Η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών για 5η συνεχή ημέρα στη χώρα συμβάλλει στη διατήρηση της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με το Meteo. Ειδικότερα, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν ακόμα και τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της επικράτειας.

Meteo: Διατηρείται το πολύ υψηλό επίπεδο θερμής επιβάρυνσης στη χώρα

Σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM, πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται την Παρασκευή, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Περαιτέρω αύξηση της επικινδυνότητας αναμένεται το Σάββατο σε βόρεια και κεντρικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας σε περιφερειακές ενότητες και περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος) και της Κ. Μακεδονίας (Σέρρες, Κιλκίς, Λαγκαδάς-Βόλβη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία), όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη.

thermiki-epivarinsi


Σημειώνεται ότι η μερική εξασθένηση της έντασης των ανέμων στο Αιγαίο την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της θερμής επιβάρυνσης ακόμα και σε ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, με τη σχετική επικινδυνότητα να εκτιμάται σε υψηλό επίπεδο.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η έκθεση στην ακτινοβολία περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία.

Γι' αυτό συνιστάται ισχυρά η αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα μεταξύ 10:00 και 16:00, σε συνδυασμό με την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων προστασίας, όπως αυτά που καταγράφονται αναλυτικά στην επόμενη εικόνα.

thermiki-epivarinsi-1_jpg
Το επίπεδο της επικινδυνότητας και η κατηγορία της θερμής επιβάρυνσης


Καύσωνας μέχρι τις 19 του μήνα - Πού θα έχει 42άρια, πότε θα κορυφωθεί η ζέστη

Νωρίτερα, σε έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για το κύμα καύσωνα που σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, αναφέρθηκε πως η ζέστη θα επιμείνει.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, «το νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7».

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας. Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7, και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2nfqengzq35)