“Δεν πρέπει να υποεκτιμούμε τη σοβαρότητα του καύσωνα. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ο καύσωνας αποτελεί την πιο θανατηφόρα καιρική μεταβολή. Και δεύτερον, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας γιατί δεν ξέρουμε τα όριά τους και αυτά δοκιμάζονται σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις”, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί µε ξύπνησες πρωί;» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο παθολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Ο κ. Σπαντιδέας τόνισε ότι ο παρατεταμένος καύσωνας εξαντλεί πολύ περισσότερο τους οργανισμούς μας και δημιουργεί σοβαρότερα προβλήματα σε αυτούς. «Ο καύσωνας αποτελεί την πιο θανατηφόρα καιρική μεταβολή», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σημασία της μη υποεκτίμησης της σοβαρότητας του φαινομένου.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Ο κ. Σπαντιδέας προειδοποίησε επίσης να μην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις, καθώς δεν γνωρίζουμε τα όριά τους. Ειδικά ευάλωτες ομάδες, όπως τα πολύ μικρά παιδιά και οι υπερήλικες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές λόγω της αδυναμίας του θερμορυθμιστικού τους συστήματος να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Οι έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, καθώς και τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο ευαίσθητα από τον υπόλοιπο πληθυσμό και πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις. Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα, είναι επίσης σε υψηλό κίνδυνο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Α.ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ: Ο παρατεταμένος καύσωνας εξαντλεί πολύ περισσότερο τους οργανισμούς μας και δημιουργεί πολύ σοβαρότερα προβλήματα σε αυτούς.

Α.ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ: Δεν πρέπει να υποεκτιμούμε τη σοβαρότητα του καύσωνα αρκεί να θυμηθούμε ότι ο καύσωνας αποτελεί την πιο θανατηφόρα καιρική μεταβολή. Και δεύτερον δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας γιατί δεν ξέρουμε τα όριά τους και αυτά δοκιμάζονται σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις. Θα πρέπει τα άτομα τα οποία έχουν και κάποιο πρόσθετο πρόβλημα δηλαδή τα πολύ μικρά παιδιά και οι υπερήλικες- για λόγους διαφορετικούς που δεν λειτουργεί πολύ καλά το θερμορυθμιστικό τους σύστημα- είναι πολύ πιο ευάλωτα και θα πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο. Οι έγκυες γυναίκες και ιδιαίτερα αυτές που διάβουν το τελευταίο τρίμηνο της κυήσεως όπως και τα παχύσαρκα άτομα είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τον υπόλοιπο πληθυσμό και βέβαια τα άτομα που πάσχουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως είναι τα αναπνευστικά νοσήματα, τα καρδιολογικά νοσήματα και γενικά νοσήματα που επιβαρύνουν τη λειτουργία του οργανισμού μας είναι τα πιο ευαίσθητα και πρέπει να παίρνουν ακόμα περισσότερα προληπτικά μέτρα.