Την εισαγωγή στη σχολική εκπαίδευση του «πολλαπλού βιβλίου ως δυνατότητα επιλογής από περισσότερα του ενός βιβλίου», ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σήμερα στο MEGA.

*Διαβάστε εδώ: Πιερρακάκης: Αλλάζουν όλα τα σχολικά βιβλία από το 2025 - Έρχεται το πολλαπλό βιβλίο - Βελτιώσεις στο σύστημα των Πανελλαδικών


Τι είναι το πολλαπλό βιβλίο

Πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνεται στους καθηγητές να επιλέγουν από έναν κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων, για να διδάξουν το μάθημά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που αναμένεται να ενταχθούν στο νέο σύστημα μητρώου τίτλων πολλαπλού θα ξεπεράσουν τα 1.000, όταν μέχρι σήμερα για τις ίδιες βαθμίδες απαιτούνταν περί τα 300.

Στόχος της ελεύθερης επιλογής βιβλίου και των πολλαπλών πηγών είναι η αλλαγή του τρόπου που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, προκειμένου να ενισχύσουν την κριτική σκέψη και τη διαμόρφωση γνώμης, αλλά και να απομακρυνθούν από το μοντέλο της στείρας απομνημόνευσης.

Ένας ακόμα στόχος είναι ο μαθητής και ο εκπαιδευτικός να μη στηρίζονται σε μόνο ένα βιβλίο, αλλά με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, να μπορούν να εξερευνούν και να μαθαίνουν με τον πλέον κατάλληλο για την τάξη τρόπο το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Το πολλαπλό βιβλίο αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2025 σε όλες τις τάξεις μέχρι την Α’ Λυκείου.

Από το 2026 θα ενταχθεί και στη Β’ Λυκείου και το 2027 θα περάσει και στην τελευταία τάξη του Λυκείου.

Οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο από το Νηπιαγωγείο, καταλήγοντας στο Λύκειο.

Επίσης, θα υπάρξουν και βελτιώσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.