Τέλος τα ροζ χαρτάκια και τα μπλοκάκια για τους αστυνομικούς της Τροχαίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς πλέον οι παραβάσεις βεβαιώνονται με τη χρήση ηλεκτρονικής ταμπλέτας (τάμπλετ). Το πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες αναμένεται σταδιακά να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο να βεβαιώνονται άμεσα τα πρόστιμα στις κρατικές υπηρεσίες και ο παραβάτης να ενημερώνεται από την εφαρμογή Mytaxis αλλά και μέσω γραπτών μηνυμάτων στο κινητό του τηλέφωνο για το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό της Τροχαίας Αγίας Παρασκευής και εκλεγμένο μέλος της ΠΟΑΣΥ Δημήτρη Αποστολόπουλο «πέρα από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, στα πρότυπα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, πλέον οι παραβάσεις θα βεβαιώνονται ψηφιακά. Κάτι που σημαίνει πως άμεσα θα ενημερώνονται όλες οι κρατικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., υπουργείο Οικονομικών κ.λπ.) για την παράβαση, καθώς μέχρι σήμερα περνούσαν αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες έως ότου καταχωρηθεί στο σύστημα η βεβαίωση της παράβασης, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να εμφανίζονται στον πολίτη ακόμη και μήνες αργότερα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι πλέον τα αιτήματα ακύρωσης της κλήσης θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο ψηφιακά και όχι με τη φυσική παρουσία του οδηγού, όπως γινόταν έως σήμερα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο».

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα της ψηφιακής βεβαίωσης των παραβάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 140.000 έλεγχοι οδηγών για διάφορα -τροχονομικής φύσεως- θέματα και έχουν βεβαιωθεί περισσότερες από 34.600 παραβάσεις, για υπερβολική ταχύτητα, παράνομη στάθμευση, έλλειψη ΚΤΕΟ κ.λπ. Πέρα από την άμεση εμφάνιση των παραβάσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείων, μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατική εργασία των αστυνομικών της Τροχαίας.

Από την ημέρα που ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τα ηνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα τμήματα Τροχαίας ήταν από τις πρώτες υπηρεσίες που ενισχύθηκαν με προσωπικό με αποτέλεσμα να βγαίνουν αρκετά συνεργεία τροχονομικών ελέγχων καθημερινά στους δρόμους. Πλην όμως οι παραβάσεις που βεβαιώνονταν ήταν υπερβολικά πολλές για τους αστυνομικούς στα γραφεία, οι οποίοι καθημερινά περνούσαν στα ηλεκτρονικά συστήματα χιλιάδες κλήσεις. Αυτή η διπλή ενασχόληση πλέον σταματά και ο αστυνομικός που πραγματοποιεί τους ελέγχους θα βεβαιώνει κατευθείαν ηλεκτρονικά τις παραβάσεις. Ήδη οι παραβάτες τελευταίων ημερών δέχθηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία που έχουν δηλώσει στην εφορία ειδοποιήσεις για τις κλήσεις που βεβαιώθηκαν στα οχήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε, αναφέρουν στελέχη της Τροχαίας, θα τελειώσει επιτέλους και το ρουσφέτι με το σβήσιμο των κλήσεων, ένα χρόνιο πρόβλημα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των αστυνομικών.