Επί ποδός ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης (11/7) στην Στιμάγκα Κορινθίας, καταβάλλοντας προσπάθειες ώστε να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες εστίες περιμετρικά της χαράδρας. Το πρωί, με τη συνδρομή των εναερίων μέσων που σηκώθηκαν και τις ρίψεις νερού από αέρος θα προσπαθήσουν να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες εντός της χαράδρας.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο και συγκεκριμένα 152 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος και 50 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν χθες 14 αεροπλάνα και 8 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες, μηχανήματα έργου από την περιφέρεια Πελοποννήσου και τους δήμους καθώς και 2 ερπυστριοφόρα του στρατού.

«Πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά εστίες που θα δουλευτούν όλο το βράδυ από τους πυροσβέστες, τον δασάρχη και τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης» 
ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ''Χ'' ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ευτυχώς πλέον είναι σύμμαχος ο καιρός, καθώς σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, στην περιοχή, σήμερα το πρωί, δεν θα πνέουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία της κατάσβεσης της φωτιάς.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά περιμετρικά της χαράδρας επηρέασε καλλιέργειες όπως αμπέλια και σταφίδες.

Ξάνθη: Εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες Πέμπτη λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα σε οικοπεδικό χώρο με ξερά χόρτα και συσσωρευμένα, κυρίως ανακυκλώσιμα, υλικά στην περιοχή Κιμμέρια Ξάνθης.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 2ης ΕΜΟΔΕ, 10 οχήματα, ενώ από αέρος κινητοποιήθηκαν τρία αεροσκάφη.

Στους κατοίκους των οικισμών Πηγάδια, Νέος Ζυγός και Παλιός Ζυγός Ξάνθης εστάλη μήνυμα από το 112, προκειμένου να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της πυρκαγιάς.


Χωρίς ενεργό μέτωπο και η φωτιά στην Ηλεία

Τέλος, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης (11/7) στις Θίνες Ηλείας.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 14 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν 3 αεροσκάφη.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Για σήμερα, Παρασκευή (12/7) πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται στις ΠΕ Έβρου και Ροδόπης, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.