Οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκβιαστών είναι συνεχείας καθώς διάλογοι και εικόνες ντοκουμέντα δείχνουν τη μεθοδολογία της οργάνωσης, την ώρα που τα 14 μέλη της βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης με δύο να έχουν ήδη προφυλακιστεί και τις έρευνες των Αρχών να συνεχίζονται για να διαπιστωθεί το εύρος και η τυχόν συμμετοχή νέων προσώπων.

Ως εγκέφαλος κατηγορείται μια 43χρονη γυναίκα από την Πάτρα, που συστηνόταν σε όλους ως Νάνσυ και ένας 64χρονος. Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να αποκόμισαν 700.000 € από εκβιασμούς 45 καταστηματαρχών στην Αθήνα κι όχι μόνο σε ετήσια βάση. Επιχειρηματίες που μιλούν στο Live News αναλύουν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.



Κύκλωμα εκβιαστών: Τα ποσά της εγκληματικής οργάνωσης

Tα μέλη του κυκλώματος κατέγραφαν τα πάντα. Τα ποσά που εισέπρατταν, όσα επρόκειτο να βάλουν στην τσέπη από τους εκβιασμούς, τις ημερομηνίες και τα ποσοστά τους από την μοιρασιά.

Οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας που είχαν ενταχθεί στην οργάνωση κέρδιζαν από 3.000 έως 6.000 ανά κατάστημα.

Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης από 500 έως 2.500 € ανά περίπτωση.

Υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου από 150 έως 2.000 ευρώ ανά περίπτωση και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού από 4.000 έως 25.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Η γυναίκα που σε όλους είχε συστηθεί ως «Νάνσυ» είχε καταφέρει να εισπράξει από έναν και μόνο επιχειρηματία 120.000 ευρώ. Σε διαλόγους αναφέρεται και το όνομα στενού συγγενή αντιδημάρχου, ο οποίος πάντως -για την ώρα- δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες.

Στις 03/06/2024 η Νάνσυ ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον συνιδιοκτήτη καταστήματος πως αυτή τη στιγμή διενεργείται έλεγχος στο κατάστημα του από την Δημοτική Αστυνομία. Άμεσα, η Νάνσυ κάλεσε τον Σ.Σ. και του ανέφερε χαρακτηριστικά: «είναι η Δημοτική Αστυνομία πες τους να φύγουνε» και πως δεν έχει ακόμα προλάβει να εκδώσει την άδεια λειτουργίας του καταστήματος, σύμφωνα με έρευνα της αστυνομίας.

Τα μέλη του κυκλώματος κατάφερναν σε όλες τις περιπτώσεις να παρέχουν κάλυψη στους επιχειρηματίες, πριν, μετά ακόμα και κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

«Τμηματάρχης Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος τηλεφώνησε στον υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας τον ρώτησε που βρίσκεται του απάντησε ότι βρίσκεται σε έλεγχο στο εν λόγω κατάστημα το οποίο μόλις άνοιξε και δεν του επέδειξαν κανένα σχετικό έγγραφο, τον ρώτησε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει ούτε άδεια, τίποτα;», ο υπάλληλος απάντησε θετικά, ενώ στη συνέχεια, παρά την έκπληξη που δείχνουν και οι δύο, κλείνουν αμέσως το τηλέφωνο. Η Νάνσυ κάλεσε τον ιδιοκτήτη και τον καθησύχασε πως οποιαδήποτε παράβαση βεβαιωθεί θα φροντίσουν να την ακυρώσουν», αναφέρει η έρευνα της αστυνομίας.

Η περιβόητη Νάνσυ είχε καταφέρει να εισπράξει από έναν και μόνο επιχειρηματία 120.000 ευρώ, μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

«Η Νάνσυ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αδερφό της και αφού του ανέφερε ότι η ίδια έχει προβεί στην παραποίηση γνωστοποίησης που αφορά το κατάστημα, του ζήτησε να παραποιήσει και αυτός την γνωστοποίηση του Ε.Ο.Τ. που θα στείλουν εν συνεχεία στον Δήμο Αθηναίων, τροποποιώντας την ημερομηνία. Ακολούθως, ο αδερφός της την ενημέρωσε ότι ολοκλήρωσε την διαδικασία και αποθήκευσε το παραποιημένο έγγραφο. Η Δημοτική αστυνομία έλαβε μια γνωστοποίηση που αφορά το εν λόγω κατάστημα, η οποία ήταν καταφανώς πλαστή και ήταν έτοιμοι να ειδοποιήσουν τον Εισαγγελέα, ωστόσο το «φρέναραν» τελευταία στιγμή. Η Νάνσυ παραδέχτηκε ότι ήταν πλαστή».

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσέγγιζαν καταστηματάρχες, ξενοδόχους ακόμα και ιδιοκτήτες περιπτέρων στην Αθήνα και τη Μύκονο, με τη Νάνσυ να φροντίζει να είναι παρούσα στις περισσότερες συζητήσεις μαζί τους.

«Ο υπεύθυνος λειτουργίας καταστήματος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Νάνσυ προκειμένου να ζητήσει την συνδρομή της για την διευθέτηση ζητήματος που προέκυψε κατόπιν παράβασης που βεβαιώθηκε αναφορικά με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, που δεν επιτρεπόταν βάσει της άδειας λειτουργίας του καταστήματος του. Ενημέρωσε τον αδερφό της να φέρει το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ από την οικία της μητέρας τους για να το παραδώσουν στους ανωτέρω υπαλλήλους, προκειμένου αυτοί να βεβαιώσουν ψευδώς ότι ο εν λόγω καταστηματάρχης συμμορφώθηκε με την παράβαση που του βεβαιώθηκε».

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, κατόπιν επικοινωνίας με τον Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς, θα υποβληθεί για λογαριασμό του δήμου δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας κατά των συλληφθέντων.

Πώς δρούσε η συμμορία των εκβιαστών

Αποκαλύπτεται η δράση του κυκλώματος σε μία επιχείρηση που ήταν υπό κατασκευή. Το συγκεκριμένο κτίριο έλαβε βεβαίωση ότι είναι κατάλληλο με την βοήθεια της γυναίκας με το όνομα «Νάνσυ».

«Στις 23 Απριλίου εργαζόμενη στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενημέρωσε την Νάνσυ, ότι συντάσσει έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι δεν τίθεται πλέον θέμα επικινδυνότητας για το υπό κατασκευή κτήριο που βρίσκεται στην Ερμού, ωστόσο παράλληλα της επισήμανε πως εάν μελλοντικά γίνει μια καταγγελία στο κατάστημα, αυτό ”θα τρέχει και δε τη γλιτώνει”.

Η άλλη περίπτωση αφορά έλεγχο του Υγειονομικού σε κατάστημα που είναι σε λειτουργία.

«Ιδιοκτήτρια καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας κάλεσε τηλεφωνικά την Νάνσυ και την ενημέρωσε ότι υπάλληλοι του υγειονομικού διενεργούν ελέγχους στο κατάστημα της. Άμεσα η Νάνσυ επικοινώνησε με υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγειονομικού και την καθοδήγησε να μην βεβαιώσει κάποια παράβαση στην έκθεση ελέγχου που θα συνέτασσε. Η Νάνσυ κάλεσε την ιδιοκτήτρια και την ενημέρωσε ότι πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό στις υπαλλήλους που διενήργησαν τον έλεγχο για το ύψος του χρηματικού ποσού, της διευκρίνισε ότι θα επικοινωνήσει δια ζώσης με τους υπαλλήλους αύριο, για να της αναφέρουν εκείνοι πόσα χρήματα επιθυμούν, διότι δεν συνεννοείται για τέτοια ζητήματα μαζί τους μέσω τηλεφώνου».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2mrcw4kauch)

Mαρτυρία επιχειρηματία - θύματος των εκβιαστών

Η εκπομπή του Live News επικοινώνησε με ιδιοκτήτη επιχείρησης-θύμα του κυκλώματος, όπου ανέφερε:

«Εμείς πήγαμε να βγάλουμε μια άδεια και τελικά τα πράγματα τα μπερδεύανε, μάλλον επίτηδες. Ήταν δύσκολη να βγει η άδεια γιατί, όπως μας λένε τώρα οι άνθρωποι δεν πηγαίνανε με σωστό τρόπο. Δεν ήταν αυτός ο τρόπος. Μάλλον το κάνανε δύσκολο. Ζητάγανε (χρήματα) για μηχανικούς, για στατικούς, για μηχανολόγους. (Την αρχηγό) Μας την γνωρίσαν πριν κάποιο καιρό, τεχνικό γραφείο. Ήρθαν μηχανικοί, ήρθαν μηχανολόγοι. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία τώρα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2mrivaz613d)

Καλλιακμάνης: Σε χαρτοσακούλες τα χρήματα από τους εκβιασμούς

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ν/α Αττικής μιλώντας στο Live News αποκάλυψε ότι μέσα σε χαρτοσακούλες έβαζαν τα μέλη του κυκλώματος τα χρήματα από τους εκβιασμούς και τα έδιναν ο ένας στον άλλον με ολιγόλεπτες συναντήσεις μεταξύ τους.

Όπως τόνισε ο κ. Καλλιακμάνης, ένα άλλο σημείο άξιο διερεύνησης είναι γιατί το πρόσωπο που εμφανίζεται δεύτερο στην ιεραρχία του κυκλώματος δείχνουν τα σημειώματα ότι παίρνει πάρα πολλά λεφτά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2mrlpr6y4cx)