Την ένοχη του Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του και ενός φιλικού τους προσώπου πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ύψους 2.437.962 ευρώ.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο πρώην υπουργός που φέρεται να έλαβε από την «THALES NEDERLAND B.V.» αυτά τα χρήματα για την υπογραφή της σύμβασης του 2003 για τον εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του πολεμικού Ναυτικού.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του είπε πως το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε από την επίμαχη σύμβαση κατά 381 εκ. ευρώ και εμφανίστηκε πεπεισμένος πως τελέστηκε η δωροδοκία, καθώς «τίποτα δεν είναι τσάμπα» και πως «εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί».

Ο εισαγγελέας τόνισε επίσης πως οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του πρώην υπουργού πως τα χρήματα έρχονται από μία θεία του από την Νιγηρία και την πρώην σύζυγο του είναι πρόσχημα.Μάλιστα ο εισαγγελέας έκανε λόγο για τεράστια ζημιά του Δημοσίου από μια διαδικασία που «θα μπορούσε να είχε γίνει τσάμπα από τα κονδύλια του πολεμικού ναυτικού».

Ο εισαγγελέας τόνισε πως από τις κινήσεις λογαριασμών, δεν μπορεί να φανεί η δωροδοκία, επιμένοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν αφελές. «Είναι αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, δια της μεταφοράς μετρητού χρήματος. Προέκυψε μεταφορά χρήμα που μεταφέρθηκε μέσω off shore εταιριών στην Ελλάδα. Προκύπτει ένα ποσό 1.250.000 ευρώ» ανέφερε και εξήγησε λίγο αργότερα ότι τα ποσά που φαίνεται πως μετακινήθηκαν μέσω λογαριασμών από Μπάρδη και Μπεκατώρο είναι λογικό να μη ταυτίζονται.

Ο εισαγγελέας τόνισε επίσης πως προκειμένου τα χρήματα να αποκτήσουν νομιμοφάνεια έγινε η επένδυση σε ομόλογα. «Είδαν αδικαιολόγητες κινήσεις και διατραπεζικές μεταφορές και θέλησε να δει τι κρύβεται από πίσω. Το ελβετικό τραπεζικό σύστημα είναι η καλύτερα ασφαλιστική δικές είδα παγκοσμίως. Όταν ήρθε η ώρα να δώσει εξηγήσεις ο Μπάρδης, η τράπεζα ήρθε και είπε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν η Σταυρούλα Κουράκου. Προέκυψε ότι ένα ποσό 600.000 ευρώ ήταν πράγματι του κ. Μπάρδη και του τα έδωσε ως πραγματικό δικαιούχο» τόνισε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας είπε επίσης πως δεν στέκει στη λογική ο ισχυρισμός ότι συγκέντρωσε μετρητά 2,5 εκ ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων.

«Είπε για κάποια αδελφή του πατέρα του στο Νίγηρα που είχε χρήματα και του έδινε» τόνισε ο εισαγγελέας συγκεκριμένα , προσθέτοντας «Αυτά τα χρήματα τα αποταμίευε είπε και μπόρεσε να εξοικονομήσει το ποσό αυτό. Βέβαια, δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, εμένε ένα ποσό 700.000 ευρώ το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του την οποία είχε διευκολύνει και του το επέστρεψε από το 1993-1997 που απεβίωσε. Το σύνολο το χρημάτων όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας…Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκ ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων. Δηλαδή… σκέφτηκε εκείνη την περίοδο όταν υπογράφηκε η σύμβαση, θυμήθηκε να τα πάει έξω στην Ελβετία τα χρήματα γιατί ήθελε να τα εξασφαλίσει. Σε ένα τρίτο που ακούει τέτοιο αφήγημα του δημιουργούνται αμφιβολίες και υποψίες ότι «κοροϊδευόμαστε». Στην εισαγγελική αρχή δε, δημιουργείται η πεποίθηση ότι αυτό είναι πρόσχημα! Δεν ειχε κρατήσει ο κατηγορούμενος στο σεντούκι του ή στο στρώμα τόσα εκατομμύρια. Αλλά ακόμη κι έτσι να ήταν, γιατί δεν πήγε μόνος του τα χρήματα; Γιατί έπρεπε να γίνει όλο αυτό και να μπει στη μέση ο Μπάρδης; Γιατί να μην άνοιγε ένα λογαριασμό; Ερχόταν η θεία με τα πακέτα; Εγώ δεν ξέρω από αυτά τα πράγματα, αλλά γιατί δεν έλεγε «άνοιξε μου ένα λογαριασμό θεία αφού θες να με βοηθήσεις και βάζε εκεί τα χρήματα»:


Η δίκη συνεχίζεται στις 10 και 12 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης.