Υπερδραστήριοι από τις αρχές του 2024 οι επιθεωρητές εργασίας, που δεν σταµατούν να γράφουν πρόστιµα, µε την πλειονότητα των παρανοµιών της εργατικής νοµοθεσίας να αφορούν την κάρτα εργασίας, ιδίως για τα ωράρια των εργαζοµένων και τις υπερωρίες, ενώ το υπουργείο Εργασίας ετοιµάζει διαδικτυακά σεµινάρια (webinars), για να απαντά σε ερωτήµατα εργαζοµένων και επιχειρήσεων σχετικά µε την εφαρµογή της.

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ανεξάρτητη Αρχή των επιθεωρητών, ζήτησε ακόµη µεγαλύτερη εντατικοποίηση των ελέγχων και πρότεινε την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τη µεγαλύτερη στόχευσή τους. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία των ελέγχων που δηµοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, στο διάστηµα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2024 πραγµατοποιήθηκαν 38.220 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 8.261 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίµων που επιβλήθηκαν ανέρχεται στα 22.187.259 ευρώ.

Από την ανάλυση των παραβάσεων που έφεραν τα περισσότερα πρόστιµα σε εργοδότες και επιχειρήσεις προκύπτει ότι:
  • Πρόστιµα ύψους 5.700.000 ευρώ επιβλήθηκαν για 518 παραβάσεις αδήλωτης εργασίας.
  • Πρόστιµα ύψους 3.500.000 ευρώ επιβλήθηκαν για 1.478 παραβάσεις µη τήρησης πινάκων προσωπικού.
  • Πρόστιµα ύψους 2.200.000 ευρώ επιβλήθηκαν για 802 παραβάσεις µε τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
  • Πρόστιµα ύψους 1.800.000 ευρώ επιβλήθηκαν για 462 παραβάσεις µη καταβολής δεδουλευµένων αποδοχών.
Προβληµατισµό πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι παραβάσεις στην ψηφιακή κάρτα εργασίας βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των προστίµων. Το ποσοστό χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τη βιοµηχανία κυµαίνεται γύρω στο 41%, ενώ το λιανεµπόριο πλησιάζει το 30%, καλύπτοντας συνολικά 585.000 εργαζόµενους. Το µέτρο αρχίζει και αποδίδει στο κοµµάτι της υποδηλωµένης εργασίας, δηλαδή στην παράνοµη υπερωρία και στο κοµµάτι της «υποκρύπτουσας» εργασίας µέσω της νόθας µερικής απασχόλησης, που στην ουσία κρύβει πλήρη απασχόληση.


Καταγγελίες

Σύµφωνα µε τις καταγγελίες εργαζοµένων που συγκέντρωσε η Οµοσπονδία Συλλόγων Εργαζοµένων στις Υπηρεσίες και το Εµπόριο, τα «κόλπα» που εφαρµόζουν οι επιχειρήσεις είναι τα εξής:
  • Εργαζόµενοι που δουλεύουν για λογαριασµό τρίτων εταιρειών (shop in a shop) σε καταστήµατα καλλυντικών, εµπορικών κέντρων, spa, κέντρων αισθητικής, αρωµατοπωλείων κ.λπ. δεν χτυπάνε ψηφιακή κάρτα εργασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε τάµπλετ µε τη σχετική εφαρµογή δεν τους παρέχουν οι εργοδότες.
  • Εταιρείες σουπερµάρκετ, logistics, πολυκαταστηµάτων, που στις αποθήκες τους απασχολούν, παράλληλα µε το δικό τους προσωπικό, και προσωπικό εργολάβων (κυρίως µετανάστες), µε τις ειδικότητες του «picker» προετοιµασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή, δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζοµένων να χτυπούν συνδεδεµένη µε το ΕΡΓΑΝΗ κάρτα εργασίας. Και όπου δίδεται η δυνατότητα αυτή, οι υπερβάσεις του νόµιµου ωραρίου δεν καταγράφονται πουθενά.
  • Εργαζόµενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.µ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.µ. Αυτό γίνεται για να µη φανεί στο σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ η µία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης.
  • Εταιρείες security που αναλαµβάνουν εργολαβίες 24ωρων-επταήµερων εβδοµαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του ∆ηµοσίου και φορέων αυτού συνεχίζουν να εφαρµόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, µε την ψηφιακή κάρτα των εργαζοµένων να είναι µονίµως χτυπηµένη σε 8ωρες βάρδιες καθηµερινές και όχι Κυριακές και αργίες, και πάντα σε ηµερήσια βάρδια.
  • Συνεργεία καθαρισµού που αναλαµβάνουν εργολαβίες καθαρισµού τραπεζών, πολυκαταστηµάτων, εγκαταστάσεων και κτιρίων του ∆ηµοσίου και φορέων αυτού, µε βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες, όταν οι εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν, εµφανίζουν χτυπηµένες τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους µόνο σε ηµερήσιες βάρδιες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή