Η Covid-19 εξακολουθεί να προκαλεί περίπου 1.700 θανάτους την εβδομάδα σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν κατά της νόσου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παρατηρούμενη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων, «τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών άνω των 60 ετών, δύο εκ των ομάδων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται κατά της Covid-19 εντός 12 μηνών από την τελευταία δόση που τους χορηγήθηκε», υπενθύμισε.

Από την έναρξη της πανδημίας, η Covid-19 έχει προκαλέσει πάνω από επτά εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ.


Ματίνα Παγώνη: "Χρειάζεται προσοχή"

Σε έξαρση και στην Ελλάδα, η οποία ήρθε νωρίτερα από το περσινό καλοκαίρι, βρίσκεται ο κορονοϊός, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να προειδοποιεί ότι η έξαρση αυτή θα συνεχίσει μέχρι τέλος Ιουλίου.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη: «Καλοκαίρι έχουμε, διακοπές θα πάμε, ο κορονοϊός δεν είπαμε ποτέ ότι έφυγε. Η αλήθεια είναι ότι φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα. Είναι πάρα πολλά, είναι πολλές οι νοσηλείες, αλλά και οι θάνατοι. Το 21-22 θάνατοι είναι πάρα πολλοί. Θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου η έξαρση».

Η πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ δίνει μερικές συστάσεις όσον αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου, λέγοντας: «Οι ομάδες υψηλού κινδύνου με τα υποκείμενα νοσήματα καλό θα είναι, μόλις νοσήσουν, να πάρουν τον γιατρό τους και να ξεκινήσουν αντιική αγωγή με τις συστάσεις του γιατρού. Έτσι θα προλάβουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες. Αυτές οι ομάδες καλό είναι όταν βγαίνουν σε κλειστούς χώρους και υπάρχει συνωστισμός, να φορέσουν τις μάσκες τους»

Τέλος, η κ. Παγώνη καταλήγει: «Οι υπόλοιποι τα αντισηπτικά μας. Το καινούργιο στέλεχος μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικό, όμως η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα στελέχη που ήταν πολύ βαριά η εικόνα και έκαναν γρήγορα επιπλοκές. Είναι αρκετοί οι ασθενείς με κορονοϊό αλλά δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. Χρειάζεται προσοχή».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2nbc4xj692h)