Η Γαύδος, το νοτιότερο κομμάτι της Ευρώπης, είναι γνωστή για την απερίγραπτη φυσική της ομορφιά και την ηρεμία που προσφέρει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Γαύδος έχει γίνει το καταφύγιο για μια ομάδα ανθρώπων γνωστών ως «Survivors».

Αυτοί οι άνθρωποι, απογοητευμένοι από την τοξικότητα της αστικής ζωής, έχουν εγκατασταθεί στο νησί, ζώντας χειμώνα και καλοκαίρι σε αυτοσχέδιες καλύβες φτιαγμένες από υλικά που ξεβράζει η θάλασσα.

Η ζωή των Survivors της Γαύδου

Οι «Survivors» δεν είναι απλοί κάτοικοι του νησιού. Πρόκειται για ανθρώπους που, κατά κύριο λόγο, προέρχονται από τις πόλεις και έχουν επιλέξει να ζήσουν στη Γαύδο για να ξεφύγουν από τα προσωπικά τους προβλήματα και την καθημερινή πίεση.

Ζουν σε καλύβες, που αποκαλούν «καβάντζες», προσπαθώντας να βρουν γαλήνη και εσωτερική ισορροπία. Αυτές οι κατασκευές είναι φτιαγμένες από ξύλα και άλλα υλικά που η θάλασσα αφήνει στις παραλίες.

Η ιστορία της Μάρως είναι χαρακτηριστική της κοινότητας των Survivors. Η Μάρω, αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο, είχε επιλέξει να ζήσει με ηρεμία στο νησί. Οι φίλοι της κατασκεύασαν ένα δεντρόσπιτο στην παραλία, προσφέροντάς της υποστήριξη και φροντίδα. Τους χειμώνες υποβαλλόταν σε χημειοθεραπείες και τα καλοκαίρια ζούσε στη Γαύδο, με τη βοήθεια της κοινότητας που της παρείχε φαγητό και νερό. Παρότι πάλεψε με τον καρκίνο για 13 χρόνια, η Μάρω τελικά έφυγε φέτος από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της ένα άδειο δεντρόσπιτο και μια συγκινητική ιστορία που χαράχτηκε στις καρδιές των φίλων της. Και γι’ αυτό το δεντροσπιτο έφτασε ειδοποιητήριο κατεδάφισης.

gavdos-survivors__1_
gavdos-survivors__2_
gavdos-survivors__3_
gavdos-survivors__4_
gavdos-survivors__5_
gavdos-survivors__6_


Αντιδράσεις και κατεδαφίσεις


Πρόσφατα, μετά από έντονες προσπάθειες της δημάρχου της Γαύδου, η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Κρήτης εξέδωσε ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση των αυτοσχέδιων καλυβών.

Τα ειδοποιητήρια:

gavdos-eidopoitiria__1_
gavdos-eidopoitiria__2_
gavdos-eidopoitiria__3_
gavdos-eidopoitiria__4_


Ο ρόλος της δημάρχου και οι αντιδράσεις από την τοπική κοινότητα 


Η δήμαρχος της Γαύδου, πιστεύοντας ότι η απουσία των Survivors θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού, έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να τους απομακρύνει. Η δράση της αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, τόσο από την τοπική κοινότητα όσο και από επισκέπτες. Πέρυσι, απομακρύνθηκαν γυμνιστές από τις παραλίες, και έγιναν συλλήψεις για προσβολή της δημόσιας αιδούς. Οι ενέργειες αυτές προκαλούν αίσθηση καθώς η Γαύδος ήταν γνωστή για την ελευθερία και την ανεκτικότητα που προσέφερε στους επισκέπτες της.