές, συνεχίζοντας έναν αιώνα διαρκούς και αθόρυβης προσφοράς στην μητέρα πατρίδα σε κάθε δύσκολη στιγμή της.

Συγκεκριμένα η πλέον ιστορική οργάνωση της ομογένειας, που ιδρύθηκε από ομογενείς στις ΗΠΑ στις 26 Ιουλίου του 1922, ανέλαβε την στρατηγική πρωτοβουλία στήριξης του Ε.Ε.Σ. και σε συνεργασία με εταιρείες χορηγούς, αποφάσισε να εγκαταστήσει ένα υπερσύγχρονο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων, ώστε να αναβαθμισθούν οι υπηρεσίες του Ε.Ε.Σ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για πολλές δεκαετίες εκείνος που συνέδραμε την κοινωνία μας σε κάθε δύσκολη περίσταση ήταν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Ο Ε.Ε.Σ. ήταν ο μόνος, που προσέφερε στο πεδίο ανθρωπιστική βοήθεια, εντός και εκτός Ελλάδος, σε κάθε φυσική καταστροφή με αιχμή το Δίκτυο των εκπαιδευμένων Σαμαρειτών του (με οργανωμένο από τον Ε.Ε.Σ. διετές αυστηρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα). Ακριβώς όπως και η ΑΧΕΠΑ δεν έλειψε ποτέ με τις γενναίες χορηγίες της από το πλευρό της γενέτειρας Ελλάδας και μάλιστα αδιαφορώντας εντελώς για την γνωστοποίηση της προσφοράς της, με λαμπερότερο παράδειγμα τους σεισμούς της Κεφαλονιάς το 1953.

Μετά την απόφαση που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της , αντιπροσωπεία της ομογενειακής οργάνωσης αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα Διονύση Πολίτη, τον πρώην Κυβερνήτη Κώστα Βαρσάμη και τον Grand Marshall Νίκο Χατζή επισκέφθηκε στις 6 Ιουλίου τον Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ελλάδος Δρ. Αντώνιο Αυγερινό για να του κοινοποιήσουν την δωρεά ενός υπερσύγχρονου Εθνικού Κέντρου Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων με όλα τα απαραίτητα για την λειτουργία του υλικά, λογισμικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα συνολικής αξίας 200.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η χορηγία περιλαμβάνει οθόνες, ειδικές κινητές επιχειρησιακές συσκευές, ειδικά λογισμικά επικοινωνιών και συντονισμού, τηλεπικοινωνικά τέλη και συνδέσεις καθώς και διαρκή τεχνική, εκπαιδευτική και επιχειρησιακή υποστήριξη. Στην χορηγία συνέβαλαν οι εταιρείες SAMSUNG ELECTRONICS HELLAS, SAMSUNG SDS EUROPE και EYEONIX, οι οποίες προσέφεραν ό,τι πιο προηγμένο διαθέτουν σε επίπεδο υποδομών και τεχνολογιών αιχμής για την δημιουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής της δωρεάς και των εγκαινίων του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων, θα γίνει την Πέμπτη 18/7/2024, στις τέσσερις το απόγευμα, παρουσία του Υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, του Ύπατου Προέδρου της ΑΧΕΠΑ Σάββα Τσιβίκου, του Προέδρου της ΑΧΕΠΑ Καναδά Εμμανουήλ Κώνστα, του Κυβερνήτη της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος Χρήστου Καραπιπέρη, του Προέδρου της ΕΥΕΟΝΙΧ Νίκου Χατζή, του Άρη Παρασκευόπουλου της SAMSUNG ELECTRONICS HELLAS, του Δημήτρη Μάγκου της NOVA, καθώς και εκπροσώπων Πολιτικής και Πολιτειακής ηγεσίας και Σωμάτων Ασφαλείας.

Η τελετή των εγκαινίων θα γίνει στο ιστορικό κέντρο του Ε.Ε.Σ., στον αριθμό 21 της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα «Ανδρέας Λένας», η οποία φέρει τιμητικά το όνομα του για πολλές δεκαετίες αφιερωμένου στον άνθρωπο Σαμαρείτη του Ε.Ε.Σ. και ορειβάτη.

Νίκος Νομικός