Στη διακοπή του δικαιώματός τους στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων προς τους ασθενείς τους θα οδηγούνται αυτομάτως εκείνοι οι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι θα αρνούνται την εντολή-πρόσκληση να κάνουν εφημερίες στο οικείο νοσοκομείο του ΕΣΥ, είτε νησιών είτε άλλων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, τα οποία πλήττονται από πολύ σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Εφημερίες γιατρών: Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της γενικευμένης ή στοχευμένης επίταξης

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Απογευματινής», σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως χθες το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της γενικευμένης ή στοχευμένης επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών και προκρίθηκε η λύση της εξόδου από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα απορρίψουν τις σχετικές προσκλήσεις για προσφορά εφημεριακού έργου από τις διοικήσεις των οικείων νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως προσεχείς ημέρες και αφού λυθούν όλα τα σχετικά διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα.

Υπολειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων

Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανοίγοντας τις εργασίες του 15th Pharma and Health Conference με τίτλο «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ΕΣΥ», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να δείξει αδιαφορία στην υπολειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων. «Με διάθεση συνεννόησης, οι διοικητές κάλεσαν ήδη τους ιδιώτες ιατρούς να “έρθουν χωρίς πίεση” για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων, αλλά στο σύνολο της χώρας, εκ των 140, 105 απάντησαν αρνητικά, 14 “ίσως” και 11 “δεχόμαστε”», είπε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην προσπάθεια που έχουν ήδη ξεκινήσει οι διοικητές των περιοχών όπου βρίσκονται τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα να προσεγγίσουν τους ιδιώτες γιατρούς. Αναφερόμενος ειδικότερα στα 14 νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κω και περιέγραψε ότι προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 προκηρύξεις.

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας σχετικά με το ενδεχόμενο ιδιώτες γιατροί να εκτελούν εφημεριακό έργο σε νοσοκομεία του ΕΣΥ των νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε σχετική επιστολή του, την οποία απέστειλε χθες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

Πληροφορούμαστε επίσης για προφορικές και γραπτές αιτήσεις διοικητών νοσοκομείων προς ιατρικούς συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συναδέλφων αυτών. Κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στην πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»